Bunul meu prieten din Chişinău, prof.univ.dr. Vasile Şoimaru - un neobosit călător prin istoria neamului românesc - a aflat, din mai multe surse, că în vara anului 1941, imediat după eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică de către trupele române, pe o colină situată în partea de nord-vest a Chişinăului, a fost ridicat un Turn al Dezrobirii Basarabiei.
Acest impresionant monument din piatră, construit în circa 60 de zile de către 500 de militari români, după un proiect al arhitectului Andrei Doicescu, avea forma unui pătrat, cu latura de 10m şi o înălţime de 30m.,iar alături, pe partea dreaptă, se afla o colonadă de stâlpi din piatră, tip roman.
Turnul, simbol al faptelor glorioase ale armatei române eliberatoare, era predestinat să servească generaţiilor viitoare ca loc de reculegere, înălţare morală şi mândrie naţională. De altfel, deasupra intrării în Turn, pe un basorelief în piatră, pe care era reprezentat împăratul Traian şi generalii săi de pe Columna din Roma, stăteau înscrise cuvintele rostite de mareşalul Ion Antonescu: „Ca şi Columna lui Traian, suntem unde am fost şi rămânem unde suntem”.
De asemenea, tot pe blocul masiv din piatră, mai era înscrisă următoarea pisanie: „ S-a înălţat acest Turn al Dezrobirii Basarabiei sub domnia Regelui Mihai I, conducătorul statului fiind mareşalul Ion Antonescu...”
Turnul Dezrobirii Basarabiei nu a rezistat însă decât doi ani, până la reocuparea ţării de către ruşi, când a fost complet distrus. Acum, pe acel loc sfânt, se află un strat gros de deşeuri industriale. Ocupanţii au ridicat, în schimb, în toată ţara, sute de statui şi busturi ale eroilor sovietici eliberatori.
Ba chiar şi noii conducători comunişti ai Moldovei independente şi suverane şi-au permis să sfideze istoria neamului românesc, prin construirea a zeci de memoriale, precum cele din Şerpeni sau Eternitate din Chişinău, care cinstesc, culmea!, tot pe aşa-zişii eliberatori sovietici. De reţinut că nici noua puterea democrat-liberală nu pare interesată să şteargă de pe harta ţării toate aceste relicve comuniste.
Prof. Şoimaru îşi exprimă însă speranţa că, până în anul 2012 - când se împlinesc 70 de ani de la ridicarea Turnului Dezrobirii - acest simbol al armatei române eliberatoare ar putea să fie reconstruit, spre gloria trecută şi viitoare a neamului românesc.
Ioan POPESCU
Turnul Dezrobirii Basarabiei - monument românesc distrus de sovietici
- Scris de Ioan POPESCU