Deputatul Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), Grațiela Gavrilescu, propune o serie de măsuri de mediu vizând calitatea aerului, gestionarea deșeurilor și gestionarea fondului silvic.

 

Inițiativele acesteia se referă la exploatarea oportunităților actuale pentru finanțarea de măsuri care ar contribui la dezvoltarea durabilă a României și la reducerea poluării.

"Perioada pandemiei este, paradoxal, una benefică pentru a efectua diverse studii privind impactul traficului asupra calității aerului. Datele colectate ar putea fi valorificate în planurile administrațiilor locale privind îmbunătățirea calității aerului și ar putea fi astfel mult îmbunătățite. În privința managementului deșeurilor, această perioadă ar putea fi folosită pentru implementarea la scară largă a colectării selective, la început în cel puțin două fracții: umede, respective reciclabile uscate. Printre măsurile legate de fondul silvic, Grațiela Gavrilescu propune luarea în administrare sau asigurarea serviciilor silvice pentru tot fondul forestier, pentru a preveni și reduce tăierile ilegale de masa lemnoasă. Apoi, pe termen mediu, sunt propuse refacerea habitatelor forestiere degradate și elaborarea unui program național de împădurire, în paralel cu stimularea înființării de culturi rapid crescătoare. Aceste măsuri vor contribui semnificativ la reducerea emisiilor gazelor de seră, cu efecte pozitive în lupta împotriva schimbărilor climatice", explică reprezentanții PPU(sl).

Potrivit Grațielei Gavrilescu, pe lângă atenționările și constrângerile pe care le aduce 2020, acest an vine și cu "oportunități pentru guvernele responsabile, capabile și dornice să gestioneze această situație de criză în interesul popoarelor lor". Deputatul de Prahova arată că Executivul ar trebui să solicite banii acordați de UE ca sprijin financiar pentru susținerea firmelor și a locurilor de muncă, fonduri pe care să le direcționeze spre dezvoltarea durabilă, mai precis spre industrii și servicii nepoluante, reciclare, infrastructură rutieră/centuri ocolitoare, perdele forestiere, agricultură etc.

Finanțarea pentru măsurile propus, detaliate AICI, poate fi asigurată, potrivit acesteia, prin POIM, Fondul pentru mediu, Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică și prin alocarea de fonduri pentru captarea și stocarea carbonului.

Joomla SEF URLs by Artio