Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, în această săptămână, cu 219 voturi "pentru" și o singură abținere, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul introducerii unor prevederi care să motiveze companiile private să susțină domeniul educației.

 

"În primăvara acestui an, am semnat, alături de alți 36 de inițiatori, deputați și senatori din partide diferite, un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal, proiect ce încurajează companiile private să susțină financiar elevii, învățământul și bibliotecile.

Astfel, profitul reinvestit în susținerea învățământul profesional-dual (pregătire practică și formare pentru elevi) va fi scutit de impozit. Pe scurt, vor fi acordate facilități fiscale constând în reducerea impozitului pe profit sau venit pentru contribuabilii care oferă burse private și sponsorizează sau care desfășoară acte de mecenat potrivit Legii bibliotecilor și a învățământului.

Propunerea a fost adoptată în ședința de ieri a Camerei Deputaților cu votul majorității.

Îmi doresc ca această inițiativă, extrem de benefică, să fie promulgată cât de curând și să fie nu numai cunoscută de către antreprenori, dar și folosită, și să ajute, astfel, la formarea unor comunități de suport în jurul instituțiilor de învățământ pentru care, din păcate, niciodată nu se găsesc suficienți bani de la buget...

Amintesc și faptul că alocarea a 6% din PIB pentru învățământ este o obligație legală de mai bine de opt ani, obligație de care nu reușim să ne achităm ca stat, amânând la infinit atât o reformă reală și eficientă a sistemului, cât și o infuzie de capital care ar putea să o susțină", a comentat deputatul de Prahova Dan Rădulescu, unul dintre autorii inițiativei legislative.

Proiectul adoptat și trimis la promulgare prevede că "profitul investit în susţinerea învăţământului profesional-dual prin asigurarea pregătirii practice şi formării de calitate a elevilor este scutit de impozit.”
De asemenea, "microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările şi completările ulterioare, pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41 ), precum şi microîntreprinderile care acordă burse elevilor şcolarizaţi în învăţământul profesional-dual în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.”

Documentul poate fi consultat aici.

Joomla SEF URLs by Artio