Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că  la nivelul instituției a fost constituită o celulă de criză pentru a gestiona situația generată în data de 24 martie, de blocarea temporară Canalului Suez și a circulației navelor de transport pentru animale.

ANSVSA a anunțat că, din 24 martie, a fost oprită autorizarea navelor de transport pentru animale să părăsească România, dacă acestea trebuie să traverseze prin Canalul Suez. Pe de altă parte, 11 nave încărcate în Portul Constanța se aflau, deja, în drum spre Canalul Suez.

“S-au întreprins demersuri pentru a se afla informații despre localizarea a 11 nave   încărcate în portul Constanța cu animale destinate exportului către țări din Golful Persic, care se află în drum spre Canalul Suez.

Au fost contactați reprezentanții transportatorilor care au dat asigurări că la bordul navelor există suficientă hrană și apă pentru următoarele zile și că au identificat surse de suplimentare în cazul în care deblocarea canalului durează mai mult timp.

De asemenea, aceștia au informat că niciuna dintre nave nu se află angrenată în Canalul Suez, cinci dintre acestea se află în Marea Egee și restul în Marea Mediterană, aflate în așteptarea deblocării canalului.

Se analizează și opțiunea debarcării animalelor în alte porturi, aflate în apropiere, în cazul în care situația o impune.

Precizăm că fiecare navă de transport pentru animale se încarcă suplimentar cu 25% apă și furaje peste cantitatea estimată pentru durata călătoriei, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1/2005/CE.

Menționăm că toate navele de transport pentru animale autorizate dispun de instalații de desalinizare, asigurându-se astfel apa potabilă necesară”, a anunțat ANSVSA.

Pentru a preveni îmbarcarea de noi transporturi de animale, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport, până la deblocarea acestuia, au fost notificate  Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene să informeze, în regim de urgență, operatorii economici care desfășoară activități de export de animale către țările din zona Golfului Persic, că acestea sunt temporar suspendate, până la deblocarea zonei, a mai anunțat sursa citată. Exporturile de animale din România se desfășoară în continuare, transporturile de animale care utilizează alte rute nu sunt afectate. 

ANSVSA precizează  că este în permanent contact cu reprezentanții transportatorilor și ai operatorilor economici pentru a fi la curent cu desfășurarea evenimentelor și a interveni unde este cazul.

Nava Evergreen, cu o lungime de 400 de metri, e eșuat de-a latul Canalului Suez, blocând total traficul maritim pe una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume. Aproximativ 15% din traficul mondial maritim tranzitează canalul. În prezent, iar sute de nave așteaptă să treacă prin calea navigabilă după eliminarea blocajului. Eforturile de dislocare a navei de containere au avut un prim efect abia sâmbătă, când a fost posibilă mișcarea pupei și a cârmei, dar nu este clar când va putea fi eliberat canalul, a anunțat presa internațională.

Sursa foto: cnn.com

Joomla SEF URLs by Artio