Să nu ziceţi că nu v-am avertizat. Că nu v-am spus-o de mult timp. Iată câte pagube poate să aducă ziua de luni: şosele, străzi, autostrăzi (nu că am avea aşa de multe!) blocate. Dacă mai punem la socoteală comunele, satele, oraşele, municipiile şi cam fieştecare adunătură de case, bordeie sau blocuri ce poartă denumiri mult prea pretenţioase pentru vremurile astea câineşti... numai primar să nu fi fost luni, de dimineaţă! Ca să nu mai zicem de Şef la drumuri. Au avut, încă de luni dimineaţă, congelatoarele, frigiderele şi lăzile tuturor neamurilor lor, pline! Mormane de zăpadă, gheaţă, gropi şi tot ce trebuie să ajungi la slujbă cu una-două ore mai târziu. Desigur, şi cu nervii praştie, pus pe harţă şi mai ales cu moralul făcut varză! Dacă mai zicem şi că fandaxia culorii violet a ajuns la nivelul stemei României, al drapelului şi chiar al firoscoşilor din Asociaţia Magistraţilor din România – credem că vă dumiriţi cam ce săptămână aţi petrecut!
Gazul, ar fi de înţeles, dar pe frigul ăsta ce a făcut cu piesele de la chiuvete?
Jandarmii ploieşteni l-au găbjit pe un hoţoman că a sustras mai multe bunuri din incinta unei societăţi comerciale din Ploieşti. El a ciordit 67 de componente destinate instalaţiilor de gaze. Păi pe frigul ăsta o fi avut omul mare nevoie de un arzător, de o piesă la boiler. Dar fiindcă tot intrase în magazia firmei a mai şparlit şi niscaiva piese pentru diferite fitinguri, chiuvete sau căzi. Mare neghiob şi “Magneto” ăsta depistat de jandarmi. Pe frigul de acum: ce apă, ce chiuvete, ce căzi?
Fumăciosul de Surani
Poliţiştii din Surani au dat lovitura de graţie contrabandei din comună. Traficatul nu avea la dispoziţie nici fregate, nici aeroprturi militare şi nici nu oferea cine ştie ce marfă “strategică” în schimbul mahoarcei. Cel mult, el ar fi putut să dea câteva clondire de ţuică (tot strategică-i şi marfa asta! Mai ales pe o iarnă ca acum!). Ei bine, poliţiştii din Surani, după cercetări şi prin operaţiuni „specifice”, au oprit, pentru control, un autoturism care se deplasa în direcţia Ploieşti – Ariceştii Zeletin. Carabaşca era condusă de L. Eugen, de 28 de ani. Poliţiştii au găsit în portbagajul autoturismului, într-o cutie, acoperită cu lavete, 146 pachete ţigări diferite mărci. Asta ar însemna cam 14,5 cartuşe de papiroase. O fi văzut sărmanul fumător că vin vremuri cu ploi, zăpezi, blocaje de străzi, o fi pregătit şi o tăiere de moţ şi cum să nu iei, ca tot omul, unul, hai două baxuri de ţigări? Habar n-avea că pentru Poliţie astfel de motive nu-s deloc suficiente. Mai ales acum, când organele statului nu mai suportă mirosul de tutun!
Opt mame… vai de mama lor
În mai putin de o lună, opt mame care au născut la Maternitatea din Ploieşti i-au anunţat pe medici că nu-şi vor lua acasă pruncii. Semn că frigul a afectat destul de mult şi berzele, dar mai ales a făcut ravagii printre unele femei care confundă Maternitatea cu Stomatologia.
Sapte tăntălăi. Şmecheraşi şi borfăşei
Şapte tineri ploieşteni au luat două taxiuri de la Gara de Sud pentru a se deplasa în cartierul Mihai Bravu. Ajunşi la destinaţie, tinerii au descoperit că îşi uitaseră banii, pe care nu-i aveau, acasă. Care pe pian, care pe card, care în contul bancar, dar în portofel nimic, aşa că au coborât din taxiuri şi au fugit, fără a achita contravaloarea cursei.
Iarna are obiceiuri proaste. Să o mai dea şi pe ninsoare
Ministrul Berceanu ne anunţă că după România zăpezilor dăm în România gropilor: "Am dat toţi banii pe deszăpezire, să nu ne întrebaţi la vară de ce nu reparăm gropile". Staţi liniştit, domnule Berceanu. Nu întrebăm nici acum! Iar la vară ce rost ar mai avea? Oricum, nu ştim dacă ne vom vedea printre hârtoape şi crevase. Ca să confirme ce a spus Şeful său direct, jupânul direcţiei de întreţinere din cadrul Companiei de Drumuri, Florin Dascălu, a privit în punga instituţiei şi a văzut că este cam bătută de viscol şi a glăsuit sumbru: "În aprilie vom rămâne fără bani...”. Domnu’ Florin, stimabile, păi, crezi matale, că mai prindem noi aprilie, cu drumurile astea? Sictir!
Semcu Reformatorul
Ţara este încremenită. Babele îşi duc colţul năframei spre gură şi se tem. Copiii sunt închişi în case. Organele sunt în alertă maximă. SRI, DIE, DPIR, Jandarmeria, ISU sunt consemnate să stea de veghe la fruntariile ţării. Şi totul de la faptul că Adrian Semcu a propus o schimbare radicală a statutului PNL. Propunerea a vârât groaza în inimile liberalilor. Care mai de care a scos carnetul de partid şi a început să-l studieze cu înfrigurare. Unii au mers la bănci, la casele de amanet. Ce ideologie, ce schimbare de doctrină sau teorii de la Adam Smith, Brătianu, Milton Friedman sau Ludwig von Mises, lume bună? De asta ne mai arde nouă, acum, liberalilor?! Taman acum când este groasă, lată, arsă-friptă? Taman când pe întreg mapamondul se discută despre propunerea adusă pe lume de liberalii din Prahova: calitatea de membru - condiţionată de plata cotizaţiei. “Cine nu-şi va achita cotizaţia timp de şase luni se va considera că nu mai doreşte să mai fie membru PNL", a glăsuit starostele liberalilor prahoveni. Greu de zis cam câte vieţi ar trebui să trăiască conu Dinu. La câte cotizaţii a plătit el se pare că fi-va membru încă 3.428 de ani!
Siberia prahoveană
Peste 120 de persoane au descoperit – fără voia lor – ce înseamnă să trăieşti în Siberia. Aici la noi, în Prahova noastră, ca să nu mai zică unii şi alţii că nu avem şi noi Siberia noastră. Zeci de autovehicule au rămas blocate printre nămeţi şi mormanele de zăpadă viscolită. Locuitorii din Ariceştii Rahtivani, Berceni, Fulga, Colceag şi cam toată zona de sud a judeţului au avut câteva zile extrem de grele. Oamenii cărora nu ar fi prea indicat să le vorbeşti tocmai în zilele astea despre încălzirea globală. Ar fi fost ca şi cum ai fi vorbit de funie în casa spânzuratului.
Pentru veteranii de război, calvarul nu s-a încheiat
Un veteran din război are parte de toată grija şi atenţia statului român. Fericirea şi împlinirea sunt fără margini pentru cei care au supravieţuit urgiei celui de-al II-lea război mondial. Dacă mai punem la socoteală şi prăpădul comunist, iată că pentru ei aproape nimeni nu mai mişcă un deget. La o indemnizaţie de 92 de lei pe lună este clar cât de minunate şi desăvârşite sunt condiţiile oferite de cei care se gândesc la formele de recompensare a veteranilor. Pentru ca nu cumva să se năruiască ţara şi să intre în faliment şi mănunchiul de supravieţuitori să ajungă colegi de top cu bogătanii zilei, statul român oferă, în mărinimia sa, şi un spor de front, lunar, proporţional cu timpul în care au luptat în război. De exemplu, pentru un an petrecut pe front primesc 10 lei, iar pentru fiecare lună în plus pe lânga acesta – 5 lei. Veteranii de război care au fost decoraţi cu ordine şi medalii primesc o rentă lunară care este in valoare de aproximativ 200 de lei. Văduvele sunt şi ele tratate tot cu aceeaşi mare nesimţire şi beneficiază de jumatate din drepturile soţului, iar cele ale veteranilor de război nedecoraţi primesc lunar o indemnizaţie în valoare de 46 de lei. Ce ţi-e şi cu belferii ăştia! După o lăfăială şi un trai pe vătrai prin tranşee, în condiţii de lux, iată că mai au parte şi de o atenţie exagerată a statului.
Medaliaţi cu argint. La şomaj
Judeţul Prahova este mare şi tare. Sau cel puţin aşa ne place nouă să credem, doar că realitatea nu este aşa de coafată, rujată şi parfumată pe cum ne-am dori noi. Oficial, la nivelul judeţului, la sfârşitul lunii ianuarie aveam 29.095 de workeri care figurarau fără un job. Cei peste 29.000 de arbaitări fac să ne situăm pe locul II dintr-un top naţional, fiind întrecuţi de doljeni cu peste 36.000 de şomeri declaraţi oficial. Nimeni nu are habar de cei care au ieşit din evidenţe şi nu mai au parte nici de amărâtul de ajutor de şomaj. Dacă pe ei nu-i mai ia nimeni în calcul, nu înseamnă că nu există.
Viscolul a făcut ca nea Nicu. Le-a tăiat curentul
Că tot făcurăm vorbire despre o săptămână cumplită şi de readucere aminte a iernilor de altădată. Iată că am vut parte şi de întreruperea curentului electric. La fel ca pe vremuri, când Genialul dădea ordine să se taie curentul, de data aceasta Generalul Iarnă a dovedit cât de puţin pregătiţi suntem să facem faţă unei perioae mai grele dar care nu este altceva decât o iarnă mai bine… aşezată! Aşa că, locuitorii din Şirna, Tătărani, Floreşti, Albeşti, Valea Călugărească, Măgurele, Gornet, Podenii Noi, Filipeştii de Pădure şi Dumbrava au avut parte de un prilej, deloc dorit, să-şi readucă aminte de vremurile lui Nea Nicu şi au stat pe întuneric.
Jupuiţi de factură
Românul, dacă ar fi oaie, căprioară, nurcă sau altă jivină care îşi dă blana (desigur nu de bunăvoie), apăi ar fi o blană perfectă. Ar dărui din blana sa cel puţin câte şapte straturi! În curând, la sosirea facturilor de întreţinere aferente lunii ianuarie, se va recomanda ca acestea să fie consultate doar după o vizită la medic. Şi niscaiva medicamente de inimă la îndemână. Unul care zice că s-ar pricepe, pe numele său Radu Opaina: "Ianuarie a fost cea mai friguroasă lună de mulţi ani încoace, iar oamenii au fost nevoiţi să se încălzească mai mult. Facturile - mai scumpe cu 30 la sută. Va fi cea mai scumpă întreţinere din istorie şi, probabil, cea mai mare din Europa!". Aşa a grăit preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.
Încă o nebunie: stresul găinilor!
După ebola, gripa aviară sau aia porcină, iată că ne mai paşte o altă belea. Nişte neni de la asociaţia Vier Pfoten au demarat o investigaţie în mai multe magazine şi supermarketuri din România. Ei ne arată că aproximativ două treimi din ouăle pe care le consumăm provin de la găini stresate. Ei susţin că ar fi vorba despre găinile care sunt crescute în baterii, într-un spaţiu mai mic decât o foaie de hârtie, format A4 (cât este o coală de scris). Nutriţioniştii avertizează că, pe termen lung, astfel de ouă ne pun in pericol sănătatea. În curând o să vedem o asociaţie pentru protecţia găinilor care ne va recomanda că trebuie să le scoatem la o bere, să nu le dăm voie să fumeze decât cu filtru (pentru început) şi să le vorbim frumos ouătoarelor noastre dragi când ne cer cardurile pentru a lua nişte grăunţe de la mec’!
Geoană, între pârjolul violet şi turismul electoral stacojiu
Geoană va reclama la Curtea Constituţională, dar şi la Biroul Electoral Central fraudarea alegerilor din PSD. Acest banc care a circulat imediat după alegerile prezidenţiale ar putea deveni realitate din moment ce în PSD au apărut suspiciuni legate de fraudarea viitorului congres. Deja au început înjurăturile şi datul poalelor peste cap. Unii lideri acuză aranjamentele făcute în repartizarea pe judeţe a numărului de delegaţi. Altfel spus, că unora dintre baroni li s-au distribuit mai multe „autocare” cu electori pentru congres, altora mai puţine. Să vedem cam câte autobuze, titicare şi motociclete cu ataş vor pleca de la Mizil spre Bucureşti?
Mediator pentru popor, fără judecător
Că tot se bulucesc românaşii pe la Cremenal şi tot omul ar fi vrut să scape cât mai repede de calvarul proceselor, iată că sunt niscaiva semne de schimbare. Începând din 3 martie, magistraţii vor fi obligaţi să-i trimită pe justiţiabili la mediatori. Judecătorii scapă astfel de surplusul de dosare, iar cetăţenii de nervi şi bani irosiţi în instanţe. Cei care intenţionează să divorţeze, să obţină daune de la angajatorul care i-a concediat fără motiv, dar şi cei care au de gând să-şi „penalizeze” serios vecinul care le-a distrus maşina pe motiv că ar fi ocupat un anume loc de parcare îşi vor putea găsi dreptatea în maximum 90 de zile, fără prea mult stres şi cu minimum de costuri.
Asta, începând din 3 martie, când medierea - legalizată încă din 2006, dar inexistentă chiar şi pentru mulţi dintre magistraţii care ar fi trebuit să o popularizeze - va deveni obligatorie.
Cu ecologia în batal, dar şi la Tribunal
Comisia Europeană poate porni procedura de judecare şi condamnare împotriva României pentru că nu a ecologizat toate gropile cu reziduuri petroliere, asa-numitele bataluri. Termenul oficial, limită, a fost până la 31 decembrie 2009. Ar fi trebuit să golim toate aceste bataluri. Cum am tot lălăit “Mi-e o lene de mă doare” iar munca Doreilor n-a fost deloc destoinică nu s-a reuşit golirea decât a şapte bataluri pline cu reziduri petroliere. Din aproximativ 100! Compania Petrom deţine 44 din totalul celor 50 de bataluri petroliere. Petroliştii trebuiau să investească aproape 400 de milioane de euro în ecologizarea batalurilor. O rafinărie are în medie între 100.000 şi 300.000 de metri cubi de reziduuri, iar costurile ecologizării unui metru cub sunt între 150 şi 400 de euro, în funcţie de tehnologia aplicată. Obligaţia de curăţire a acestor bataluri derivă dintr-un angajament pe care România l-a luat în faţa Comisiei Europene şi ar fi trebuit ca după data de 31 decembrie 2006 să nu se mai depoziteze reziduuri, iar până la 31 decembrie 2009 gropile să fie golite complet.
Zi-le tu, Bădescule!
Sentorul Bădescu a decis că trebuie să ia taurul de corne. Voinic şi hotărât a spus că în România avem un paradis. Cuuuum? În România? Unde, vrem şi noi! Dar senatorul Bădescu a făcut o dezvăluire şocantă: “Un paradis pentru evazionişti: agricultura". Mai mult, senatorul Bădescu a spus ceea ce nimeni nu a îndrăznit să spună până acum. Că nea Ion sau amărăşteanul cu sapa habar nu au că de pe urma muncii lor unii fac averi. “În sectorul agricol evaziunea fiscală are proporţii uriaşe", a zis senatorul Iulian Bădescu şi a mai adus şi argumente. El a mai adăugat că, de ani buni, în România, producţia agricolă declarată reprezintă cam 20-30% din producţia realizată efectiv, pentru că “restul se vinde pe piaţa neagră, sustrăgându-se impozitării". Am văzut zilele astea, la Hale, o băbuţă. Cu trei-patru legături de mărar. Cred că era mama evazioniştilor. Creierul acestei Mafii. Lucra sub acoperire şi de fapt îşi făcea dilul ca să stea cu ochii pe bursa pieţei şi pe subordonaţi!
Trăim, bem şi chefuim. Pe caiet!
Ca să mai lungească boala şi să nu tragă oblonul, patronii magazinelor alimentare vând pe datorie. Ploieştenii apelează, din ce în ce mai des, la cumpărăturile cu plata la salariu, la pensie sau când o fi să fie şi să le vină ajutorul de somaj. Amărăştenii merg la magazinele de cartier, pe unde mai au curajul şi pe unde mai sunt primiţi, cumpără şi în loc de plată sunt trecuţi pe caiet. Parola este una simplă: “Până la pensie, salar sau şomaj!”. Tejghetarul... ce să facă şi el? Dacă nu dă de câră nu mai are muşterii şi închide taraba. Dacă dă… o face cu ochii pe calendar.
Porcina ne-a uitat
Mai de la ger, mai de ploi sau zăpezi a cam istovit isteria cu porcina. În ultima săptămână, în judeţul Prahova, nu a mai fost confirmată nicio îmbolnăvire cu virusul gripei porcine. Păi dacă oamenii nu mai pot să iasă din case, iată că, vrem sau nu, am intrat, cu toţii, în carantină.
Dilăii congelaţi
Pentru că centrala termică care încălzeşte unul dintre pavilioanele Centrului de Reabilitare Neuropsihică Urlaţi s-a defectat, nebunii periculoşi au stat câteva zile în frig. Hârbul de centrală este de pe vremea lui Pazvante Chiorul, iar piesele de schimb se găsesc destul de greu sau deloc. O fi şi asta o metodă, neconvenţională, de tratament? Că, din câte se ştie, iarna vine, de obicei, în fiecare an...
Boc, dă-ne tu nouă: lapte, lână, brânză, ouă, dar mai ales bani!
Fiind prezent la Ploieşti, premierul Emil Boc a spus că guvernul va sprijini cu fonduri Primăria Ploieşti pentru modernizarea Sălii Sporturilor şi a bazinului de înot Vega (bazinul Vega va fi finalizat în 2011). O ploaie de bani se va revărsa şi peste sala de sport de la Şcoala 28, locuinţele ANL (110), locuinţele pentru tineri (140, dar în 2011) şi pentru cei evacuaţi din case naţionalizate (120 de apartamente); reabilitarea termică a celor 820 de apartamente prinse deja în planurile Primăriei Ploieşti (finanţarea locală va veni din creditare garantată de guvern); tronsonul de autostradă Bucureşti-Ploieşti. Să ne dea, că noi nu-l refuzăm!
Cu gazul la liber
Poliţia Comunitară Ploieşti a fost sesizată că un tânăr cu probleme psihice a dat drumul la gaze în apartament, după care a blocat uşa cu un dulap. Ajunşi la faţa locului - unde au remarcat un miros persistent de gaze - au reuşit să deblocheze uşa, să oprească gazele şi să aerisească apartamentul. După ce îi va veni la uşă factura de gaze din ianuarie, psihopatul ăsta or se face bine, ori o ia razna, de tot!
N-aţi scăpat! Tot avem o ştire cu nea Mircea
Făuritorii site-ului CJ Prahova au ceva cu nea Mircea. Ori nu ştiu nimic despre el, ori ţin morţiş să se pună rău cu Il Capo di tutti... Acuma, ce-i drept, trebuie să spunem şi că nea Mircea le-a mai dat o mână de ajutor. În declaraţiile postate pe site-ul respectiv, don Mircea C. nu apare ca fiind preşedintele PSD Prahova. Sau nici nu a fost dar se dă el mare? Dar dacă este… o fi ruşinos să o recunoşti? Poate l-a lămurit sâmbătă, la Conferinţă, Adelu de la Mizil.