Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

maria diana draghici psihoterapeut

 

• Ce este perfecționismul? Cum apare această nevoie de perfecțiune?
• Care sunt implicațiile lui în viața noastră, când îl trăim în viața profesională?
• Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care astăzi, psihoterapeutul Maria Diana Drăghici ne ajută să găsim răspunsurile și să depășim această tendință autoagresivă.

Am suferit de perfecționism (și din cauza lui) ani de zile, însă eu nu conștientizam asta pentru că mi-l argumentam ca fiind:
-interesul pe care toți oamenii ar trebui să îl acorde activității pe care o depun
-valori personale, care mă caracterizează: atenția la detalii, un lucru bine și corect făcut, respect față de cei care beneficiau de munca mea, standarde înalte
-calități personale: implicare, corectitudine, muncitoare

Îți sună cunoscut?

Cei care am învățat de mici că ori ești de 10 ori înveți degeaba, sau că ori ești pe locul 1 ori degeaba ai participat, sau că ori ți-a ieșit din prima, altfel ai irosit timp și alte resurse, ne-am obișnuit să trăim așa: consumând o cantitate enormă de energie pentru a fi cei mai buni, mai corecți, mai atenți, mai implicați, mai, mai, mai…
Și oricând suntem mai puțin de-atât… stai puțin! Nu se poate!

Ce este perfectionismul?

Perfecționismul este ca o iederă care ajunge să crească pe toată casa până când acoperă și ușa, și ferestrele, și acoperișul. Imaginează-ți puțin o astfel de casă! Observi cum în situația asta niciun pic din originalitatea casei nu se mai vede?

Așa și în cazul unui perfecționist: nimic din autenticitatea lui/ei, caracterizată de imperfecțiuni, nu se mai vede. Nici măcar el/ea pe sine nu se mai poate vedea.

Pe scurt, perfecționismul reprezintă nevoia de a consuma o cantitate de energie foarte mare în raport cu complexitatea sarcinii pentru a realiza cât mai bine/corect/ireproșabil sarcina respectivă.

CITEȘTE ȘI: Psihoterapeut Maria Diana Drăghici: Trei pași ca să îți schimbi cu succes profesia

Totodată, perfecționismul reprezintă un mod de a privi lumea, de a percepe diferite experiențe, de a te raporta mental și emoțional la lume, viață, muncă, etc.

Prin filtrul perfecționismului, persoana în cauză nu conștientizează cât se consumă, cât de ridicate sunt așteptările lui/ei, însă noi, cei din jur, o vedem, îi auzim pretențiile, plângerile, suferințele și, în funcție de posibilități, empatizăm sau judecăm.

Cum apare această nevoie de perfecțiune?

Sursa tuturor problemelor (dar și soluțiilor) se află în copilărie. Există răni diferite care stau în spatele nevoii de perfecțiune, și le vom analiza pe fiecare în parte.

Rana de umilință

Cei care suferă din cauza ranei de umilință au tendința de a face totul perfect, uneori și treburile altora, pentru a se feri de rușine. Amână începerea unor activități, uneori chiar importante în carieră lor, fiindcă nu se simt suficient de buni sau suficient de pregătiți și le este frică să nu se facă de râs.
Evitarea rușinii îi face uneori să fie atenți la micile detalii care, dacă ar fi neglijate, le-ar putea aduce reproșuri din partea celorlalți. Se concentrează foarte mult pe defectele lor, au tendința de a se învinovăți foarte ușor, ba uneori chiar își asumă o vină pe care nu o au și nu îi poți convinge că nu sunt ei vinovați. La fel procedează și cu cei din jur, văd imediat un defect (de fapt, acel defect s-ar putea să nu fie chiar defect), învinovățesc cu foarte mare ușurință și pare că nu își dau seama că îi umilesc pe ceilalți cu atitudinea de „eu știu mai bine”.

Rana de trădare

Pentru cei care s-au simțit trădați și suferă puternic de această rană, nevoia de perfecțiune apare din lipsa de încredere pe care o au în ceilalți. Au tendința să își asume sarcini în plus fiindcă se așteaptă ca ceilalți să nu le facă la fel de bine ca ei, și astfel vor suferi din nou.
Dacă, totuși, deleagă sarcini, se asigură că ceilalți au înțeles foarte bine ce au de făcut, astfel că îi poți auzi întrebând „ai înțeles?”, „ai fost atent la ce ți-am spus?”, „ești sigur că poți să te ocupi de asta?”. Chiar și când deleagă sarcini, vor sta cu ochii pe cei care le duc la bun sfârșit, în alertă, așteptându-se la un eșec, ceea ce înseamnă un consum de energie.
Chiar și cea mai mică greșeală o vor sesiza, iar asta chiar îi rănește și îi face să își piardă și mai mult încrederea că ar putea să nu le facă ei pe toate și totuși să iasă bine.

CITEȘTE ȘI: Psihoterapeut Maria Diana Drăghici: Care sunt blocajele emoționale din cauza cărora eviți un nou loc de muncă?

Rana de nedreptate

Pentru cei care s-au simțit profund răniți de nedreptate, nevoia de perfecțiune apare din credința că sunt mai degrabă apreciați pentru performanța lor decât pentru felul lor de a fi. Pun mare accent pe corectitudine, pe dreptate, pe performanță și uneori pot părea lipsiți de emoții, mai ales când judecă o situație. Într-o oarecare măsură, chiar sunt lipsiți de emoții, în sensul că au învățat de foarte mici să le reprime, iar acum conștient nu îi mai afectează. În schimb, productivitatea, timpul de efectuare al sarcinilor, pauzele lungi de muncă, incompetența lor sau a celorlalți, îi afectează.
Deși ajung cu ușurință în burnout, fiindcă muncesc și nu se mai opresc, continuă să lucreze și sub presiunea burnout-ului. Teama cea mai mare a lor este să li se aducă aminte că stau degeaba, au pierdut timpul și n-au făcut nimic concret, mai bine ar fi făcut și ei ceva util în timpul ăsta, și altele asemenea.

Pentru mai multe detalii despre cele 5 răni, îți recomand cartea lui Lise Bourbeau, „Cele 5 răni emoționale care ne împiedică să fim noi înșine”, și un test rapid care îți poate arăta care din cele 3 răni se află în spatele nevoii de perfecțiune.

Care sunt implicațiile perfecționismului în viața noastră, când îl trăim în viața profesională?

În primul rând, pierderea bucuriei pentru activitatea profesională.
Nu poți investi și trăi plăcere, bucurie, recunoștință într-o activitate care îți produce stres cronic.
Cât timp trăiești cu frica de a nu fi suficient de bun, de a fi dezamăgit de cei care nu se ocupă de o sarcină la fel de bine ca tine, sau de a fi tras la răspundere pentru lipsa de productivitate sau performanță, această frică te va forța să te gândești constant la viitor, să scapi din vedere clipa prezentă și astfel să consumi o cantitate enormă din energia ta.
Pierderile de energie se pot transforma în insomnii sau stare de somnolență, apetit crescut în special poftă de carbohidrați și dulciuri, capacitate de concentrare scăzută, momente de pierdere a memoriei, irascibilitate, capacitate de autoreglare emoțională scăzută, indispoziție, dorință de retragere din viața socială (off-line), capacitate redusă de conectare în relații.

Deși este dificil de renunțat la perfecționism, primul pas este să conștientizezi că ai această nevoie de perfecțiune, să observi cum îți afectează în acest moment viața profesională și personală, iar ulterior să te îndrepți către un proces de creștere emoțională. Astfel, această nevoie va fi înlocuită cu altele, mai adaptative, mai sănătoase, mai puțin consumatoare de energie.

Psihoterapeutul Maria Diana Drăghici este contributor la Actualitatea Prahoveană. Pe Maria Diana Drăghici o găsiți pe Facebook AICI.

CITEȘTE ȘI: Industria este grav afectată de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale

 

 

Back To Top