- Recenta scufundare a crucișătorului Moskva, o navă de peste 12.000 de tone, impresionantă ca nivel de înarmare, în apropierea Odessei a produs tot felul de reacții de bucurie și ușurare din partea analiștilor politici și militari prin podcasturi și emisiuni tv.
- A fost o declarație a unuia care a afirmat cu emfază „că din acest moment fregata Mărășești e cea mai mare navă din Marea Neagră“, și nu greșea foarte mult, numai că de la a fi cea mai mare sau mai grea până la importanța militară e un drum foarte lung.
La deplasamentul său de 5.790 tone, „Mărășeștiul“ este o navă mare care inițial a fost clasificată drept crucișător ușor, apoi distrugător, pentru ca în final să fie degradată la calitatea de fregată. Conform standardelor NATO, un distrugător trebuie să aibă o lungime de peste 150 de metri și un deplasament de peste 8000 de tone.
Nava Mărășești este binișor înarmată, din păcate cu armament depășit. Nu cred că poți face impresie cu rachete anti-navă P-15 Termit (concepute în anii ‘50 de sovietici), chiar dacă au fost modernizate de români.
Crucișătorul Moskva s-a dus. Mai rămân 79 de nave rusești în Marea Neagră
Dincolo de asta, trebuie să nu uităm că dispariția navei Moskva este un mare câștig pentru țările cu țărmuri de la Marea Neagră, dar bucuria și ușurarea sunt estompate de prezența celorlalte nave ruse ale Flotei Mării Negre, în număr de 79 (fregate, corvete, vedete, puitoare de mine, submarine etc).
Rușii mai rămân cu 5 fregate destul de moderne, trei dintre ele sunt lansate în 2016, cu 7 submarine Kilo, 15 corvete specializate în distrugerea submarinelor și navelor de suprafață, 6 nave de desant maritim etc. Toate sunt pline de rachete antinavă, rachete de croazieră, antiaeriene, rachete/grenade antisubmarin etc.
Flota românească nu face paritate cu cea rusă nici împreună cu aliații bulgari
Forțele Navale Române însumează 38 de nave, (fregate, corvete, vedete, puitoare de mine, dragoare, un submarin blocat la cheu, remorchere, petroliere etc), fără să mai punem la socoteală monitoarele și canonierele fluviale.
Forțele Navale Bulgare, teoretic aliații noștrii, au la dispoziție 33 de nave dintre care 4 fegate și 3 corvete.
Cele mai bune nave sunt tot cele mai vechi
Paradoxal, cele mai echipate nave sunt cele de concepție sovietică, deoarece erau concepute pentru activități multirol, adică să facă de toate, în timp ce țările vestice fac nave specializate strict pe un anumit tip de misiuni. Practic, navele sunt niște platforme supraîncărcate.
Așa e și cazul Fregatei Mărășești, care e mult mai bine echipată decât celalte două fregate Type 22 ( Clasa Broadsword) dezechipate cumpărate de Guvernul Năstase în 2003, când sperau să-i aducă la gânduri mai bune pe britanici pentru accederea în NATO a României. A fost un gest gratuit, pentru că oricum intram în NATO și fără epavele acelea trimise la casat de marina britanică. Noi am salvat două fregate tip 22 (Clasa Broadsword) de la casare, unde le trimiseseră britanicii deoarece consumau prea mult carburant. Cele două fregate redenumite „Regele Fedinand“ și „Regina Maria“ au ca armament, fiecare, un singur tun de 76 mm, nici ăla cel original, ci montat pe repezeală pentru livrare.
Fregata Mărășești are 4 tunuri de 76,2 mm AK-726 controlate electronic care poate bate la 15 km, 4 lansatoare de rachete anti-navă P-15 (rază 40-80 km), 2 lansatoare multiple de rachete antisubmarin (RBU-6000), 4 sisteme de tunuri rapide rotative de 30 mm (AK-630), 6 lansatoare torpile de 533 mm, 8 sisteme radar și un elicopter Puma pentru cercetare.
Următoare pe listă sunt 4 corvete din clasa Tetal I și II, specializate în lupta împotriva submarinelor, de aceea nici nu au rachete antinavă. Mai sunt 3 corvete din clasa Tarantul, specializate în lupta cu alte nave de suprafață de aceea are 4 rachete antinavă P-15 Termit sau (P-21/P22 modernizate ).
Achiziția de corvete noi poate aduce un nou suflu Forțelor Navale Române
Mai este în discuție achiziția de 4 corvete noi, cu compania franceză Naval Group. Corvete din clasa Gowind care ar avea 4 sau 8 lansatoare de rachete antinavă Exocet. În mod ciudat, după ce statul român s-a decis să semneze contractul de 1,2 miliarde de dolari, partea franceză a suspendat contractul fără să ofere explicații. Singurele explicații rămân doar niște presupuneri legate de politica Élysée-ului care ar dori să nu lezeze prea mult interesele militare ale Moscovei la Marea Neagră.
Mai sunt bateriile de coastă pe care România le așteaptă din 2021
România a semnat, în aprilie 2021, un acord cu Statele Unite achiziția unui sistem de rachete antinavă de coastă NSM (Naval Strike Missile) în valoare de 300 de milioane de dolari, care ar înlocui sistemul învechit compus din rachete P15 Termit rusești. Rachetele produse de norvegieni au rază de acțiune de 185 km, pot zbura foarte jos, au un sistem de ghidare avansat, tehnologie de recunoaștere a țintei și capacitatea de a rezista la bruiaj electronic. Sistemul dorit de România include 4 lansatoare mobile și un punct de comandă/control. Costul unei singure rachete este de 2,1 milioane de dolari. Sistemul ar trebui livrat de firma norvegiană producătoare abia la finalul anului 2024, când noi l-am dori cam acum.
Marea Neagră. Ce facem noi în contextul amenințărilor rusești?
Este deja știut că Rusia se manifestă fățiș ca un stat agresor și agresiv cu țările vecine. Nu există țari în afară de China și Coreea de Nord cu care Rusia să aibe relații de bună înțelegere. Nu există țări cu care să nu aibă litigii de frontieră.
Iar acum flota rusă din Marea Neagră este una din cele mai importante forțe ale agresivității Moscovei în contextul războiului din Ucraina, al cuceririi țărmului ucrainean și al reactivării conflictului moldo-transnistrean. Dacă Odesa va fi cucerită vom avea graniță terestră cu Rusia, deja pe mare suntem vecini după ce rușii au ocupat Insula Șerpilor.
Brigăzile sale navale sunt implicate din februarie în invazia sudului Ucrainei, navele sale de transport alimenteaza cu muniție forțele din teren. Chiar dacă au pierdut două sau trei nave de desant și un crucișător, flota rusă rămâne o forță redutabilă.
Noi suntem destul de descoperiți, ca de obicei, contractele de înarmare au fost semnate abia anii trecuți, iar procedurile de achiziție sunt extrem de greoaie.
Nu știm cum se pregătește Statul Major General, dar președintele anunță o mare modernizare a armatei, destul de tardivă. Forțele Navale au fost uitate în ultimii ani, mai ales că este o armă destul de costisitoare, iar cheltuielile sunt consistente.
VEZI ȘI: A ÎNCEPUT EXPLOATAREA, România va avea gaze naturale și din Marea Neagră
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.