Ministrul Justiției, Cătălina Predoiu, va prezenta în ședința de Guvern de vineri un memorandum cu tema ”Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi propuneri”.

 

Documentul se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, publicată pe site-ul Executivului.

Memorandumul invocă și prezintă  documente și recomandări europene privind Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, arătând că "într-o serie de documente europene au fost aduse numeroase critici cu privire la modul de funcționare și organizare a SIIJ".

Sunt amintite, la acest capitol, Raportul ad-hoc al Grupului Statelor Împotriva Corupției (GRECO), punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, raportul MCV, cauzele României pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene(CJUE), poziția instituțiilor relevante din sistemul justiției, precum și a asociațiilor magistraților cu privire la SIIJ.

"Deși constituirea unei astfel de secții este un demers care, în sine, a fost consemnat ca fiind constituțional, parametrii în care aceasta își desfășoară activitatea se impune a fi reevaluați. Argumentelor de legislație națională li se adaugă aspectele de conformare a reglementărilor naționale de constituire a secției cu cerințele europene - Consiliul Europei, Uniunea Europeană. Desigur, pronunțarea de către CJUE în cauzele în prezent pendinte în care se contestă conformitatea cu standardele europene va reprezenta un element major care va trebui luat în considerare de către decidenți. Din perspectiva oportunității, este evident că aceasta poate și trebuie reanalizată prin raportare la nevoile reale ale sistemului judiciar, context în care se pot desprinde concluzii relevante pornindu-se inclusiv de la o evaluare a activităţii SIIJ de la data operaționalizării sale (23 octombrie 2018). Este necesară o reevaluare exhaustivă a dispozițiilor legale care reglementează SIIJ, atât în ceea ce privește organizarea, cât și funcționarea acesteia", se arată în concluziile memorandumului care poate fi consultat aici.

Foto: playtech.ro

Joomla SEF URLs by Artio