După ce a dat un spectaculos cap în gură partidelor tradiționale la alegerile locale din iunie 2024, Mihai Polițeanu a surprins publicul pentru a doua oară în data de 25 septembrie. Cariera proaspătului primar ales al municipiului Ploiești are, deja, două momente de referință: câștigarea mandatului din 9 iunie și declarația tranșantă legată de termia orașului.
„Prețul de producție și distribuție a agentului termic furnizate de către Termo Ploiești depășește 600 de lei, în timp ce populația din municipiu plătește 187. Diferența de aproape 400 de lei este susținută de către Primăria Ploiești”, a declarat primarul ales Polițeanu, explicând că operatorul de termoficare va intra în colaps în 2-3 luni, dacă se va continua în același fel.
Observați mormăitul în surdină al tuturor partidelor pe acest subiect. Toți tac speriați. În afară de viitorul fost primar, A.L.Volosevici, care își trăiește efervescența ultimelor zile de mandat, în stilul său caracteristic.
„Piratul” Polițeanu trebuie să plătească politic umilința pe care Andrei Volosevici o resimte, iar ocaziile de a ocupa titlurile zilei în ziarele relevante se reduc substanțial pentru A.V., odată cu data de 28 octombrie 2024 – ultima zi de venit la primărie în calitate de salariat. Dar nu despre relația tumultoasă a lui Volosevici cu istoria discutăm în articolul de față, ci despre problemele esențiale ale comunității locale, cum sunt termia și bugetul public.
Mihai Polițeanu este angrenat într-un joc pervers al destinului postpandemic. A câștigat alegerile în data de 9 iunie și intră în mandat după 5 luni, la final de octombrie - perioadă în care a fost privat de puterea de decizie asupra chestiunilor administrative. Noul primar stă în fața unei situații catastrofale.
Cu datorii imense, procurori care cer acte de la majoritatea direcțiilor cheie din instituție, fără proiecte de finanțare serioase în derulare, în imposibilitatea de a contracta credite avantajoase și fără a deține o majoritate clară, la fel ca foștii primari, independentul Polițeanu anticipează, public, problemele iminente care îl vor lovi, în plex, încă din prima zi de mandat.
- Din rubrica OPINII Sebastian IGNAT: REZULTATELE ALEGERILOR PARLAMENTARE. ESTIMĂRI ȘI FRISOANE
Principala chestiune evitată de majoritatea partidelor nu îngheață doar cariere politice, ci și caloriferele ploieștenilor la iarnă. Termia în Ploiești este într-o situație rușinoasă, cu o infrastructură de ev mediu și cu costuri de producție de peste 600 de lei la gigacalorie.
Nepăsarea politicienilor, jocurile transpartinice de culise și o lipsă criminală de implicare reală au dus municipiul Ploiești în pericolul de a-și pune reșoul pe stema orașului.
Politrucii care atârnă la sinecuri calde și servici la stat dat de partid nu au făcut decât să păcălească populația în ultimii 25 de ani prin subvenții generoase plătite, în definitiv, tot din banii oamenilor. „Orașul cu cel mai mic preț la termie din România” este știrea care a tot circulat în ultimii ani.
Termia socială nu a ajutat, pe termen lung, populația, ci a îngropat bugetul public. Fără măsuri reale de protecție socială, cu pomeni acordate la grămadă - și celor care au nevoie de ajutor dar și celor care au trei mașini la scara blocului - Ploieștiul a devenit un sat gri, fără investiții, rămas la coada clasamentului în România. Nu poți să scoți banii din burtă, ca pe cifre. Însă politicienii care atârnă la servici la stat nu au de unde să știe să administreze responsabil un buget public. Ei știu că li se cuvine. Și tot așa tratează și dezastrul de azi.
Din rubrica OPINII. Sebastian IGNAT: GENIUL MARCEL, OSTAȘUL NICU ȘI MIRAJUL TURULUI DOI DE LA PREZIDENȚIALE
Orașele din România unde cheltuielile publice se tratează responsabil au preferat să diminueze subvenția, investind în rețea – fapt care a dus la scăderea pierderilor și, implicit, a costului de producție. După care au putut reveni la un tarif social prietenos pentru populația aflată în nevoie. La Ploiești, trăim balcanicul „după mine potopul, voturi să iasă”.
Polițeanu nu va beneficia de multă liniște din partea presei. Acum, însă, prin curajul de a spune lucrurilor pe nume, Polițeanu a dat o palmă ipocriziei. Călit în bătălia electorală recentă, omul își evaluează corect riscurile, asumându-și înjurăturile care ies din toate cotloanele internetului. Toți reprezentanții partidelor care sunt angrenate în jocul administrației publice locale gândesc la fel. Însă nimeni nu o spune.
Orice om dotat cu bun simț înțelege că salariile din administrație și subvențiile acordate în valuri pentru funcționarea diferitelor servicii publice nu sunt supuse unui calcul care să fie bazat pe eficiență, ci pe unul făcut pe genunchiul politic. Tovarășii de la organizația de bază trebuie să aibă servici la stat. Și organigramele gem sub tonajul pilelor de partid.
Riscul electoral îi obligă pe toți să tacă. Nimeni nu va aproba acum declarația lui Polițeanu. Sper că după alegerile din decembrie, masa negocierilor să fie una la care să se pună în față interesul orașului aflat în pragul falimentului, și nu interesul politic, cu bătaie peste patru ani. Mihai Polițeanu nu și-a consumat încă nici măcar prima zi de mandat și riscă tot, cu bărbăție. Aviz amatorilor murdari la gură cu magiun! Sebastian IGNAT
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană