Să vă povestească moşul o întâmplare. Primesc vreo 2.000 de cărţi de la o asociaţie româno-franceză acum vreo două săptămâni. Domnul A.Maurillon îmi povesteşte de pătărania cu fostul primar de la Râfov, un biped cleptoman pesemne, idiot oricum, zic eu, abuziv şi totuşi drept, care îi sfeterisise acum vreo 7 (şapte) ani tot mobilierul donat de cetăţenii Rouen-ului pentru biblioteca din Râfov.
Că am eu, feţii moşului, fericita... nenorocire (?!) de-ai prezenta într-o vizită la biblioteca din Valea Călugărească pe actualul primar. Eu serveam de tălmaci. Apare un chip pătrat şi negricios şi care, după câteva formalităţi fruste şi bâlbâite, îmi cere să-i traduc francezului uluitoarea sa agrăire: "Bre, e multe cărţile aduse la biblioteca din Ploieşti?” Nu o să uit mulţi ani de acum încolo această minunată probă de iubire a limbii româneşti.
La "e multe cărţile” puteam să intervin în traducere, cu corectura, dar ce mă făceam cu "bre” al cărui echivalent nu-l găseam, nu-l ştiam şi nici nu doream să-l dau. Cea mai mare comună din Prahova să fie reprezentată de un astfel de om... Evident că nu trebuie să fie vreun Pleşu sau Patapievici dar nici nu cred că nemernicii ăştia inculţi mai sunt meseriaşi, dacă au fost vreodată, sau pot să odrăslească prin căpşoarele lor întunecate şi în gelatina creieraşilor lor vreo soluţie oportună pentru o localitate mândră şi... europenizabilă. Nu mă interesează din ce partid este bipedul. Nu cred că PD-L, PNL sau PSD - partide foarte puternice şi foarte importante - se pot mândri cu un tip ca el. Cum se simt reprezentaţi locuitorii comunei de acest primar puţin ameliorat?
Să lăsam pe "bre”, deocamdată deoparte şi să vă mai spun un caz cu "şervet” şi "manivelă”. Vin mieroşi pe la mine primarul de la Păuleşti (de care am aflat că e chelner) şi un vice (fost şoferoi, ba chiar şi cu ceva pecingine pe un dreptunghi numit cazier). Ultimul, cam ca alt "manivelist” tot cu stigmat cazieristic, de la Primăria din Poseşti. Printre salamalecuri, agramatisme şi unsuroase complimente porceşti îmi vâră propunerea de a se închide biblioteca comunală (?!), pe timp limitat, din absenţă de fonduri (?!), urmând însă ca oficiul de bibliotecară să-l preia o duduiţă de la Primărie. Prins cu „Zilele Universităţii Iorga”, am dat curs cererii lor introducând şi clauza unei testări pentru viitoarea funcţionară - bibliotecară, jună şi nu chiar independentă, aflată în graţiile primarului chelner sau ale slugoiului şef şofer. N-a urmat nicio testare, iar biblioteca funcţionează fără ca statutul ei să fie precizat. V-am dat două cazuri în atingere cu chestiuni culturale sau cu nivelul lor intelectual şi cultural. Cum poţi să ieşi în Europa cu astfel de oameni?
Îi credeţi chiar aşa de apţi pentru înflorirea unor comune îmbătrânite, sărăcite în care numărul de intelectuali este disparent până la extincţie? Ce să aleagă locuitorul satului când mai toţi tinerii sau oamenii valoroşi sunt plecaţi în străinătate, la Bucureşti sau la zei. Şi aşa prin ţuică, ameninţări urcă şi se ajunge câte un derbedeu de care ţi-e ruşine ca om cu elementară demnitate şi respect de carte ce eşti.
Avea Nichita Stănescu o vorbă: dacă nu mă credeţi despre proasta întocmire a noroiului din care au fost plămădiţi aceşti janghinoşi, vă doresc să petreceţi Revelionul cu ei! Cad toate treburile cu "termopane” la şcoli, wc-uri şi săli de sport. Astea sunt în modă şi le-o fi cerând U.E., pe ei (pe mama lor!) nu-i duce căpuţul (prepuţul), căpşorul, tigva, bostanul nici pentru mânat cireada inexistentă a satului. Să nu uitaţi, obijduiţi contemporani, că la vaci, pe vremuri, mergea părintele Cleopa, copil... NICU BOARU
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea