Autoritățile au început deja controalele pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate (VEZI DETALII). Prima acțiune, derulată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la nivel național, a mobilizat aproape 8.000 de lucrători MAI, dar și reprezentanți ai altor instituții.

O atenție deosebită a fost acordată zonelor turistice. "În activitățile desfășurate au fost angrenați 4.262 polițiști, 1.456 jandarmi, 399 polițiști de frontieră, 196 cadre ISU, 1.258 polițiști locali, 83 reprezentanți din cadrul ANSVSA , 30 inspectori ai ANPC, 258 reprezentanți ai Ministerului Sănătății, 48 angajați ai structurilor din subordinea Ministerului Muncii, 6 reprezentanți ai Ministerului Transportului, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale", a anunțat MAI, precizând, în bilanțul după raziile de noaptea trecută, că au fost aplicate 1.189 amenzi în valoare de peste 428.000 de lei. "Dintre cele 1189 de sancțiuni contravenționale, 58 au fost aplicate operatorilor economici pentru organizarea de activități în spațiul public sau privat închis pentru care au fost instituite interdicții și restricții, valoarea acestora fiind de 28.450 lei. Au mai fost acordate sancțiuni contravenționale și pentru alte situații descoperite în urma controalelor, după cum urmează:

– 474 amenzi pentru persoane fizice care au participat la activități în spațiul public sau privat pentru care au fost instituite interdicții și restricții;

– 468 sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;

– 20 de sancțiuni pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese.

În total, la nivel național, au fost verificate 2.791 societăți comerciale și 25.493 persoane fizice.

Cu ocazia verificărilor efectuate la un agent economic din Capitală s-a constatat ca aici se desfășura activitate comercială la subsolul clădirii,  ocazie cu care au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 57.500 lei, fiind dispusă ca măsură complementară, suspendarea activității conform Legii 349/2002 pentru nerespectarea cu repetabilitate a prevederilor privind interzicerea fumatului în localurile publice.

În urma controlului efectuat în incinta unui club din județul Constanța s-a dispus aplicarea unei sancțiuni în valoare de 20.000 lei și suspendarea activității operatorului economic, de către DSVSA Constanța, până la data de 08.07.2020, pentru nerespectarea regulilor de igienă şi de depozitare a produselor alimentare", se mai arată în comunicatul MAI.

În Prahova, peste 350 de efective, respectiv polițiști, jandarmi, polițiști locali, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Prahova, Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Ploieștiau desfășurat, în sistem integrat, activități de verificare a respectării normelor legale impuse pentru perioada stării de alertă, în zonele de agrement și turistice aglomerate, cluburi, terase, centre comerciale, piețe, ștranduri, transport public și alte zone de interes.

"În cadrul activităților au fost verificate 199 de obiective, dintre acestea 152de societăți comerciale și 45 de mijloace de transport în comun, fiind legitimate peste 500 de persoane și verificate în total 189 de autovehicule. Pentru neregulile constatateau fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale, dintre care 2 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, respectiv pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, iar 38 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială prevăzute de Legea nr. 61/1991, valoarea totală a amenzilor fiind de 7.300 lei", a anunțat Inspectoratul Județean de Poliție.

Începând de adtăzi, neregulile în context COVID-19 pot fi reclamate la linia telefonică TELVERDE 0800.800.165, operaționalizată  în acest scop.

Foto ilustrație

Joomla SEF URLs by Artio