Protestele pentru susținerea lui Donald Trump, în ziua certificării victoriei lui Joe Biden la alegerile pentru funcția de președinte al Statelor Unite, au degenerat, culminând cu violențe în zona Capitoliului, în timpul sesiunii Congresului american. Patru persoane au murit și peste 50 au fost arestate.

 

Susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea, în timpul incidentelor fiind înregistrate patru decese. Despre trei dintre ele, autoritățile au spus că a fost vorba despre “urgențe medicale”, fără a preciza legătura cu violențele. Al patrulea este al unei femei, veteran al US Air Force, cunoscută ca susținător al lui Donald Trump.

Alte 52 de persoane au fost arestate, majoritatea pentru încălcarea restricțiilor de circulație.

”Numeroase persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se implica în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de  acţiuni. Au folosita substanţe chimice iritante, cărămizi, sticle şi arme”, a declarat primarul Muriel Bowser.

La Washington a fost declarată stare de urgență, până pe 21 februarie, prin decizia primarului. Acest lucru permite utilizarea de resurse suplimentare pentru a-i proteja pe locuitori, inclusiv pentru  instituirea stării de asediu şi extinderea serviciilor de urgenţă.

“Acestea sunt lucrurile şi evenimentele care se întâmplă când o victorie sacră obţinută cu majoritate zdrobitoare de voturi este smulsă fără menajamente şi brutal. Amintiţi-vă ziua asta pentru totdeauna!”, a scris Donald Trump pe Twitter. Mesajul său se încheie cu un îndemn adresat protestatarilor, de merge acasă “cu dragoste şi liniştiţi”.

Sesiunea Congresului a fost reluată miercuri seară, la ora locală 20.00, fiind condusă de vicepreşedintele Mike Pence, care a condamnat incidentele de miercuri și a transmis că „violenţa nu câştigă niciodată”.

Foto: AP Photo/John Minchillo via wdbj7.com

Joomla SEF URLs by Artio