Camera Comunelor a respins, marți seară, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, ceea ce duce la amplificarea crizei politice din Regat.

Doar 202 membri ai Camerei Comunelor au votat în favoarea acordului, în timp ce 432 s-au pronunţat împotrivă.  În acest context, opoziţia reprezentantă de Partidul Laburist a depus deja un proiect privind organizarea unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului Theresa May. Premierul avertizase că acest document reprezintă singura variantă de acord Brexit.

În contextul actualei crize politice, Marea Britanie poate trece la renegocierea acordului actual, producerea Brexit fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie sau organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană. O altă variantă este chiar renunţarea la Brexit.

Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis s-a referit la hotărârea luată aseară în Parlamentul de la Londra și a dat asigurări că Uniunea Europeană este pregătită și pentru altă variantă. ”Aseară Parlamentul Marii Britanii a refuzat acordul care a fost negociat cu UE. Este important de precizat că acordul nu a fost impus, ci a fost negociat de echipa propusă de UE 27 și echipa Marii Britanii. Eu consider în continuare că acest acord este unul bun, garantează o retragere ordonată. Întrebarea se pune, ce urmează? Și această întrebare mi-au pus-o și mulți români. În primul rând, Guvernul Marii Britanii trebuie să-și clarifice poziția, să vedem ce se întâmplă în Marea Britanie în continuare. Pe de altă parte, UE formată din cei 27 este pregătită și pentru altă variantă. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziții diferite în UE 27. Pot să vă spun cu mare claritate: noi cei din UE 27 suntem uniți și pot să vă spun că acest acord nu va fi renegociat. Așteptăm poziția Marii Britanii și nu trebuie să intre nimeni în fibrilații, nu trebuie să lansăm scenarii. Marea Britanie trebuie să-și clarifice poziția și apoi vom lua în considerare alte scenarii", a declarat șeful statului.

Acesta și-a încheiat intervenția pe subiectul Brexit cu un mesaj pentru românii din Marea Britanie: "În cazul în care în final se aprobă acest acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile şi garanţiile pentru şederea lor acolo. Însă noi suntem pregătiţi pentru negocieri care vor fi duse cu succes şi pentru alte scenarii. La acest moment, nimeni nu trebuie să îşi facă griji pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți".

Joomla SEF URLs by Artio