Un grup opt parlamentari, din care face parte și deputatul PSD de Prahova Laura Moagher, a înaintat un proiect de lege prin care propune, din 2025, transportul de persoane, dar și parte din transportul de mărfuri să se facă utilizând "autovehicule verzi".

 

Textul proiectului definește autovehiculele verzi ca fiind "autovehiculele cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau gaz petrolier lichefiat, precum și alte propulsoare ce îndeplinesc condițiile tehnice de poluare asemănătoare cu acestea, ce vor fi introduse, nominalizate și autorizate prin Hotărâre de Guvern".

Inițiativa legislativă prevede ca, "începând cu 1 ianuarie 2025, autovehiculele ce prestează servicii de transport persoane, inclusiv cele care efectuează transport în regim de taxi, uber, clever etc, precum și autoutilitarele, autoturismele și autocamioanele cu masa totală sub 7,5 tone care efectuează distribuție/transport mărfuri în interiorul orașelor trebuie să fie autovehicule verzi".

Potrivit proiectului, "se permite utilizarea autovehiculelor de transport cu motoare diesel sau benzină exclusiv pentru intervenții în situații de forță majoră și transport de persoane ocazional, care tranzitează orașul".

Aceeași inițiativă mai prevede ca licențele pentru transportul interjudețean și județean de persoane, public sau privat, inclusiv pentru cursele pentru serviciu, să fie acordate numai transportatorilor care au minim 80% din flotă formată din "autovehicule verzi". Același prag minim este prevăzut și pentru flota persoanelor juridice cu capital majoritar de stat, dar și pentru toate instituțiile din România.

Proiectul, care poate fi consultat aici, a fost înaintat la Senat.

 

Foto ilustratie (green-report.ro)

Joomla SEF URLs by Artio