Membrii şi conducerea PNŢCD Prahova, conducerea naţională a PNŢCD îl recomandă şi îl susţin pe dr. Rodion C. Galeriu în actuala candidatură pentru Parlamentul României (Camera Deputaţilor), atât datorită comportamentului său politic, principial, cât, mai ales, pentru lupta permanentă în scopul consolidării Polului politic de centru-dreapta în România. Unul dintre argumentele de importanţă majoră care justifică recomandarea noastră este acela că acţiunea politică a lui Rodion C: Galeriu s-a concretizat în afirmarea nevoii de echilibrare a stilurilor politice postdecembriste între stânga şi dreapta românească, ceea ce explică, neîndoios, actuala alianţă între cele două partied istorice, PNL şi PNŢCD.
Participarea PNŢCD pe listele PNL, în actuala competiţie electorală reprezintă finalitatea Proiectului politic ous în act de ambele partide, PNL şi PNŢCD. Altfel spus, în acest moment de importanţă istorică, PNL şi PNŢVD manifestă voinţa politică şi interesul civic de a promova în laboratoarele de iniţiativă legislativă ale Parlamentului figurile publice capabile de a vota cele mai bune legi pentru sănătatea, educaţia, viaţa economică şi social-culturală a românilor, întrucât acestea au în mod cert o cale deschisă prin intermediul votului uninomina.
Dr. Rodion C. Galeriu s-a născut în comuna Poienarii Burchii (judeţul Prahova). Este căsătorit, are trei copii. Este absolvent al Institutului Medico-Farmaceutic Cluj, Facultatea de Stomatologie (1964-1970), şi al Institutului Teologic de grad universitar Bucureşti (1990-1995). Medic specialist stomatolog în cadrul Centrului Stomatologic Ploieşti. Membru în conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din Prahova şi în Colegiul Naţional al Medicilor Stomatologi. Dr. Rodion C. Galeriu va candida la Colegiul Uninominal nr.12 (Municipiul Ploieşti)
În căutarea tonului” sau opoziţia la viziunea comunistă
Reporter: Propun, pentru început, să punctaţi câteva aspecte legate de activitatea dvs. politică, întrucât nu sunteţi un nou venit în „zonă”, deşi nu aţi candidat pentru nici o demnitate până în prezent.
Rodion Galeriu: Da, domnule, mă bucură mult că amintiţi acest fapt, pentru că este totuşi vorba despre o biografie de-a lungul nu numai a 18 ani; ea este anterioară momentului 1989. Un mod de a pune în discuţie regimul comunist l-am practicat încă din perioada anterioară lui '89. Îmi amintesc bine de un moment însemnat - cel din 1988 -, când, împreună cu Sorin Dumitrescu, Ion Stratan, Romea Cantemir şi cu Ion Mircea, de la Sibiu, am pus la punct un mod de a discuta ceea ce înseamnă cultura din România. Propuneam o nouă viziune asupra ţării acesteia, care să fie în opoziţie cu viziunea comunistă. Şi acest cerc a pus la punct ceea ce numeam noi la ora aceea „în căutarea tonului”.
„În căutarea tonului” era programul propriu-zis pe care îl avea această grupare. N-am izbutit să avem decât două manifestări (una în octombrie şi alta în noiembrie 1988) la ele au participat, însă, oameni importanţi. Printre alţii: Mihai Şora, Andrei Pleşu, Ana Şincai. Au mai fost de faţă şi Anda Călugăreanu, Victor Rebenciug şi alţii. Şi după 1989 m-am implicat în ceea ce nici nu ştiu dacă iniţial aş putea defini drept politică. M-am implicat în ceea ce însemna resurecţia unui popor, a unei conştiinţe.
A urmat Piaţa Universităţii, de unde am fost nelipsit, unde mi-am spus şi eu de câteva ori cuvântul. Iar în momentul în care s-a pus problema apariţiei unui for important care să se ocupe de problemele civice, evident, m-am implicat foarte mult în Alianţa Civică şi am devenit membru fondator al acesteia. În noiembrie 1990, am înfiinţat prima filială a Alianţei Civice - filiala din Prahova -, care foarte repede a ajuns să aibă peste 1.400 de membri şi a funcţionat cu importante împliniri.
Activitate politică netraseistă
Reporter: De ce aţi renunţat, în 1996, la funcţiile de conducere din cadrul Alianţei Civice?
Rodion Galeriu: Pentru că, în 1992, în prag de alegeri, o parte din membrii Alianţei au intrat în Partidul Alianţei Civice. Atunci, noi am izbutit să schimbăm culoarea judeţului. Am rămas în Alianţa Civică, dar, în '96, am intrat în PNŢCD şi nu mai puteam să deţin funcţia de preşedinte AC. După momentul acela atât de trist din 200-2001, în care PNŢCD n-a mai izbutit să intre în Parlament, m-am reactivat înlăuntrul PNŢCD şi, în scurt timp, am devenit preşedintele organizaţiei municipale, iar către sfârşitul perioadei electorale, în 2003-2004, preşedintele organizaţiei judeţene şi vicepreşedinte în biroul naţional de conducere al partidului.
Reporter: În toată această perioadă, nu aţi candidat nici la Parlament, nici pe plan local, la consilii. Nu aţi simţit nevoia să vă implicaţi măcar în treburile administraţiei locale?
Rodion Galeriu: Iarăşi voi reveni la un moment anterior. În 1996, ca urmare a rezultatelor pe care le-a avut Alianţa Civică, prin intermediul PAC, s-a insistat, la nivelul CDR, să particip la alegeri pentru calitatea de deputat sau senator. Atunci motivul care m-a oprit să intru pe liste a fost unul de conştiinţă. La Congresul la care s-a înfiinţat PAC, mi-am manifestat deschis opoziţia la înfiinţarea acestui partid.
PNL şi PNŢCD - pentru constituirea şi zidirea unei Românii autentice
Reporter: Nici traseist n-aţi fost. Alianţa Civică nu era un partid, rolul acesteia era de a coagula forţele democratice...
Rodion Galeriu: Mă bucură observaţia, pentru că acesta este faptul real.
Reporter: Acum, candidatura dvs. apare drept surprinzătoare, cum n-ar fi fost în '92 sau '96, să zicem. Sunteţi o personalitate cunoscută, datorită activităţii politice, sociale, culturale, profesionale şi a descendenţei dvs. Ce v-a determinat să faceţi acest gest după 18 ani?
Rodion Galeriu: Am revenit în Biroul de Conducere în PNŢCD cu un scop clar. Convingerea mea este că acest partid nu poate să dispară. Consider că se poate găsi o soluţie ca acest partid să se rearticuleze în zona de decizie a factorilor politici. Asta pentru că am început să analizez şi să simt că nu se poate ca un partid care a avut o contribuţie excepţională în istoria acestei ţări, prin orizontul politic şi prin martiriul căruia i s-au supus o bună parte dintre membrii săi, să iasă din viul politic al României. Pe de altă parte, eu candidez sub sigla PNL. În acest moment, ar fi foarte dificil ca noi, dacă am candida în afara unei alianţe, să obţinem acel prag de 5%. Când s-a oferit soluţia de a merge mână în mână cu liberalii, mi-am amintit că, de-a lungul istoriei, PNL şi PNŢCD au mers umăr la umăr pentru constituirea şi zidirea unei Românii autentice care să aibă ceva de spus în tot ceea ce însemnă existenţa europeană.
Reporter: Cum vă aşteptaţi, în '89, să arate România după 18 ani? V-au fost înşelate aşteptările ?
Rodion Galeriu: De-a lungul acestor ultimi 18 ani, am tot aşteptat să devină evidentă redefinirea noţiunii de Stat şi a instituţiilor fundamentale ale Statului şi - desigur - şi definirea Parlamentului. Personal sunt la fel de dezgustat ca imensa majoritate a poporului român de eşecul acestei aşteptări. În consecinţă, unul dintre motivele candidaturii mele este legat de participarea la zămislirea unui Parlament în care să se afirme, pe lângă legea strămoşească, şi o viziune legislativă pe măsura vocaţiei europene a neamului meu.
Despre moralitate în politică sau trupul e o bună slugă, dar un rău stăpân
Reporter: Sunteţi o persoană credincioasă. La moralitatea în politică v-aş propune să vă referiţi acum. Pentru că se invocă la tot pasul imoralitatea oamenilor politici. La asta se referă orice politician, chiar dacă mulţi dintre ei nu reprezintă un exemplu de moralitate în domeniu
Rodion Galeriu: Evident, viaţa noastră ar trebui să fie centrată pe morală. Unul dintre motivele care m-au condus către PNŢCD este tocmai pentru că acest partid se bizuie pe o morală, pe morala creştină. Pasul meu făcut acum către PNL este încărcat şi el de conservarea acestei morale, întrucât noi facem acest gest pentru a izbuti să menţinem morala PNŢCD. Ne simţim bine alături de acest partid, asta trebuie să o spun sincer. La ora aceasta, pe scena politică românească nu găsim un alt partener. Suntem din aceeaşi familie. Încă ceva: morala e o foarte bună însoţitoare în viaţă. Îmi amintesc de o vorbă pe care mi-o spunea tata în legătură cu altceva, dar care are conotaţii suficiente în această zonă. Dacă, în cea mai mare măsură, morala este călcată în picioare şi de politicieni, faptul este datorat nu numai dorinţei de putere şi de înavuţire, ci si de ceea ce ţine de poftele omului şi de ambiţiile lui, de ceea ce e pământean în om, propriu-zis de trup
Politicienii ar trebui să ţină minte vorba Părintelui Galeriu: Trupul e o bună slugă, dar un rău stăpân.
Reporter: Printre contracandidaţii dvs. se numără politicieni care vor promova un anumit tip de discurs. Mă refer la domnul Andrei Valentin Sava şi, în special, la controversatul ex-primar Emil Calotă, acesta fiind cunoscut de toţi ploieştenii. Cum veţi convinge electoratul să încline balanţa în favoarea dvs.?
Rodion Galeriu: Să ştiţi că dorinţa mea este să las în seama electoratului aprecierile legate atât de domnul Emil Calotă, cât şi de tânărul Andrei Sava. Iarăşi revin. Mă bizui pe faptul că au trecut 18 ani şi aceşti ani au adus oleacă de licărire de lumină în conştiinţa electoratului şi că electoratul va înţelege că el trebuie să-şi aleagă acei oameni care îl vor ajuta să se autodepăşească.
Vreau să reamintesc electoratului că, prin votul său, „moşeşte” naşterea noului Parlament.