O bună parte a rezervației naturale de la Tălmaciu, județul Sibiu, a fost arată la finele săptămânii trecute. Șuvara sașilor este o zonă de aproximativ 20 de ha, aflată la limita administrativă dintre Tălmaciu și Sadu, declarată arie protejată din 1994, deoarece acolo cresc mai multe plante rare.

 

Geobotanistul Constantin Drăgulescu, profesor universitar în cadrul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu, a explicat, potrivit turnulsfatului.ro, că în aria protejată cresc o serie de plante rare: "patru sau cinci orhidee, stânjenei siberieni, brândușe, dar și narcise sălbatice. Poate cea mai importantă specie protejată este cea a unui fel de mărar sălbatic, care mai crește la noi în țară doar într-un loc din Banat“.

Sâmbătă, o bună bucată de teren a fost găsită arată. “Știu zona, am aflat în cursul zilei de astăzi despre această situație. Voi merge în cursul zilei de mâine acolo, să vedem dacă intervenția a fost realizată pe teritoriul Tălmaciului sau al comunei Sadu. Acolo sunt și proprietăți private, trebuie să vedem la fața locului care este situația“, a declarat primarul orașului Tălmaciu, Nicolae Basarabă, citat de sursa amintită.

Reprezentanții Facultății de Științe, domeniul Științele mediului, din cadrul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu plănuiesc o intervenție de urgență în zilele care urmează. Ei vor să recupereze bulbi și rizomi, pentru a-i planta în alte părți ale ariei protejate.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat că a solicitat intervenția imediată a Gărzii de Mediu. “Vinovații trebuie să fie pedepsiți EXEMPLAR! Sunt fapte ireparabile, pe care trebuie să le prevenim, stopăm, pedepsim, până nu este prea târziu! Mâine, până la ora 12.00, aștept informarea Gărzii Naționale de Mediu", a scris aceasta, pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: turnulsfatului.ro

Joomla SEF URLs by Artio