Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Interviurile APH

Cumpărat în 1867 de la Rusia cu peste 7 milioane de dolari, având o suprafaţă mai mare decât cea a statelor Texas, California şi Montana la un loc, ţinutul Alaska devenea al 49-lea stat american. Pe lângă bogatele resurse naturale, Alaska deţine întâietate şi în alte câteva domenii. De la Teodor Dornea, un student român care trăieşte împreună cu familia în Alaska, am aflat că orasul Fairbanks, unde locuieşte Teodor, deţine recordul de cea mai mare diferenţă de temperatură iarnă-vară de pe glob (plus 30 grade Celsius vara şi minus 60 grade Celsius iarna).

Chiar dacă este situat într-o zonă friguroasă, Alaska are cel mai mare consum de îngheţată pe cap de locuitor din lume. De asemenea este singurul stat american în care nu se percepe impozit pe salariu şi nici taxe pe vânzări. Teodor mi-a mai spus că tot în Alaska se găseşte şi cel mai nordic restaurant de barbeque din America, deţinut chiar de familia lui. La mai puţin de 16 mile sud de Fairbanks se află oraşul North Pole. Aici există o casă a lui Moş Crăciun (de fapt, în North Pole este Crăciun tot timpul anului - subl. mea) şi cel mai înalt Moş Crăciun din lume, acesta având în jur de 10 metri înălţime.

În interviul care urmează vă invităm să aflaţi câteva lucruri extrem de interesante despre acest sălbatic, puţin populat, dar extrem de fascinant stat, chiar de la domnul Bruce Bothelo, primarul oraşului Juneau, capitala Alaskăi, care a avut amabilitatea să ne acorde acest interviu.

Mai atractivă decât... Chicago

Reporter: Domnule primar, cum este în Alaska?
B.B.: În momentul de faţă suntem în mijlocul iernii, şi, bineînţeles, subiectul din mintea fiecărui om este vremea. Suntem un stat mic ca populaţie, sub 700 de mii de locuitori, din care mai bine de jumătate locuiesc în partea centrală şi de sud a statului.
De mai bine de o sută de ani, capitala statului este oraşul Juneau, situat în partea de sud a Alaskăi. Este al treilea ca mărime în ceea ce priveşte numărul de locuitori, având aproximativ 30.000 de cetăţeni.
R.: Mai toţi oamenii ştiu că în Alaska este frig şi că există resurse bogate de petrol. Ce altceva mai putem găsi aici?
B.B.: În primul rând, sunt unele zile când ne uităm la vremea din Chicago şi ne bucurăm că nu locuim acolo (zâmbeşte). Există momente când acolo, la Chicago, aveţi mai multă zăpadă şi mai mult frig decât noi, aici, în partea de sud-est. Acest lucru se datorează climei maritime pe care o avem - influenţată fiind de temperaturile ceva mai ridicate ale curenţilor oceanici venind dinspre Japonia. De asemenea, avem cele mai întinse zone forestiere din Statele Unite. Acestea se află tot aici, în partea de sud a Alaskăi. Industria forestieră, în momentul de faţă, încearcă să supravieţuiască aprigei concurenţe internaţionale. Trebuie să mai reţinem faptul că în alte părţi este mai puţin costisitoare producerea cherestelei decât la noi.

Bazele militare sau pescuitul în ape limpezi


R.: Care este principala ramură industrială?
B.B.: Pescuitul este industria principală, de care depindem foarte mult, atât în partea de sud-est, cât şi de sud-vest a statului. Avem cinci specii diferite de somon pe care le pescuim, noi fiind principalul distribuitor pe piaţa americană. Dar statul nostru a înregistrat o creştere continuă şi în industria turismului. Juneau va avea peste un milion de vizitatori, care vor sosi în vara următoare, pe vase de croazieră. Industria minieră se află de asemenea într-o perioadă de revigorare. Avem importante zone de exploatare a cuprului, aurului, zincului sau cărbunelui.

O altă resursă economică importantă este prezenţa bazelor militare în această zonă. Cam acestea ar fi, pe scurt, resursele de care dispunem şi principalele îndeletniciri pe care le au oamenii aici.
Ca şi capitala SUA, Juneau are foarte multe instituţii guvernamentale, statale şi federale.


Puştiul care n-a văzut soarele...


R.: Cum este vremea, pentru cei care nu ştiu? Aveţi cele patru anotimpuri?
B.B. : Aşa cum am mai menţionat, în partea de sud-est avem o zonă unde plouă destul de mult. Există chiar o glumă pe această temă. Un turist coboară de pe o navă de croazieră în oraşul port Katchikan şi îl întreabă pe un puşti: "Aici, la voi, iese vreodată soarele dintre nori?”. Puştiul îi răspunde: "Nu ştiu, domnule, că eu nu am decât 5 ani!” Avem o gamă foarte variată de temperaturi în partea de sud şi în zona de coastă, unde este o climă umedă cu ierni blânde, şi veri în care temperaturile ajung la 20 grade Celsius. Mergând însă înspre interiorul statului, temperaturile scad destul de dramatic. În Fairbanks, de exemplu, temperaturile scad iarna până la minus 40 grade Celsius, iar vara ajung la puţin peste 30 de grade Celsius.


... şi locul unde soarele răsare în noiembrie


R.: Este adevărat că zilele sunt foarte scurte şi nopţile foarte lungi iarna?
B.B.: Da, si cu cât mergi mai înspre nord, cu atât devin mai scurte. De exemplu, în Barrow, oraşul cel mai nordic, cu o populaţie de aproximativ 3,000 de oameni, s-a anunţat săptămâna trecută că soarele a apărut pentru prima dată din noiembrie anul trecut. Cam acestea ar fi extremele. În partea de sud însă, în Juneau, acum avem cam 9 ore de lumină pe zi, dar vom ajunge să câştigăm 4-5 minute de lumină în fiecare zi. Cea mai lungă zi în partea de sud ajunge la mai bine de 19 ore de lumină. Mergând însă spre nord, poţi întâlni clasicul soare de la miezul nopţii, unde există lumină aproape 24 de ore pe zi.
R.: Care sunt atracţiile principale pentru vizitatorii statului Alaska?
B.B.: În primul rând, avem zeci de mii de insule mici, renumite prin frumuseţile lor naturale, cu o floră şi o faună bogată: de la foci şi lei de mare la balene, urşi etc... Apoi fiordurile şi gheţarii care vin până la marginea apei, încât oameni îi pot vedea. Avem munţi înalţi. Recordul îl deţine muntele McKinley, dinspre vest, care este cel mai înalt din America de Nord. Apoi sunt spaţiile întinse, cu suprafeţe cât cuprinde ochiul, în care trăiesc vietăţi sălbatice precum cerbul, ursul negru, lupul etc... Frumuseţi care îi atrag nu doar pe turişti, dar şi pe cei care au decis să rămână şi să trăiască aici.


Alaska aurorei boreale


R.: Care este cel mai bun sezon pentru turiştii care doresc să vină să viziteze Alaska?
B.B. : Majoritatea oamenilor decid să vină în perioada verii, din două motive: lungimea zilei şi temperaturile mai ridicate, care le permit să se simtă mult mai confortabil. Sunt însă mulţi turişti care preferă să vina iarna. Avem şase categorii distincte de turişti japonezi, care vin în perioada iernii cu un scop bine definit, să vadă luminile nordului sau aşa-numita auroră boreală. Aceştia preferă zona oraşului Fairbanks, nu doar ca să o vadă, dar să o şi audă. Sunt alţii care vin pentru a profita de sezonul de schi sau alte sporturi de iarnă. Acum depinde de ce anume urmăreşte şi doreşte fiecare. Perioadele de vârf sunt însă în lunile mai şi septembrie.
R.: Ce alte lucruri interesante despre Alaska ne puteţi spune?
B.B.: Oameni de aici se simt foarte mândri de statul în care locuiesc, fiind privilegiaţi că trăiesc şi că se pot trezi aici în fiecare zi. Casa unde locuiesc eu este aşezată cu faţa spre apă, lângă un golf, unde totdeauna pot fi văzute diferite vietăţi marine pline de viaţă, care te îndeamnă să meditezi asupra semnificaţiei vieţii, să pui viaţa în perspectivă şi să realizezi cât de mărunţi suntem ca specie şi cât de privilegiaţi putem fi că facem şi noi parte din acest mediu.

Back To Top