Deputaţii spanioli au aprobat joi, în formă definitivă, legalizarea eutanasiei şi a sinuciderii asistate în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile sau invalidante care vor să îşi pună capăt suferinţelor.

Spania devine a patra ţară din Uniunea Europeană care adoptă o astfel de măsură, transmite presa internațională citată de Agerpres.

Până acum, asistenţa la sinucidere şi eutanasia erau pasibile de 2 până la 10 ani de închisoare.

Textul prevede că o persoană ce suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens, pentru a evita o suferinţă intolerabilă. Cererea trebuie să fie formulată în scris şi repetată după 15 zile. Ea va trebui acceptată succesiv de doi medici şi ulterior examinată de o comisie.

Medicii pot refuza să ia parte la eutanasie, invocând „obiecţia de conştiinţă”.

Potrivit sursei citate, legea, la care vor putea recurge adulţii cu reşedinţa legală în Spania, va intra în vigoare în termen de trei luni pentru a permite crearea unor comisii de control regionale care vor examina şi autoriza cererile.

În UE, alte state care au aprobat deja eutanasia sunt Belgia, Luxemburg şi Olanda, mai scrie Agerpres. Și în Portugalia deputaţii au aprobat în ianuarie o lege de legalizare a eutanasiei, dar Curtea Constituţională a respins textul, care va fi retrimis în Parlament.

Foto: iStock via humanrights.gov.au

Joomla SEF URLs by Artio