Reporter: Pentru început, explicaţi-ne cu ce se ocupă exact biroul pe care îl conduceţi
Florentin Neagu: Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanelor este o formaţiune în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Poliţia Judiciară cum i se spunea cândva. Acum Poliţia Judiciară are o cuprindere mai largă, reprezintă şi Serviciul de Investigare a Fraudelor şi armele şi Poliţia Rutieră.
Dar, biroul meu, aşa cum îi spune şi titulatura, se ocupă de infracţiuni contra persoanelor care sunt infracţiuni de mare violenţă, infracţiuni împotriva vieţii, vorbim de omor, lovituri cauzatoare de moarte, pruncucidere, tentative de omor, uneori şi vătămări corporale grave, deşi competenţa este uneori şi a poliţiilor locale, a poliţiilor orăşeneşti sau comunale. Preluăm dosarele de vătămări corporale grave mai deosebite, cu moduri de operare mai deosebită sau cu autori necunoscuţi. În afară de aceste infracţiuni de mare violenţă mai avem în instrumentare proprie infracţiuni de şantaj care sunt comise cu moduri de operare mai deosebite sau atunci când este vorba de implicarea mai multor persoane. Mai avem de asemenea infracţiunile de prostituţie-proxenetism, lipsire de libertate, avem o gamă largă de infracţiuni, repet, din această multitudine care se intitulează infracţiuni contra persoanei.
Reporter: De cât timp sunteţi în poliție?
Florentin Neagu : În poliţie sunt din 1994, în iulie acum urmează să fac 19 ani de muncă de poliţie, iar din 1998, adică de 15 ani pe care îi fac anul acesta sunt numai în cadrul acestui birou.
Reporter: Din experienţa pe care o aveţi în poliţie, dacă luăm de exemplu omorurile, statistic, ele scad sau cresc de la an la an? De asemenea, spuneţi-ne dacă există, din perspectiva lucrătorului de poliţie, o legătură cu starea economică a populaţiei.
Florentin Neagu: În 2012 au fost mai multe ca în 2011, dar pe o perioadă mult mai lungă în urmă, dacă facem o comparaţie, infracţiunile de omor sunt în limitele unei medii în ultimii 10, chiar 20 de ani, în 2012 am avut 10 omoruri, se înscriu în medie, nu se poate constata că este vorba de un trend ascendent. Noi, periodic, evaluăm cauzele care au condus sau împrejurările în care au fost comise astfel de fapte şi tragem anumite concluzii în speranţa că putem şi interveni. Din păcate cauzele sunt cam aceleaşi şi nu este vorba de situaţia economică.
Constatăm că ele se comit cu preponderenţă pe fondul unor conflicte spontane, care automat nu pot fi prevenite, dar ca o caracteristică comună, aproximativ 70-80% dintre ele sunt comise de infractori având un grad de pregătire scăzut, oameni care au 4-5 clase, asta nu înseamnă că oameni care au 4-5 clase automat sunt criminali. Oameni cu o educaţie precară, oameni fără locuri de muncă - aici poate fi ceva legat de întrebarea dumneavoastră, în sensul că este vorba de oameni fără venituri şi fără orizonturi. Puținii bani care îi primesc de la ajutorul social sau din altă parte îi dau, majoritatea, pe alcool.
Reporter: Cum colaboraţi, în activitatea dumneavoastră, cu alte autorităţi ale statului?
Florentin Neagu : Colaborăm cu poliţiile de pe raza judeţului, dar şi din alte judeţe. Au fost cazuri în care a trebuit să cooperăm, am avut un caz mai vechi din 2000 şi ceva cu o victimă ucisă în Bucureşti, era patronul unei vulcanizări şi a fost ucis de propriul angajat, cadavrul a fost găsit la noi în Prahova la Potigrafu la o groapă de gunoi, apoi autorul a fost prins la Bistrița Năsăud de unde era. I-a furat maşina, tot cu ea l-a transportat la Potigrafu şi apoi s-a dus la el acasă unde poza în Bistrița că a făcut avere. Deci au fost implicate două judeţe şi Direcția Generală a Municipiului București.
Reporter: Există multe dosare cu autori necunoscuți?
Florentin Neagu: În momentul acesta, în Prahova, există cinci dosare cu Autori Necunoscuți în ceea ce privesc infracţiunile de omor. Cel mai vechi din 1997, iar recent este vorba de anul 2013, un bătrân care a fost ucis în comuna Colceag şi avem în desfăşurare nişte activităţi, aşteptăm rezultatul unor expertize AND, sperăm să avem un rezultat pozitiv.
Reporter: Daţi-ne exemple de cazuri speciale soluţionate în cadrul compartimentului în care activaţi
Florentin Neagu: Aşa cum v-am spus avem şi infracţiuni la viaţa sexuală în cadrul biroului nostru, acum doi ani ne-am luptat mult pentru identificarea violatorului din Malu Roșu, pedofilul Frumuzache, a fost un caz care ne-a motivat şi ne-a mobilizat şi am avut rezultate. Acela pot să spun, pentru că, vedeţi dumneavoastră, suntem şi noi tot oameni şi ne gândim că avem rude care au fetiţe care ar fi putut cădea victime, a fost un caz care ne-a motivate fantastic de mult să-l rezolvăm.
Reporter: Aţi avut cazuri când ați colaborat cu poliţii din alte țări?
Florentin Neagu: Am un caz în desfăşurare, nu pot vorbi despre el, dar vă pot spune că se conlucrează, schimb de informaţii, schimb de date, cerere de asistenţă poliţienească.
Reporter: Din punct de vedere personal, dacă puneţi în balanţă satisfacţiile cu nereuşitele, cum v-aţi caracteriza meseria pe care o practicaţi?
Florentin Neagu: Cum să vă spun, vorbesc prima dată pentru mine şi vă spun că depun multă pasiune, îmi place ceea ce fac şi automat, când depui pasiune în ceea ce faci, nu ai cum să nu ai rezultate şi o anumită mulţumire sufletească. Faptul că familia este pe un loc codaș datorită faptului că este foarte ocupantă această meserie - ajung seara după orele 19 acasă, sâmbăta și duminica vin la serviciu pentru că am treburi de făcut – cu toate acestea am satisfacţia lucrului bine-făcut.
Am găsit cândva un citat care mi-a plăcut tare mult: "Pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic". Consider că pe noi, cei care suntem în slujba dreptății și a adevărului, trebuie să ne motiveze. Dacă ne considerăm oameni buni nu trebuie să stăm cu mâinile în sân şi nici să închidem ochii în faţa răului.
Reporter: Vă mulţumim!