Un deputat liberal a depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede închisoare pe viaţă pentru persoanele care ucid poliţişti sau jandarmi aflaţi în misiune. Demersul vine la o săptămână după ce un polițist a fost ucis, în timpul unei urmăriri, de cel pe care încercau să-l rețină. Un alt incident grav s-a petrecut duminică, la Cluj, unde un jandarm a fost rănit în timpul violențelor de la meciul U Cluj - Hermannstadt.

Iniţiativa legislativă îşi propune reducerea fenomenului infracţional, în special infracţiunii de ultraj împotriva poliţiştilor aflaţi în misiune, potrivit liberalului Florin Roman. „Nu putem asista nepăsători la această stare de fapt şi trebuie să acţionăm, pe plan legislativ, în sensul înăspririi pedepselor privind pe cei condamnaţi pentru uciderea poliţiştilor sau jandarmilor aflaţi în misiune. Trebuie, totodată, să menţionăm că dezaprobăm şi excesele de care dau dovadă unii reprezentanţi ai forţelor de ordine care, în timpul unor misiuni, îşi depăşesc atribuţiunile de serviciu conferite de cadrul legal şi, uneori, în timpul unor manifestaţii publice, pun în pericol viaţa şi integritatea corporală a unor manifestanţi paşnici . Prin această propunere legislativă se doreşte reducerea fenomenului infracţional, cu precădere infracţiunii de ultraj împotriva poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în misiune, care, astfel se vor simţi mai mult în siguranţă pentru a-şi duce la îndeplinire misiunile de luptă împotriva persoanelor care încalcă sau au încălcat legea şi trebuie deferiți justiţiei!”, a explicat deputatul PNL Florin Roman.

Propunerea legislativă a fost înregistrată, luni, la Senat, în procedură de urgenţă.

​„Societatea românească asistă, din ce în ce mai des şi fără a putea reacţiona, la exacerbarea fenomenului infracţional reprezentat atât de incidente de mai mică amploare, cât mai ales de recrudescenţa violenţelor greu de imaginat şi mai grav urmate de final tragic. Ce este şi mai grav este faptul că reprezentanţi ai forţelor statului chemaţi să păstreze ordinea şi siguranţa cetăţenilor nu numai că sunt trataţi cu o lipsă de respect şi fără nicio teamă de rigorile legii, ci devin victime ale infractorilor, uneori chiar plătind cu viaţa atunci când acţionează tocmai pentru apărarea valorilor umane şi morale. Societatea românească nu aprobă astfel de comportamente infracţionale şi se manifestă în sensul în care oamenii legii, poliţiştii sau jandarmii, să poată să-şi exercite meseria în mod corespunzător. Trebuie stopată această stare de fapt negativă. Infractorii deosebit de periculoşi, care ar intenţiona să ucidă un poliţist sau un jandarm aflat în „exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii” trebuie să fie conştienţi că o astfel de faptă reprobabilă va fi pedepsită cu detenţiune pe viaţă”, îşi argumentează Florin Roman demersul legislativ.

Cristian Amariei, un poliţist aflat în misiune în judeţul Timiş, a fost împuşcat mortal, acum o săptămână, de bărbatul pe care îl urmărea. Luni dimineaţă, ucigaşul agentului a fost găsit spânzurat în celulă (VEZI DETALII).

Și un jandarm a fost rănit, duminică, în timpul violențelor izbucnite în prelungirile meiului dintre U Cluj și Hermannstadt. Acesta a fost lovit în cap și a suferit, potrivit medicilor, "un traumatism cranio-cerebral, grad 1, fractură cu înfundare parietală stânga, plagă contuză parietală stânga".

Joomla SEF URLs by Artio

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries