Fostul premier Mihai Tudose a participat, joi, la Ploieşti, la o conferinţă de presă la sediul partidului Pro România, alături de europarlamentarul prahovean Laurenţiu Rebega şi de colegii de partid Nicolae Bănicioiu şi Mihai Neacşu, conferinţă în care politicianul a vorbit despre planurile pentru alegerile europarlamentare, întârzierea bugetului pe 2019, ordonanţele pe tema justiţiei, activitatea actualei guvernări şi, nu în ultimul rând, autostrada Ploieşti-Braşov. Mihai Tudose a reclamat că actualul Executiv e caracterizat de lipsă de profesionalism şi de coerenţă, e mânat de o "agendă ascunsă" şi a sacrificat în acest an investiţiile publice pentru a avea bani de pensii şi salarii. Referitor la situaţia ministrului Justiţiei, pe numele căruia a fost depusă o moţiune de cenzură, fostul prim-ministru PSD spune că Tudorel Toader e prins într-un joc politic în care i se solicită să iniţieze modificări legislative ca să-şi poată păstra funcţia şi speră că acesta va da dovadă de decenţă şi nu va veni cu alte ordonanţe.

"Există o obligaţie legală care îi revenea Guvernului şi coaliţiei de guvernare, ca bugetul pe anul 2019 să fie gata în 2018, eventual prin noiembrie. Înţeleg că acum toată lumea acuză că există acest ping-pong între Parlament şi Preşedinţie şi Curtea Constituţională. Eu am întrebat şi în Parlament, public, pe doamna prim-ministru de ce nu a venit Guvernul cu bugetul în noiembrie sau măcar în decembrie. Cine e de vină? Ministrul de Finanţe nu a fost în stare? Dragnea şi Tărcieanu nu au picat la pace? Apoi avem încă o problemă, bugetul de stat se stabileşte în nişte limite care sunt stabilite, prin lege, în Parlament. Astăzi, legea respectivă este în contestare, pentru că ea, practic, a fost adoptată după buget, nu înainte. Această lege privind limitele a fost adoptată joi, trimisă la promulgare, iar vineri a fost votat bugetul, numai că în momentul în care au adoptat bugetul au modificat între timp deficitul. Au retras, chipurile, această lege de la Preşedinţie, deşi nu prea ştiu cum poţi să retragi o lege de la promulgare, şi au trecut-o din nou prin Camera Deputaţilor. De când sunt în Parlament, din 2000, nu am pomenit aşa ceva, legea a fost votată, nu mai poţi s-o revotezi. Orice întârziere a bugetului nu e bună, fiindcă orice autoritate locală funcţionează pe o cotă de 1/12 din anul trecut, doar că între timp s-au întâmplat nişte mici amănunte, a crescut preţul la energie, au crescut salariile, investiţiile nu mai sunt la aceeaşi cotă fiindcă au crescut cheltuielile cu materia primă, au crescut cheltuielile salariale cu munca vie din cadrul proiectelor, plus Ordonanţa 114, care aruncă totul în aer, orice contract semnat anul trecut acum e cu 30% mai mare, pe ceea ce însemnaă cheltuielile cu salariile din construcţii şi cu materiile prime", a afirmat Mihai Tudose.

"Evident, se vor da salariile, se vor da pensiile, în detrimentul investiţiilor şi/sau prin împrumuturi. Orice Guvern în ultimii ani a luat împrumuturi. Vorbim de deficit, care înseamnă că cheltui mai mult decât produci şi au fost împrumuturi de 3%, de 2,9% din PIB, ca să funcţioneze ţara. Contează ce ai făcut cu banii aceia împrumutaţi. I-ai dat pe consum sau i-ai băgat în lucruri care să produc plus valoare ulterior. Pe 2017, când Guvernul Tudose a luat împrumuturi pentru a acoperi deficitul, dobânda începea cu 1, era de 1,7-1,8, acum s-a dus pe la 4,7, adică împrumuturile sunt din ce în ce mai scumpe. De aici şi tema cu ratingul de ţară, pentru că, dacă acea agenţie scade ratingul, este evident că va creşte costul banilor împrumutaţi", a completat reprezentantul Pro România.

Rugat să detalieze cele trei etichete puse actualului Executiv, respectiv lipsa de profesionalism, lipsa de coerenţă şi agenda ascunsă, politicianul a vorbit în special despre primele două, spunând că a plecat din PSD tocmai pentru că nu voia să ia parte la "agenda ascunsă": "La lipsă de coerenţă, ne uităm că ministrul de Finanţe promite că modifică Ordonanţa 114, «mai staţi un pic cu evaluarea ratingului de ţară», apoi vine şi spune că n-o mai modificăm, pe Justiţie una vorbim la Bruxelles alta vorbim în ţară, uitaţi-vă că s-a intrat în şedinţa de Guvern cu modificări la Ordonanţa 7 în conformitate cu cele stabilite cu CSM-ul, însă CSM-ul a dat aviz negativ. Declarăm că suntem parteneri serioşi cu NATO pe securitate naţională şi cheltuim 2%, dar de fapt nu prea i-am cheltuit. Dumnezeule mare! În ultimii 29 de ani, toată lumea a acuzat PSD-ul de toate relele, dar avea o constantă, că sunt profesionişti, când vine PSD-ul la guvernare face treabă, că sunt comunişti, că sunt hoţi, ce vreţi, dar niciodată n-a fost acuzat Guvernul PSD că e incapabil. Ei, ghici ce, s-a schimbat paradigma!". "Că modificăm legile Justiţiei, că scoatem ordonanţele, că o facem, n-o facem, că facem fondul suvern de investiţii da' stai că nu-l facem, că trecem prin Parlament, că e ordonanţă, că e hotărâre de Guvern, Dumnezeule", a mai spus Mihai Tudose când a fost rugat să detalieze şi cel de-al treilea punct.

Întrebat despre autostrada Ploieşti - Braşov, fostul premier a declarat că aceasta rămâne "dovada incompetenţei politicienilor", afirmând că, dacă ar fi rămas în fruntea Executivului, "astăzi aveaţi excavatoarele pe câmp, dar nu s-a vrut", trimiterea fiind tot la invocata agendă ascunsă.

În aceeaşi categorie, membrul Pro România a discutat şi despre moţiunea care îl vizează pe ministrul Justiţiei, afirmând că amânarea de o săptămână reprezintă mai degrabă un "scenariu politic", în care i se dă timp lui Tudorel Toader să vină cu ordonanţele pe tema justiţiei aşteptate de baronii locali ca să-şi poată păstra portofoliul. "În orice ţară civilizată, sistemul penal se schimbă, din când în când se mai adaptează, fiindcă altfel încă aveam cu toţii Codul Napoleonian, aveam legea celor 12 table din Codul Roman. Dar a face acest lucru fără o consultare, fără o adaptare la realitatea ţării, nu la realitatea unor oameni din ţara respectivă, printr-o ordonanţă, în condiţiile în care ţara s-a manifestat foarte brutal, nu este o idee bună. Modificările se fac în Parlament, cu avize de la toată lumea, de la CSM, de la Comisia de la Veneţia. În altă ordine de idei, nu văd care e caracterul de urgenţă. Tot într-o altă ordine de idei, dacă cineva tot voia s-o facă, în doi ani de zile şi dacă era melc tot trecea prin Parlament. Când s-a dorit ca ceva să treacă prin Parlament repede s-a întâmplat într-o lună, cap-coadă, Senat-Cameră", a completat Mihai Tudose. "Este o butaforie, nu e o întâmplare, face parte dintr-un scenariu politic, «noi ne facem că te ţinem, ne facem că te certăm, tu trebuie să faci aia»", a mai comentat, ironic, Mihai Tudose.

Joomla SEF URLs by Artio