Câteva cifre utile, la început de septembrie. Deficit de 71,04 miliarde de lei, respectiv 4,02% din PIB în primele şapte luni ale anului 2024. În primele 7 luni ale lui 2023 deficitul se ridica la 38,60 miliarde de lei, respectiv 2,40% din PIB. Guvernul a împrumutat în luna august 2024 suma de 15,5 miliarde de lei. Împrumuturile României pe întreg anul au ajuns la 217 miliarde de lei - țintă revizuită acum, la început de septembrie.
Dobânzile de împrumut ale României sunt cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Cauzele sunt explicate de specialiști - cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și credibilitate scăzută a clasei politice în fața investitorilor, La împrumuturi plătim și prime de risc. Adică dobânzi mai mari. Apare noțiunea de „risc de țară”. Ultima dată am auzit-o la știrile externe, vorbindu-se despre prietenii noștri din frumoasa și falimentara Eladă. La ei a trecut, au primit ajutoare imense, au promis reforme, au implementat mici schimbări. Pe noi nu ne ajută nimeni, nu suntem în zona Euro, ca să destabilizăm piața monetară comună.
- ALTE ARTICOLE DIN RUBRICA OPINII - Sebastian IGNAT: GENIUL MARCEL, OSTAȘUL NICU ȘI MIRAJUL TURULUI DOI DE LA PREZIDENȚIALE
De câteva săptămâni, visând la sfântul vot, președinții PSD și PNL umblă cu pensia mărită în gură, de dimineața până seara. Seninătatea cu care politicienii își asumă îndatorarea suplimentară a bugetului public, la pachet cu promisiuni șmecherești de scăderea deficitului până la țina convenită cincinal cu UE, este grețoasă. Acești indivizi nu mai sunt nici măcar demni de dispreț, frizează patologicul. I-am plânge, dacă nu ne-ar fi mai milă de noi și de copiii noștri, care vor plăti mizeriile de azi.
Vine un 2025 pârjolit, după patru campanii electorale. Avem inflație, proiecte majore de infrastructură cu finanțări incerte, sistem sanitar fără medicamente de bază, un stat care mimează funcționalitatea și un război la graniță. Nivelul dezbaterilor electorale nu este doar mediocru, ci oglindește adevărata dramă: lipsa de preocupare a cleptomanilor din politică pentru problemele urgente, reale, pentru viitorul statului. Pe zi ce trece, imaginea externă a României devine una bananieră, de la economie până la politică.
Principalele partide ale țării aruncă în marea bătălie pentru prezidențiale un general căzut victimă propriei sale echipe de marketing și un ins șmecherit, cu trecut incert. Estimările sociologice conturează un vot de blam împotriva acestui balet transpartinic al Puterii. Putem trăi, în prag de iarnă, o surpriză pe care numai alegătorii o pot oferi. Pentru prima dată în istoria post-decembristă, există șansa ca prezidențiabilii cu uniformă sau cu covrigi în coadă să stea acasă în turul doi. Frecvent, de inflație și de vot nu scapă nimeni în țara asta.
Sebastian IGNAT / Facebook.com/SebastianIgnat
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană