Săptămâna asta a semănat foarte tare cu una dinainte de criză. De ce spunem asta? Simplu: Mircea Cosma, prin al său Consiliu Judeţean pă persoană fizică, dă firmei UTI două milioane de euro ca să modernizeze sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Prahova. Detaliile le citiţi în paginile APH, că aici avem şi alte chestiuni de discutat. Una mai interesantă decât alta. Cum ar fi, de exemplu, faptul că Poliţia a descoperit că în Ploieşti a crescut numărul delicvenţilor şi a faptelor. Senzaţional, or fi vorbit cu Aliodor? De asemenea, Primăria Breaza pune la dispoziţia turiştilor, a firmelor şi a celor care sunt atât de tâmpiţi să dea 4 euro pe metrul pătrat spaţii de închiriat chiar în clădirea primăriei. Noi credem că, dacă săriţi cu cinci euro, luaţi chiar biroul lui Nae Ferăstrăeru, că la ce criză trăieşte primarul din Breaza, poate să ţină audienţele şi pe banca din faţa primăriei. A fost o săptămână veselă, despre care aflăm mai multe în horrorspectiva de mai jos. Rămâneţi în viaţă şi săptămâna asta. Poate fi chiar ultima!
Săptămâna a început prost pentru poliţia prahoveană. Cu ziua de luni, dar şi cu un bilanţ!
Fraţilor este jale! Aşa nu se mai poate! Dacă până şi poliţia prahoveană o simte că-i groasă rău cu ziua asta de luni, d-apoi noi, amărăştenii, ce să mai spunem? Că o tot repetăm şi o tot zicem prin paginile astea, dar molima tot nu dispare. Poate că ar trebui făcut ceva, o lege, un decret, o interpelare parlamentară măcar. Că absolut toate săptămânile încep aşa de prost pentru români: cu ziua de luni!
Uite că şi poliţaii prahoveni au ajuns să treacă prin nenorocirile zilei ăsteia! Lunea trecută, politiştii prahoveni şi-au făcut, ei între ei, o evaluare a activităţii de pe anul precedent. O evaluare la care cei curioşi - dar din afara sistemului - au fost lăsaţi doar până-n curtea IPJ. Aşa cum stă bine unui bilanţ care nu trebuie să ajungă la urechile presarilor şi, „dezbaterea” bilanţului s-a petrecut cu uşile închise. Biroul de presă al IPJ Prahova a remis, ulterior, un comunicat laconic, în care se arăta ca s-au tras şi concluzii. Bine că nu s-a tras la propriu, dacă tot vorbim de poliţişt, zicem şi noi, răutăcioşi din fire.
Singura concluzie a şedinţei de bilanţ este una singură, fiind reprezentată de „creşterea numărului de infracţiuni judiciare, cu precădere la nivelul municipiului Ploieşti”. Ca să vezi, frăţie, ce noutate beton ni s-a comunicat, fie şi din spatele uşilor închise! Adică avem hoţi mai mulţi ca anul trecut?! Bă, miliţiştilor, în curând or să vă dispară şi microfoanele din birourile alea în care daţi astfel de bilanţuri anuale, dacă nu terminaţi cu vorbăria goală şi nu ieţiţi în stradă la treabă, huoooo!
Judecătoare şpăgară pedepsită crunt. Prin suspendarea executării pedepsei!
Fosta vicepreşedintă a Judecătoriei Câmpina, pe numele ei de magistrat Matilda Lorelia Marinescu - a fost exclusă definitiv din magistratură. Să nu creadă cineva că ar fi fost exclusă pentru că ar fi vrut să dea salariul încasat, moca, atunci când a fost povestea cu acel protest în care magistraţii n-au mişcat un pai. Judecătoarea Matilda Lorelia Marinescu a fost judecată, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi s-a decis condamnarea sa la doi ani şi două luni de închisoare. Marfă! Fac şi judecătorii pârnaie?! Mai vrem!
Dar, staţi un pic, ce se întâmplă? Nu face? Cum adică? „Pedeapsa decisă de colegii de breaslă a fost cu suspendarea executarii pedepsei! Fâssss! Iată frăţie când taman ce mijea un strop de încredere în Justiţie ... pac, în creştet cu sentinţa! Matilda Marinescu se face vinovată de câteva nimicuri. În primul rând ar fi vorba despre un mizilic de trafic de influenţă în formă continuată. Ex-magistrata a pretins aproximativ 56 de milioane de lei vechi de la un denunţător. Bănuţii aceştia i-au promis celui în cauză o soluţionare pe „meserie” într-un dosar în care acesta era parte. Matilda Marinescu a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA - Ploieşti, în 29 iunie 2006, taman când primea un pliculeţ cu încă o tranşă de „ajutoare”. Micuţă dar suficientă pentru ca şpaga să fie dovedită: doar 300 de euroi! Ei bine, abia luna trecută s-a emis crunta decizie de condamnare cu suspendare şi Băselu a trebuit să semneze decretul de uşuire din magistratură. Şi noi care începusem să credem că nu există o luptă tenace împotriva la corupţie sau că nu se mai iau şpăgi prin cine ştie ce instanţe. Cât despre cum erau judecate, pe la Câmpina, unele dosare... ce gheşeft să mai dezgropăm poveştile de genul acesta. Câţi or fi pierdut case, averi sau au încasat ani grei de ocnă pentru că n-au cotizat unde şi cum trebuie... doar ei ştiu!
Telverde anticorupţie - hai, sictir!
Eşti obidit? Eşti supărat că ţi se cere şpagă? N-ai prins o afacere pe motiv că nu ai cotizat suficient? Păi, gata, frăţie cu „darul”, cu „atenţiile” dacă vrei să iei şi tu un ciolănel de licitaţie. Nu mai „marci banul, gata cu parandărătul, de acuma avem o armă letală, fatală şi absolut genială. Un telefon! Gratuit şi liber. Numai ca nu cumva să sunaţi la el după ora 16.00. Şi nici în zilele de sâmbăta sau duminică. Şi nici în zilele când tot rumânaşul se află în sărbătorile legale! Poţi să o faci, dar îţi va răspunde o roboţoaică. Care îţi va spune, de pe casetă, că nu ai nici un antişpagă la celălalt capăt al firului, ci doar un casetofon. Păi iată ce ne mai anunţă cei care au propus marea noutatea a numărului antişpagă, menţionat mai sus - 0800.806.806. Cică, acest număr ar fi continuarea unui film de mare succes, dar necunoscut marelului public intitulat "Linia verde anticoruptie" care a devenit operaţională la data de 31 octombrie 2005,. Cei care apelau nu pot să fie decât fericiţi la culme. Pentru că , dragă mătuşă, ei au dat un brânci corupţiei. Păi cum să nu te simţi mai uscat şi mai protejat când afli că la fosta „linie verde” au apelat aproape 32.000 de reclamanţi! Moooooamă, ce tare! Dar care a fost efectul? Tot cei care pus mâna pe telefoane şi au făcut reclamaţii despre o şpagă sau oareşcare corupţie pot să fie încântaţi. Cică, de la operaţionalizare şi până acum, ca urmare a sesizărilor prin «telverde» au fost întocmite „120 dosare penale, fiind organizate şapte acţiuni de prindere în flagrant". Câţi sunt la pripon, la ocnă... nu ni se mai spune, că pică brusc semnalul şi ne bagă pe „ocupat”.
Ce-ar putea să le treacă ploieştenilor prin cap? Un ţurţure de gheaţă!
Dacă până mai ieri trebuia să te fereşti de mormanul de zăpadă lăsat de izbelişte, pe trotuare, de ploieştenii prea boieri ca să se urnească la o muncă atât de înjositoare şi să te strecori printre automobile iată că au apărut alte pericole. Mergi, ca tot omul pe trotuar şi, asemeni bancului cu Ştrul, s-ar putea să-ţi treacă ceva prin cap! Un ţurţure!
Lifturi către Rai
Ei bine, dragule ploieştean, ai scăpat de troiene? Ai scăpat viu şi nevătămat de poleiul de pe străzi, alei sau trotuare? Nu ţi-a trecut, prin cap, nici un ţuruţure de câteva zeci de kilograme?! Intri pe scara blocului şi respiri uşurat. Dar mai ai un hop şi poţi să te bucuri de faptul că zilele tale nu-s chiar aşa de puţine. Te închini, scrii - cu mânuţa ta - un bileţel de adio şi apeşi pe buton. Adică pe al liftului. Care a ajuns un fel de ruletă rusească. Depinde doar de norocul fiecăruia. Lifturile din Ploieşti au depăşit durata maximă de funcţionare şi ar trebui înlocuite cu altele noi. Cum nu le oferă nimeni moca, ar trebui să fie cumpărate. Dar cine să dea bănuţul? Aşa că oricare călătorie cu liftul are toate şansele să devină ceva deosebit. Poate ultima!
Vrei belele? Du-te-n parcul de la Brazi, după ora 21!
Dezmăţul fără limite din parcurile comunei Brazi trebuiau să înceteze! Aşa că, edili din Brazi au luat taurul de coarne şi au stăvilit şantanul şi chiolhanurile, ca să nu zicem destrăbălările din parcurile comunei. Consiliul Local Brazi a emis câteva reguli de frecventare a zonelor de agrement de pe teritoriul comunei. Infractorii au dat de belea de acum! Pe timp de vară, accesul în parcurile de pe raza comunei se poate face între orele 8.00 si 22.00, in timp ce iarna - până la ora 21.00. Cele mai mari amenzi pentru nerespectarea regulilor sunt cuprinse intre 2.000 si 2.500 de lei şi se aplică pentru utilizarea focului deschis în incinta parcurilor şi pentru distrugerea mobilierului aflat în zonele de agrement. Amenzile vor fi achitate direct la Casieria Primăriei Brazi. Păi, băi, infractorule, ce să cauţi cu iubita-n parc, vara, după ora 22? N-ai casă? N-ai masă? Ai fost descoperit de organele puterii locale, vara, la ora 22.01, în parc? Plăteşti nenică! Păi parcurile comunei d-aia au fost făcute? Să caşti gura la stele? Marş la primărie, să plăteşti distracţia!
Bolentine la bobor
Ca să nu mai se plimbe poporeni prin judeţ pentru o bucată de plastic care să le arate organelor pe cine au în faţă când legitimează vreun drăjnean sau podenar (sau podenar nou?!) au fost înfiinţate două astfel de servicii în comunele Podenii Noi şi Drajna. Acuma, ce să zicem, doar nu ţin de foame acele bucăţi de plastic cărora li se spune cărţi de identitate, dar nici nu mai bat poporenii coclaurile până pe la cine ştie ce distanţă de casă. Cum o carte de identitate o faci cam de două ori în viaţă - dacă nu eşti căscat să le pierzi din două în trei luni -nu pare mult. Dar poate că pentru cei de acolo va însemna ceva.
Balalia, te iubim! Că tare eşti singur pe lume!
În Prahova există şi o Curte de Conturi. Care aşa cum stă bine unei instituţii are şi un director. Pe numele său Nicolae Balalia. Care îşi vede de treaba lui. Dar puţini ştiu că această instituţie ar fi tocmai aceea că ar trebui să le dea peste mână celor care toacă vagoanele de bănet din bugetul statului. Iată că directorul Curţii de Conturi Prahova nu mai poate să rabde dezmăţul unor edili şi îi acuză, pe unii primari, că îşi premiază angajaţii fără o bază legală. "Şi eu sunt funcţionar public şi nu-mi dă nimeni bani de haine sau primă de porc. Cu toate acestea, multe primării se şi împrumută pentru a da diverse ajutoare angajaţilor. Aşa s-a ajuns în situaţia incredibilă, ca la nivelul judeţului Prahova, primele salariaţilor din administraţia publică locală să depăşească, în 2008, 800 de miliarde de lei vechi!”.
Rotaru mizileanul a rămas în pană. Dar s-a scos cu paternalul, din dotare
Tare greu să fii poliţist într-un oraş mic. Sau micuţ. De exemplu ca Mizilul. Un oraş în care oamenii ştiu aproape totul despre vecini şi concitadini. Unii chiar şi ce aveau vecinii prin frigidere sau casă. Ca şef al poliţiştilor din Mizil ar fi fost extrem de greu să nu ştii ce se întîmplă prin acest orăşel. Dacă ştia şi nu a făcut nimic ar fi grav. Dar şi mai grav ar fi dacă nu ştia nimic, într-un oraş în care toţi ştiu totul despre toţi. Aşa că, Rotaru, ex-şeful poliţiei mizilene a intrat în vizorul şefilor. Numai că a scăpat ca prin minune din ghearele Corpului de Control al ministrului de Interne, la sfârşitul anului 2007 când a fost cercetat împreună cu adjunctul său, dar şi cu un alt lucrător din subordine. Pentru o daraveră de doi bani, dacă aşa se poate spune despre faptul că au fost acuzaţi că ar fi pierdut un dosar. Timp în care oraşul colcăia de proxeneţi, şpringari şi cămătari. Le luau casele oamenilor cămătarii, jafuri şi alte „distracţii” erau în toi, dar organele nu vedeau şi nu auzeau. Zvonerii ziceau că interlopii erau la cataramă cu organele şi aşa s-a facut că ex-şeful a fost luat la ochi. Norocul poliţistului şef a fost dat de o barză. Care l-ar fi ajutat să intre în concediu paternal. Departe de toată colcăiala cotidiană. Acum se luptă cu Bebelac, pamperşi şi tetinele. Vedeţi că se poate?!
Primărie de închiriat, la Breaza!
Ofertă de sezon, preţuri promoţionale - cam acesta ar fi sloganul edilului din Breaza. Nicolae Ferestrăeru a dat cu ştirea-n popor că administraţia brezeană nu mai are cu ce să plătească întreţinerea building-ului ridicat de fostul mare primar George Mărăcineanu. Mândra clădire a fost dată poporenilor din Breaza, spre folosire, pe 6 octombrie 2007. Clădirea tocase, de la bugetul local şi cel judeţean, peste cinci milioane de euro! Sediul are două lifturi, o sală de conferinţă de 200 de locuri şi o altă sală pentru expoziţii de pictură şi grafică, cheltuieile anuale de întreţinere fiind de 100.000 de lei. Ferăstrăeru, actualul edil, zice că nu are bani pentru căldură, curent şi alte cele necesare întreţinerii. Aşa că a decis eliberarea ultimului etaj al clădirii, pentru a nu-l mai încălzi . Mai mult, edilul speră să-l închirieze cu patru euroi pentru fieştecare metru pătrat. Aşa că, stimaţi turişti, dacă doriţi o noapte romantică cu sex nebun, să se zguduie candelabrul primarului sub dumneavoastră, mergeţi cu încredere la Ferăstrăeru de la Breaza, că în curând o să dea chiar el prezervative moca. Concediu plăcuuut!
Ca să mănâncă şi gura lor cartofi
Singurul loc unde sunt adăpostite femeile care au încălcat legea se află la penitenciarul Târgşor. Deţinutele de la Târgşor consumă cartofi de 10.000 de dolari! Vă daţi seama ce viaţă tristă şi pe ele. Faci o crimă ca să fugi de acasă, şi nici aici nu scapă săracele de bucătărit! Jos patriarhatul, trăiască crima fără obligaţii!
Pauză de publicitate. Cu Nea Mircea Cosma
Din regie ni se transmite că urmează un calup publicitar. Exclusiv cu nea Mircea. Cosma pentru străini. Pentru început, intră spotul cu „Licitaţia pentru modernizarea sălii de 500 de locuri a Consiliului Judeţean Prahova”. Un fleac. De doar 7,4 milioane de lei, adică 1,7 milioane de euro! Care a fost câştigată de firma UTI Systems Bucureşti. Moooamă, dar ce vor avea prahovenii din toată bascula asta de bani? Păi, de aceşti bani, vor fi executate diverse lucrări de renovare a sălii şi vor fi montate echipamente pentru videoconferinţe, instalaţii de eliminare a fumului, precum şi sisteme de control al accesului. Nu ştim dacă vor fi niscaiva roboţi de scărpinat după ceafă, în nas ori pe la alte cele. Havuzuri, acvarii cu peşti tropicali, miasme şi odorizatoare - nu ştim dacă fi-vor pe acolo, dar la banii lui nea Mircea şi mai ales ambâţul său, tot ce se poate! Mai ales cu o firmă a SRI-ului, aşa cum ştie toată lumea informată.
Tot nea Mircea. De data asta cu vinul din birou
Mircea Cosma, preşedintele consiliului judeţean Prahova zice cum că: „În biroul meu sunt tot timpul vreo 600 de sticle de vin din podgoriile prahovene. E un gest de ospitalitate, dar care atârnă greu în finalizarea negocierilor”, a mărturisit presei Cosma. Acum să nu fiţi prea miraţi că una din mărcile de vin preferate ale şefului judeţului se numără „Vinul Baronului”. Păi dacă nici lui nu i-o plăcea, cui să-i mai placă?!
Cum le ştie El pe toate. Dar de unde oare?!
Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, a atras atenţia asupra faptului că fenomenul comercializării substanţelor şi plantelor cu efect halucinogen a luat amploare în judeţul Prahova şi a făcut face apel către instituţiile şi organele abilitate să ia măsuri în vederea combaterii acestuia. Bine, bine, o poziţie demnă de luat în seamă. De ce să tragă prahovenii buruiană pe nas? De ce să îşi facă tineri prahoveni creierii muci cu tot felul de aberaţii?! Mai bine să meargă încolonaţi să îşi plătească la timp impozitele, obraznicii naibii!
Încurajările lui Nea Mircea seamănă mult de tot cu chestiile alea de pe vremea când apărea „Scânteia tineretului”. Scriau, unii, la ziar şi întrebau cam aşa: „Un prieten de-al meu are mâncărimi şi probleme după un contact sexual întâmplător...” Nea Mircea dă sfatul: „Nu mai faceţi sex decât controlat, cu fişă de prezenţă”. Preşedintele de la judeţ ar fi primit în audienţă mai mulţi părinţi care au semnalat faptul că fenomenul consumului şi comercializării de droguri legale a luat amploare în ultima vreme. Măi să fie... şi nea Mircea le mai permite vânzătorilor de vise la plic să mişune prin judeţul nostru? Nici un ciudat executat pe stadion în ultimele lunid e zile?? Este clar, nici nea Mircea nu mai este ce a fost... sau o fi la capătul joint-ului, aşa, o flacăra mov?