Biroul Electoral Central a stabilit, duminică seară, că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00, în secţiile de votare din străinătate.

 

Președintele unei secții de votare din Roma făcuse o solicitare în acest sens, către Biroul Electoral Central. Și preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilăţeanu a anunţat că a cerut BEC prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări primite în acest sens.

Solicitări pentru prelungirea programului de vot în Diaspora au fost făcute şi de Alianţa USR PLUS, PMP şi PNL. Preşedintele PNL Ludovic Orban a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea programului de votare pentru secţiile din străinătate, acesta afirmând că există o bază legală în legea referendumului prin care poate fi prelungit programul de vot de la ora 21:00 la ora 23:00.

În sprijinul hotărârii sale, de a respinge aceste solicitări, Biroul Electoral a invocat articolului 46, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare, potrivit căruia „votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. La sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”, scrie Mediafax.

BEC aminteşte şi de art. 15¹ (1) din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului care prevede că "în situaţia în care referendumul naţional are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”.

Joomla SEF URLs by Artio