- Într-un comentariu postat după finala de duminică, pentru alegerea președintelui României, Mihai Apostolache atrage atenția asupra mesajului care se află dincolo de rezultatul votului, dar și asupra efectului obligatoriu pe care scorul din 18 mai trebuie să-l aibă asupra societății și asupra clasei politice.
Nicușor Dan a fost ales președinte al României cu 53,6% din voturi. Aproape 6,3 milioane de români din țară și din străinătate l-au votat pe candidatul pro-european alegând, totodată, direcția pe care și-o doresc, pentru țară, în următorii ani.
Președintele Partidului România în Acțiune, Mihai Apostolache, a publicat luni dimineață un comentariu pe marginea acestui rezultat, care, în opinia sa, „ne-a arătat cât de importantă este implicarea în viața comunității. Nu este suficient să te preocupe doar familia ta și cariera, este important și să participi la modelarea mediului social în care trăiești”.
„Aceste ultime alegeri au evidențiat două lucruri îmbucurătoare:
1. Partidele tradiționale, nereformate, care trăiesc din zecile de milioane de euro din bani publici, s-au prăbușit sub propria greutate a combinațiilor, incompetenței și corupției;
2.Partidele nu mai influențează opțiunile electorale prin primari și președinți de consilii județene”, punctează Mihai Apostolache.
Acesta anticipează că „scena politică se va reconfigura după aceste alegeri și este important ca cetățenii care au participat la acest scrutin prezidențial să rămână în continuare activi în viața politică. Această victorie este a lor și ei trebuie să culeagă laurii, nu să le fie confiscată victoria de subteranele societății”.
Mihai Apostolache: „Actorii politici vor reintra în jocul de putere, dar societatea trebuie să forțeze decidentul să facă ce trebuie, nu ceea ce este obișnuit”
Președintele România în Acțiune evidențiază că scorul din 18 mai „este o victorie și a generației tinere și reprezintă un impuls pentru aceasta”, iar „acest vot al tinerei generații trebuie să apese foarte tare pe umerii noului președinte pentru că este încărcat de o mare așteptare”.
Citiți și: Nicușor Dan începe astăzi negocierile informale pentru viitorul Guvern. Ce partide are în vedere
„Actorii politici vor reintra în jocul de putere, dar societatea trebuie să fie activă și să forțeze decidentul să facă ce trebuie, nu ceea ce este obișnuit să facă”, avertizează Mihai Apostolache, subliniind că, tocmai de aceea, „este nevoie de reforma legislației electorale, astfel încât să fie instituită soluția alegerii primarilor în două tururi de scrutin, și de reformă administrativ-teritorială, de eliminarea subvenției pentru partidele politice parlamentare, de reformarea Curții Constituționale, a Curții de Conturi, a Avocatului Poporului, a Autorității Electorale Permanente, instituții care trebuie să tempereze și să echilibreze jocul de putere și să protejeze drepturile cetățenești și fondurile publice, de servicii secrete aflate sub control parlamentar real și de eliminarea din aceste structuri de forță a personajelor avide de bani și de putere, de justiție independentă, fără presiuni și imixtiuni, de coerență și o mai mare demnitate în relațiile internaționale, de un mediu privat care trebuie lăsat împace, fără să fie bulversat de schimbări legislative permanente și de controale inopinate, de un sector public mai suplu și mai eficient, de valorificarea potențialului diasporei românești, de sisteme de educație și sănătate moderne”.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană