Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Ceaușescu
  • Au trecut, iată, 34 de ani de la revoluția care ne-a scăpat de regimul Ceaușescu și a cauzat moartea violentă a aproape 1200 de persoane
  • INSCOP Research a realizat în noiembrie 2023 un sondaj privind opinia unui eșantion considerat reprezentativ de 1.100 persoane despre regimul comunist.
  • Potrivit rezultatelor, aproape jumătate dintre români consideră perioada comunistă ca fiind de bun augur pentru România

Astfel, 48,1% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani (45,5 %, în noiembrie 2013). De asemenea, 46,4% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent. După 34 de ani de democrație șchioapă, capitalism de cumetrie și de stat am ajuns la rezultatul acesta.

Nici sondajele nu mai sunt ce erau odată

Nu știu cum se pot face atâtea sondaje și atât de rapid pentru niște chestiuni atât de sensibile. Nu știu cum au fost puse întrebările, deși am dubii că mulți dintre respondenți au avut timp să înțeleagă ceva. Și nici asupra reprezentativității eșantionului nu sunt pe deplin încredințat.

Totuși, după 34 de ani de la Timișoara, București, Sibiu, să avem oare o nostalgia rediviva atât de puternică? Sau prin comparație cu aparenta disciplină din anii 70-80 acum părem doar un sat fără câini? Suntem deraiați atât de rău ca societate, încât românii, prin comparație, și-au format impresia aceasta?

Având în vedere că majoritatea românilor nu mai țin minte sau nu cunosc perioada terorii bolșevice din anii 50, rămâne de înțeles că perioada pusă în discuție este ultima perioada a mandatului Ceaușescu, anii 70-80. După acea perioadă oftează o parte dintre români.

De ce oftează unii după Ceaușescu?

RETORICA CLASICĂ: „Fiecare cetățean primea un apartament sau o garsonieră să stea în chirie de cum se încadra în muncă. Toată lumea avea de lucru, nu exista șomaj. Aveam industrie metalurgică, petrochimică, industrie ușoară și produceam în țară tot ceea ce aveam nevoie în comerț, aveam zootehnie, aveam o agricultură de exploatare intensă integrată care asigura necesitățile populației, aveam un partid unic la care puteam să ne plângem pentru abuzuri; toți tinerii făceau armata și se responsabilizau acolo, aveam armată mare destul de bine echipată, învățământ preuniversitar și universitar gratuit, sistem de sănătate gratuit, străzi sigure, infracționalitate mică, se construiau peste tot blocuri de locuințe, combinate, fabrici etc. Era predictibilitate legislativă, economică, socială. Țara noastră era respectată pe plan international, Ceaușescu era un lider respectabil în lume. România nu era umilită de toate statele europene, cum se întâmplă în prezent”.

  • Este fals? În mare parte da. Dar totul a intrat în mitul popular și cu greu mai poate fi demontat.

Nostalgia față de propria tinerețe

Este foarte greu pentru o persoană care avea 30-50 de ani pe timpul lui Ceaușescu să analizeze la rece și la modul general regimul în care a trăit pentru că își vede propria tinerețe, iar tendința firească este să idealizeze și să lase uitării neajunsurile. Experiențele neplăcute la cozi în căutare de alimente, frigul din case, întreruperea energiei electrice, lipsa apei calde sunt estompate de amintirile plăcute: Serbările cu prietenii la grătar după festivitățile de 1 mai, concerte, Cenaclul Flacăra, căsătoria, mutarea într-un apartament acordat de întreprinderea unde lucra, nașterea și creșterea copiiilor, revelioanele cu rudele și prietenii în jurul mesei lungi puse în sufragerie, achiziția unei Dacii (în puținele cazuri), după câțiva ani de așteptare, concediile prin sindicat pe litoral sau la munte, achiziția prin cunoștințe a unei pulpe de porc pentru sărbători, o vizită de turistică într-o țară socialistă, uneori – rareori și cu verificări serioase – o vizită de lucru într-o țară capitalistă occidentală  etc.

  • Pentru cei mai tineri care au în prezent între 16-35 de ani simpatia față de regimul comunist poate avea două cauze, poveștile părinților și rudelor mai în vârstă crezute pe cuvânt și autoîndotrinarea cu ajutorul anumitor curente stângiste care vin din spațiul cultural occidental, acolo unde marxismul, antiglobalismul și extremiștii de mediu merg împreună.

Degeaba avem propaganda anti-comunistă

  • Toată mediatizarea asta binevenită, dar excesivă, din ultimii doi ani pe diverse canale de presă privind nivelul de trai, Securitatea, economia în comunism și demonizarea regimului Ceaușescu nu funcționează la acele categorii de oameni. Mai ales că multe din aceste demersuri sunt stângace și repetitive. Iar repetiția crează saturație. În plus, cei care nutresc convingeri pro-ceaușiste nici nu urmăresc astfel de canale unde se perindă tot felul de cercetători și istorici cu argumente valide și corecte. 

Este greu să scoți din oameni anumite convingeri, dacă și le-au consolidat o viață întreagă.

Nostalgia ceaușistă este comparativă cu ce avem acum

  • Când vedem un stat nefuncțional, rupt de realitate, cu birocrați incompetenți, cu parlamentari mediocri, când o întreagă elită politică se zbate între impostură și analfabetism funcțional - unii, realmente nu știu să scoată două fraze coerente, fără să le citească. Când infractorii fug pe capete din țară nestingheriți, când nu mai există respect pentru autoritate și lege, când traficul de stupefiante a ajuns și în școli și pare de neoprit, cu o justiție debilă și coruptă, ale cărei decizii pare dispuse după bunul plac la ce să te aștepți?  Ce dacă avem cea mai mare creștere economică în statistici dacă societatea este atât de mult atomizată, polarizată?

Oamenii vor să creadă în mituri

Ce să creadă oamenii simpli, cei mai mulți de bună credință? E firesc să creadă toate elucubrațiile despre „binefacerile“ regimului ceaușist. Își caută sau își inventează un punct luminos ca reper în niște vremuri prezente schimbătoare ca furtunile de nisip care anunță tot mai multe necazuri.

Democrația, separația puterilor în stat sau toleranța nu vor fi niciodată valorile acestor oameni. Valori pentru care să lupte. Așa că le rămân niște momente din trecutul recent de care se agață, unele dintre ele sunt foarte concrete totuși: Apartamentele în care locuiesc.

Citește și DOSARUL VACCINURILOR ANTICOVID, UN CUTREMUR CU RAMIFICAȚII EUROPENE

Back To Top