APH continuă, şi în această săptămână, „radiografierea” aspiranţilor la fotoliul de parlamentar al României. Printre candidaţi se numără şi Horia Victor Toma, unul dintre politicienii cunoscuţi ai Prahovei, care se bucură, conform sondajelor de opinie, de încrederea cetăţenilor. Unul dintre punctele sale forte din CV este, credem noi, absenţa traseismului politic. Toma reprezintă unul dintre rarele cazuri de politicieni postdecembrişti care nu au schimbat partidele precum şosetele. Fostul primar al municipiului Ploieşti în perioada 1996-2000 este membru PNL de aproape 10 ani. Acum va candida la alegerile uninominale din acest an în Colegiul 10 Ploieşti Est, care cuprinde cartierele Mihai Bravu, Bereasca, Bariera Unirii, Democraţiei, Bariera Bucureşti, Eminescu, Rudului şi Cioceanu.
Reporter: Aţi condus în weekend o delegaţia a pensionarilor prahoveni care a mers la o întâlnire cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu. A fost o acţiune de campanie electorală?
Horia Toma: Stimată doamnă, dacă trăim într-un scepticism permanent da, probabil că pot fi acuzat de acţiuni electorale de precampanie. Se vor găsi, probabil, destui oameni „binevoitori” care să speÂculeze această vizită în sensul amintit de dumneavoastră. Ceea ce vă pot spune eu, ferm şi sincer, este că problemele pensioÂnarilor şi, în general, ale românilor, nu au nicio legătură cu faptul că, peste o lună, în România, se vor desfăşura alegerile parlamentare.
Ce ar trebui să se întâmple, după părerea dumneavoastră, în perioada imediat următoare? Ar trebui să se blocheze toate instituţiile statului pentru a nu exista acuze de acest gen? Nu cred că aţi fi de acord cu o astfel de teorie de-a dreptul aberantă. Viaţa trebuie să îşi urmeze cursul firesc. Dacă alţii au timp de critici în van, uitând de problemele reale ale românilor, eu rămân constant în tot ceea ce fac. Dumnezeu îmi este martor şi nu mă simt dator să dau explicaţii unor acuzaţii de acest gen, acuzaţii pe care le consider, în primul rând, neserioase.
Ce urmează în cariera politică?
Reporter: Aţi fost primar al Ploieştiului, consilier local, deputat. Ce urmează în cariera politică a lui Horia Toma? Vă tentează un post de ministru?
Horia Toma: Toată viaţa am fost obişnuit să îmi văd de treabă, atât în plan personal, cât şi în cariera profesională. Eu cred că seriozitatea şi munca sunt pe primul loc, iar aprecierile vin de la sine. Întâi trebuie să fii eficient în tot ceea ce faci, după care satisfacţiile şi recunoaşterea apar ca o consecinţă directă a faptelor tale. Revenind la întrebarea dumneavoastră, vă asigur că am decis să candidez pentru un nou mandat de deputat în Parlamentul României având convingerea fermă că prahovenii au puterea de a raţiona şi de a decide în cunoştinţă de cauză cine le apără interesele şi cine nu.
Sunt multe de realizat, în continuare, în Parlamentul României şi am încredere în cetăţenii care îmi vor acorda votul lor de încredere. Acestea fiind primele alegeri parlamentare uninominale, toţi cei care vor candida trebuie să conştientizeze, o dată în plus, anvergura şi responsabilitatea de a reprezenta interesele celor mulţi acolo, la Bucureşti. Am curajul de a apărea în faţa oamenilor şi acum şi peste patru ani, la sfârşit de mandat. Numai cetăţenii vor fi adevăraţii judecători la sfârşitul mandatului şi mă vor trage la răspundere pentru munca şi faptele mele.
Reporter: Horia Toma nu poate fi numit traseist politic. Aţi fost membru al PNŢCD, iar de aproape zece ani sunteţi penelist. Cum vi se pare colaborarea dintre PNŢCD şi PNL?
Horia Toma: Sunt un om de dreapta şi aşa voi rămâne până la sfârşitul vieţii. Nimeni nu-mi poate înlătura convingerea că românii şi România vor înainta spre binele general doar cu un guvern de dreapta aflat la putere. Din păcate, mulţi, în ziua de azi, şi-au luat titulatura de politicieni de dreapta, după ce au migrat prin toate laturile politicii. Desigur că este treaba dumnealor. Eu îmi păstrez principiile şi tot ce fac acum şi în viitor este legat de o mentalitate de dreapta. În acest spirit, nu văd de ce să nu existe o modalitate de colaborare cu PNŢCD. Aceste două „branduri” politice, PNL şi PNŢCD, sunt singurele care amintesc de politica autentică făcută într-o perioadă prolifică a României.
Parlamentul European
Reporter: Ce amintiri aveţi din perioada în care aţi fost europarlamentar? V-aţi dori să vă întoarceţi în Parlamentul European?
Horia Toma: Parlamentul European îţi oferă, pe lângă amintiri, o experienţă unică. Acolo am trăit bucuria de a putea reprezenta interesele României la cel mai înalt nivel. Statutul de europarlamentar m-a onorat şi, în acelaşi timp, mi-a dat încrederea de a continua munca mea politică. Cât priveşte întoarcerea în Parlamentul European, acum, după cum ştiţi, am luat hotărârea de a participa la competiţia electorală pentru a reprezenta interesele cetăţenilor din Ploieşti în Parlamentul României. Sunt foarte multe lucruri de făcut aici, în ţară, şi sper ca oamenii să îmi acorde încrederea lor totală pentru mandatul 2008-2012.
Reporter: Toată lumea se aştepta să candidaţi încă o dată la fotoliul de primar al Ploieştiului. Nu aţi candidat, iar PNL a desemnat-o pe Graţiela Gavrilescu drept candidat. Cum vi s-a părut prestaţia colegei dvs. în campania electorală?
Horia Toma: Graţiela este o persoană deosebită care a beneficiat de susţinerea mea şi a colegilor mei din Partidul Naţional Liberal. Din păcate pentru colega mea şi pentru PNL, ploieştenii au avut o altă opţiune majoritară.
Doamna Graţiela Gavrilescu este un om activ şi aşa a fost şi în perioada campaniei electorale. Sunt convins că ar fi fost un primar excelent pentru municipiul Ploieşti.
A susținut votul uninominal
Reporter: Candidaţi pentru un nou post de deputat. Vă este teamă de contracandidaţii dumneavoastră?
Horia Toma: De contracandidaţi nu se teme decât un om care are ceva de ascuns sau ştie că are minusuri la unele capitole. Nefiind în nici una dintre situaţiile amintite, nu am de ce să mă tem. Candidez pentru a patra oară uninominal în cariera mea politică şi ştiu ce presupune acest lucru. De aceea, mă număr printre acei politicieni care au susţinut cu consecvenţă introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare. Nu mi-a fost niciodată frică de contracandidaţii mei, dar i-am respectat ca pe nişte competitori şi acelaşi lucru intenţionez să îl fac şi acum.
Reporter: Pedelistul Sever Voinescu, candidat din partea PD-L, v-a fost elev. Credeţi că este posibil ca ucenicul să-şi depăşească dascălul la alegerile parlamentare?
Horia Toma: Sever este un om deosebit. stăzi conjunctura vieţii ne pune în postura de oponenţi politici. Desigur că este un adversar valoros pe care îl respect ca pe oricare alt om de calitate cu care mă întâlnesc.
Reporter: Ce scor credeţi că va obţine PNL la alegerile parlamentare? Câţi aleşi din Prahova vor merge în noul Parlament?
Horia Toma: Partidul Naţional Liberal a fost atacat în ultimii patru ani cu o violenţă extraordinară. În ciuda acestui fapt, noi am mers înainte şi ne-am văzut de treabă cu seriozitate. Sigur că nimic nu se schimbă peste noapte, dar, cred eu, guverÂnarea liberală din ultimii doi ani a reuşit să ducă România pe un drum sigur al progresului. Nu vreau să fac pronosticuri, dar am creÂdinÂţa că PNL va înregistra un scor bun în alegeri.
Greaua moștenire
Reporter: Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, guvernarea liberală? De ce ar trebui ca ploieşteanul de rând să vă acorde votul pentru a obţine un nou mandat de deputat?
Horia Toma: Comparativ cu alte partide care s-au ocupat în ultimii patru ani cu critica şi flecăreala de pe margine, liberalii au dus o muncă continuă pentru asigurarea unui echilibru fragil lăsat de guvernarea anterioară.
E simplu să stai pe margine şi să critici, aşa cum au făcut oponenţii noştri. De fapt, nu cred că a existat nici măcar o critică constructivă din partea adversarilor noştri politici, ci numai vendete personale nerezolvate. Din acestea a suferit atât clasa politică, cât şi România, în ansamblu. Sperăm ca din toamnă să existe o coerenţă a guvernării care să desăvârşească creşterea economică pozitivă înregistrată în ultimii ani.
Reporter: Vă mulţumim!