Anul trecut, după alegerile locale, ploieştenii au votat pentru un nou primar al oraşului lor. După opt ani de zile în care Emil Calotă a condus municipiul, cetăţenii au ales schimbarea, votând cu Andrei Volosevici. Odată cu înnoirea executivului, ploieştenii şi-au ales şi propriul parlament, reprezentat de Consiliul Local Ploieşti. În cadrul acestei instituţii există reprezentanţi ai cetăţenilor care, lunar, se întrunesc în şedinţe pentru a legifera reguli şi a stabili planuri de dezvoltare, prin hotărâri de consiliu votate în mod democratic. Acesta este, pe scurt, aparatul administrativ care dirijează activitatea municipiului reşedinţă de judeţ. Dacă până acum am prezentat Consiliul Local ca pe un organism abstract, în care se legiferează hotărâri ce privesc bunul mers al comunităţii locale, astăzi intrăm în detaliu, prezentându-vă pe unul dintre noii membri ai acestui for. Consilierul local Sârbu Gheorghe a acceptat să se întâlnească cu reporterii noştri pentru a ne prezenta activitatea sa şi a colegilor săi în CL Ploieşti. Sârbu se află la primul mandat de consilier local.
Reporter: În primul rând vreau să ştiu dacă în Consiliul Local se doarme la fel ca în Parlamentul României.
Gheorghe Sârbu: Stimate domn, nu cunosc în detaliu activitatea din Parlamentul României şi cât de mult se doarme sau nu acolo, în schimb, vă pot spune cu toată seriozitatea că în Consiliul Local al Municipiului Ploieşti există oameni care se preocupă cu toată atenţia de diversele probleme cu care se confruntă oraşul nostru. Obiceiul somnului la serviciu nu se aplică în CL Ploieşti, poate în alte părţi.
Reporter: Sunteţi la primul mandat de consilier local, având alături de dumneavoastră colegi cu state vechi în această funcţie. Cât de bine vă înţelegeţi cu ceilalţi membri ai instituţiei?
Gheorghe Sârbu: În cadrul instituţiei din care fac parte există, aşa cum este şi normal, reprezentanţi ai tuturor partidelor importante din România. De asemenea, există şi opinii divergente, dar şi constructive, cred eu. Este normal să ne expunem toţi părerile, dar să ajungem, în acelaşi timp, la un consens pentru binele public. Din punctul meu de vedere, diversitatea opiniilor nu poate duce decât la progres. Am depăşit demult perioada dictaturii şi e normal să construim prin diversitate. Mă bucur că există cooperare şi că avem un primar cu care putem comunica constructiv în toate problemele legate de buna administrare a Ploieştiului.
Reporter: Anul trecut, la alegerile locale, aţi fost ales consilier local pe lista Partidului Democrat Liberal. În trecut, exista un conflict deschis între PD-L şi membrii Partidului Social Democrat. De multe ori, eram martorii unor discuţii extrem de aprinse în Consiliul Local. Acum, când la nivel central s-a bătut palma pentru coaliţia guvernamentală, cum cooperaţi, aici, la Ploieşti, cu colegii dumneavoastră consilieri din PSD?
Sârbu Gheorghe: În Consiliul Local Ploieşti încercăm să lăsăm deoparte lupta politică, pentru că cetăţenii nu ne-au trimis acolo pentru a ne pune unii altora beţe-n roate, ci pentru a lucra în beneficiul unei bune administrări a oraşului. Eu încerc să îmi văd de treabă şi să particip la tot ce înseamnă activitate administrativă. Dacă alţii au alte variante de lucru, este problema lor. Peste trei ani vor fi taxaţi la vot. Cetăţenii îi vor întreba pe stradă: tu ce ai făcut pentru mine, de ce să îţi mai dau votul meu încă odată?
Reporter: Vă referiţi la cineva anume din cadrul consiliului local care face mai mult politică decât administraţie sau vă place să generalizaţi?
Sârbu Gheorghe: Există, din păcate, membri ai Partidului Social Democrat care, în ciuda unei experienţe administrative consistente, nu pot lăsa vendetele deoparte, preocupându-se de atacuri ieftine şi de jocuri de culise care nu au nimic în comun cu activitatea în beneficiul cetăţenilor. Din păcate, unii uită de ce sunt membri ai Consiliului Local Ploieşti şi de faptul că cetăţenii din municipiul nostru aşteaptă de la noi, toţi, rezultate, nu certuri stupide.
Reporter: Am înţeles că dumneavoastră vă preocupaţi foarte mult de problemele locuitorilor din Colegiul Sud - zona Bereasca, Mihai Bravu şi Teleajen a municipiului nostru. Mergeţi pe străzi, discutaţi cu oamenii, sau vă pitiţi într-un birou şi aşteptaţi, relaxat, să treacă încă trei ani, pentru a participa la următoarele alegeri?
Sârbu Gheorghe: Stimate domn, eu vin din mediul de afaceri. Nu am venit în Consilul Local pentru a face bani sau alte lucruri imorale, pentru că, în primul rând, am desfăşurat, ani de zile, o activitate managerială cu rezultate bune, spun eu. Mie nu îmi dă de mâncare politica, ci activitatea mea profesională din ultimii 20 de ani. M-am implicat şi am participat la alegeri pentru că am considerat că pot pune umărul la efortul de schimbare al acestui oraş depus de administraţia actuală. Nu sunt vorbe mari, m-am implicat aşa cum mulţi cetăţeni pot să o facă, iar Partidul Democrat Liberal mi-a dat şansa de a beneficia de un loc eligibil pe lista de consilieri locali ai municipiului Ploieşti. Este o onoare pentru mine să apăr interesele publicului ploieştean din postura de consilier municipal.
Reporter: Se fac şmenuri şi combinaţii în Consiliul Local Ploieşti?
Sârbu Gheorghe: Este întrebarea generică a celor din presă. Nu am cunoştinţă de astfel de şmenuri, cum le spuneţi dumneavoastră. Poate nici nu sunt, nu ştiu. Să ştiţi că este simplu să spui: hai că mă aleg consilier, stau acolo degeaba la şedinţe, iau bani şi mai fac şi ilegalităţi. Dar, cu tot respectul cuvenit, trebuie să vă spun că greşiţi. Există foarte mulţi oameni serioşi în Consiliul Local Ploieşti, care sunt preocupaţi exclusiv de interesul cetăţeanului. Dacă există şi altfel de specimene, care sunt preocupate de activităţile pomenite de dumneavoastră mai devreme, ruşine lor. Eu nu am timp să mă ocup decât de activitatea mea profesională şi sper ca, peste trei ani, când îmi voi termina mandatul de consilier municipal, să merg pe stradă mândru şi să pot privi lumea în ochi fără să-mi fie ruşine de nimic. Sper, din toată inima, ca aşa să gândească toţi colegii mei.