Autoritățile locale și județene, parlamentari, dar și oameni de rând -au adunat, și în acest an, la Tabla Buții, la invitați Consiliului Local Cerașu, pentru a-i comemora pe soldații uciși aici în Primul Război Mondial.

 

6 august 2019 - " Columna pentru nemurire" este evenimentul în cadrul căruia cei prezenți au cinstit memoria eroilor căzuți pe front, la Tabla Buții, în timpul Primului Război Mondial. "Felicitări și tot respectul atât participanților, care an de an sunt alături de Consiliul Local Cerașu, cât și omului minunat care a facut posibilă organizarea acestei ceremonii, domnului primar Dumitru Duca!", a transmis deputatul PSD de Prahova Laura Moagher.

Pasul Tabla Buții este o trecătoare din România situată în Munții Tătaru, la 1340 m altitudine, care leagă Valea Teleajenului de cea a Buzăului. În zilele noastre prin pasul Tabla Buții trec doar drumuri forestiere și poteci turistice, dar odinioară pe aici trecea o importantă cale comercială care unea centrul Munteniei cu cel al Transilvaniei.

Intrarea României în Primul Război Mondial a transformat trecătoarea în teatru de operațiuni militare, începând cu 15 august 1916. Efectivele Corpului III Armată alături de efective din Divizia a 5-a și Regimentul 8 Infanterie (3 batalioane) – cu un total 3.000 de oameni, au format Grupul Tabla Buții care a intrat în ofensivă spre Țara Bârsei și Brașov.

În timpul contraofensivei Puterilor Centrale Tabla Buții a avut importanță strategică, germanii alegând să dea în acest loc o lovitură secundară, menită să fixeze pe teren trupele românești. În luna noiembrie 1916 au continuat duelurile de artilerie și angajamente minore de patrule și avanposturi, într-un context în care ofensiva Corpului 39 german a fost oprită. Soldații români s-au menținut – în mare, pe aliniamentele inițiale de la Tabla Buții până la retragerea generală a armatei române spre est de după 21 noiembrie/4 decembrie 1916, ca o consecință a Bătăliei de pe Neajlov-Argeș.

În apropiere, un cimitir militar unde sunt înmormântați atât soldați români cât și străini amintește de luptele purtate aici în august–octombrie 1916. Acesta este amplasat pe locul în care s-au desfășurat ultimele lupte de dinaintea retragerii. Preotul Ion Vasilescu, din Slon, ar fi umblat cu căruța pe munte, adunând morții și îngropându-i creștinește. Din anul 1919 s-a început amenajarea cimitirului, iar din 1922 aici au loc ceremonii, la fiecare 6 august - Schimbarea la față, în memoria celor căzuți pe front, la Tabla Buții.

Joomla SEF URLs by Artio

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries