În declarația politică de zilele trecute, deputatul PSD de Prahova Laura Moagher s-a oprit asupra modificărilor recente aduse legislației care se referă la acordarea ajutorului social.
În viziunea parlamentarului, "protecţia socială în România este foarte importantă, atât pentru autorităţi, cât şi pentru beneficiarii formelor de substituire a veniturilor individuale sau familiale, obţinute din muncă. Asistenţa socială reprezintă o componentă a sistemului naţional de protecţie socială, în cadrul căreia statul are angajamentul să prevină, să limiteze sau să înlăture efectele temporare sau permanente ale unor evenimente considerate drept riscuri sociale, care pot genera marginalizarea ori excluderea socială a persoanelor şi a familiilor aflate în dificultate".
Tocmai în acest context, arată deputatul, politica de asistenţă socială trebuie realizată consecvent şi cu prioritate în favoarea persoanelor şi familiilor social dependente sau susceptibile pentru a deveni în dificultate, unul din obiectivele prioritare fiind acordarea unui sprijin suplimentar, temporar sau permanent, prin cele două forme de asistenţă socială care sunt: prestaţiile sociale şi serviciile sociale.
"Venitul minim garantat pentru persoanele asistate social a suscitat dintotdeauna discuţii aprinse, fiind în dese rânduri şi vehement contestat pentru impactul nefast pe care îl generează asupra funcţionării societăţii, dar mai ales asupra pieţei muncii din ţara noastră, fapt care în timp s-a dovedit a fi o realitate crudă. Ştim cu toţii că în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, fapt care spune multe despre intenţia unora dintre asistaţi de a-şi găsi un venit propriu, aceştia preferând să trăiască din banii statului, fără să depună nici cel mai mic efort de a-şi căuta un loc de muncă stabil, care să le aducă un salariu decent, situaţie care arată că intenţia majorităţii asistaţilor social de a-şi găsi un loc de muncă se situează aproape de 0. Proaspăt promulgată, Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat reprezintă consecinţa unei experienţe negative în ceea ce priveşte acordarea ajutorului social şi vine să întărească convingerea că statul nu trebuie să mai tolereze comoditatea şi lenea şi să se implice serios în angajarea acestora şi în eliminarea deficitului de forţă de muncă existent în ţara noastră", a comentat parlamentarul de Prahova, subliniind că, din păcate, "s-a dovedit că această formă de sprijin financiar demotivează pe mulţi dintre cei care îl primesc să-şi mai caute de lucru. Şi este îngrijorător faptul că astăzi, în mediul rural nu mai găseşti un om pentru cules de fructe sau alte munci zonale".
Laura Moagher a punctat că, "prin noua lege intrată în vigoare, România se aliniază statelor europene, legiferăm faptul că venitul minim garantat trebuie să fie acordat pentru subzistenţă şi să fie condiţionat de eforturile persoanei asistate de a reveni pe piaţa muncii".
"Prin noua lege se combat radical lenea şi «comoditatea», întrucât orice persoană asistată social, dacă refuză nejustificat o ofertă de muncă sau refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională, nu va mai primi ajutor social. Asistența socială nu înseamnă să iei bani din buzunarul celor care muncesc pentru a-și asigura traiul zilnic și a da celor «comozi», ci înseamnă să-i ajuți cu adevărat pe cei marginalizați care nu au nicio șansă în societate şi care chiar au nevoie de ajutorul societăţii", a declarat parlamentarul de Prahova.

Vezi AICI detalii despre noutățile legislative privind acordarea ajutoarelor sociale.

 

Joomla SEF URLs by Artio

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries