Ehei dragilor, toate ar fi tare bune dacă nu am fi aşa de săraci, bolnavi şi obosiţi. Dar, cel mai rău este altceva: faptul că pentru români săptămâna începe, invariabil cu ziua de Luni. Şi ca să nu mai spuneţi că am avea ceva cu ziua asta, iată că lunea a fost declarată, oficial, ca fiind ziua celor mai multe îmbolnăviri declarate!
Femeile chiulesc cel mai mult
Cercetătorii britanici confirmă că, într-adevăr, cele mai multe îmbolnăviri au loc în prima zi a săptămânii, la fel ca şi cea mai mare rată a absenteismului de la muncă sau studii. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 11.000 de angajaţi din sectorul privat din Marea Britanie. Iar cele mai frecvent invocate boli se pare că sunt cele musculo-scheletice, infecţiile virale şi afecţiunile determinate de stres. Din cercetarea britanicilor reiese că femeile chiulesc cel mai mult de la program, ele luându-şi cu 24% mai multe zile libere de-a lungul anului, comparativ cu bărbaţii. Motivele sunt, de regulă, stresul, extenuarea şi depresia. De cealaltă parte, bărbaţii, când lipsesc, o fac din cauza durerilor musculare, a fracturilor şi a altor leziuni fizice. Totuşi, cercetătorii sunt conştienţi că, de fapt, cei mai mulţi dintre oameni mint în legătură cu motivul adevărat pentru care lipsesc de la muncă, şi anume dorinţa de a-şi prelungi weekendul.
Haznale şi râuri de mizerie la Ploieşti
Apele din ţara noastră au şi ele de pătimit din cauza unora care cred că pot să distrugă tot ce se află în jurul nostru. Mai mulţi agenţi economici din Ploieşti deversează ape uzate pline cu reziduuri peste limitele maxime admise. Este concluzia la care au ajuns autorităţile cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Sărbătorită aşa cum se cuvine: şampanie şi mult dezmăţ. Asta pentru că apa, după cum se ştie, nu-i bună nici măcar în bocanci. Cât despre Garda de Mediu şi aplicarea unor amenzi către poluatori… poate cu altă ocazie!
Profesorii faţă-n faţă cu subprefectul. Şi le ce bun?!
Aproximativ 200 de cadre didactice afiliate Sindicatului Şcoala Prahovei au pichetat Prefectura. Reprezentanţii profesorilor au fost primiţi de subrefectul Gabriel Hornoiu, care le-a promis că toate solicitările cadrelor didactice vor ajunge pe masa guvernului. După care sindicaliştii s-au întors la viaţa lor. Aia plină de probleme şi necazuri. Vedeţi dacă i-aţi trecut clasa atunci când i-aţi avut la îndemână, băi, greviştilor?
Senatorii au mâna spartă. Că doar este criză
Senatorii au spart peste un milion de lei de la bugetul statului. Că doar este an de criză, nu? Suma de 1.300.000 de lei reprezintă banii cheltuiţi de la bugetul de stat numai în prima lună a acestui an de către senatori, în birourile pe care le au în colegii. De la întreţinere, reparaţii şi până la plata angajaţilor, senatorii au dat cu banul în stânga şi-n dreapta. Că doar nu dădeau din buzunarul domniilor lor. Unii au reuşit să cheltuiască şi 10.000 de lei – că aşa ştiu ei să aibă grijă ce cei care i-au ales. Cheltuindu-le banii…
(Doar) doi ani de bucurie sexuală
Doi ani? Doar atât? Poate, pentru unii, pot să pară destul de mulţi şi aceşti doi ani în care “fluturii ne zburdă prin stomac”. Cică atracţia sexuală durează cel mult doi ani. Cercetătorii italieni au descoperit că atracţia sexuală dintre parteneri durează cel mult doi ani, după care timp intervin alte sentimente, precum dorinţa de stabilitate. Căsătoria, viaţa de familist îşi iau “porţia” cu vârf şi îndesat.
Am întâlnit şi microbi ruşinaţi
Nimeni nu merge la spital de drag sau ca la promenadă. Ca să nu mai intre omul cu tot soiul de microbi şi bacterii, ţi se dau halate şi papuci de unică folosinţă. Nu moca, ci contra sumei de cinci lei.
În toate locaţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti (Găgeni, Bunavestire, Obor şi Boldescu) rudele sau prietenii care vin să viziteze bolnavii au posibilitatea să se echipeze corespunzător, pentru a nu introduce în spital microbii din mediul exterior. Chestia asta pare să fie bună. Unii microbi se vor simţi, pesemne, ruşinaţi că au parte de papucei şi halate şi ca urmare nu vor mai dori, în ruptul capului, să mai ştie de confraţii lor care stau bine mersi prin spital.
Rate la vacanţă. Pentru toată viaţa
Pentru că se bat de muscă prin agenţii iar muşterii nu mai dau năvală, agenţiile de turism propun sejururi cu plata în rate. Aşa că mergi la Sovata sau Căciulata şi plăteşti toată viaţa. Sau cel puţin până la concediul următor. Că doar nu s-au inventat agenţiile care te plătesc ele pentru a merge prin Hawaii sau la piramide! Eu am văzut şi un alt fel de turişti. Prin piaţă. Se plimbă cu sacoşele de la o tarabă la alta, prin magazine, privesc luuuung şi nu cumpără nimic.
Stadion din beton o să avem. Mai rămâne să avem şi echipă
Cam peste doi ani ploieştenii or să aibă o mândreţe de stadion. Mândria şi bucuria fi-vor mari şi la culmi de nedescris. Păi nu-i de colo să dai 17 milioane de euroi pentru aşa ceva! Preţul este justificat de cei care au propus refacerea stadionului pe structură de beton, dar şi ca acesta să fie acoperit. Bravo lor, o să spuneţi, dar să vedem şi ceva fotbalişti pe acolo, altminteri degeaba toată tărăraia.
Spitalele prahovene au fost controlate. Nu prea se “simt” bine
19 unităţi spitaliceşti din Prahova au fost vizitate de secretarul de stat al ministerului Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel. Controlul a arătat ce ştiam cu toţii: că spitalele nu se “simt” bine. Deloc. În urma controlului au fost descoperite nereguli la spitalele din Breaza, Floreşti, Sinaia, Buşteni şi Spitalul Municipal din Ploieşti. Controlul a venit, a constatat şi spitalele tot la fel de rău o duc.
Tămâia şi lumânările la control
Ca să nu transformăm Paştele în ruguri sau focuri de tabără, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Şerban Cantacuzino" a efectuat controale de prevenire la obiectivele de rit catolic şi ortodox, dar şi la cele destinate cazării persoanelor. Ca să nu fie cine ştie ce probleme au mai fost controlate şi ansamblurile mănăstireşti, pensiunile turistice şi agroturistice. Controalele au pus accent pe respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor. Nu de alta, dar ar fi mare păcat ca în loc de îndemnul “Veniţi de luaţi lumină!” să auzim: “Să vină pompierii!”
Bulevardul a fost minat
O ştire ciudată, cam neluată în seamă, avea să ne arate că nici preumblarea pe Bulevardul Castanilor nu pare să fie lipsită de riscuri. Bun, o să ziceţi de atacul cu găinaţ de cioară, dar pericolul nu vine numai din cer. Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a fost chemată să intervină pentru cercetarea, identificarea, ridicarea, transportarea şi depozitarea unei mine antipersonal descoperită chiar pe Bulevardul Republicii din Ploieşti. Mare chestie şi cu treaba asta. O fi fost pusă de asfaltatori? De cei care păzesc parcările? Că nu prea seamănă Bulevardul nostru cu cine ştie ce câmp din Bosnia–Herţegovina…
Poliţiştii vor “curăţenie” de Paşte
Poliţiştii au de gând să facă oarecare curăţenie de Paşte. Nu pe la casele lor, că nu ne interesează asta acum, ci pe la unele “locaţii”, pe unde au ei informaţii că ar fi niscaiva probleme. Au făcut şase percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova şi Dâmboviţa. Cum nu prea au fost interesaţi de bătut covoarele, şters geamurile sau alte treburi d-astea casnice, poliţiştii au încercat prinderea a nouă persoane suspectate de spargeri de locuinţe şi furturi din societăţi comerciale, patru fiind deja ridicate şi duse la audieri, iar o alta a fost arestată tocmai în Grecia. Cum ştiu ei să strice “vacanţa” unora…
Stăm rău şi la canalizări
Anul trecut, România n-a fost în stare să construiască decât 1.000 de kilometri de reţele de canalizare, din cei 30.000 de kilometri, câţi mai are de realizat până în 2018. Deocamdată, din cei 1.000 kilometri nici măcar nu pot fi folosiţi toţi, ci numai 80 de kilometri. Potrivit cerinţelor UE, până în 2018 trebuie să construim 50.000 kilometri de reţele, din care au fost construiţi numai 20.000, în ultimii cinci ani.
Grifonii lui Tiseanu intră la apă
Sediul Primăriei Câmpina mai are un pic şi devine un fel de adăpost comunitar. Bun pentru orice, dar în nici un caz pentru ce este acum. Să nu spuneţi că primarul Tiseanu ar fi avut idei ciudate şi că îşi mătrăşeşte singur-singurel clădirea în care semnează condica de prezenţă. După topirea zăpezii, apa se infiltează prin acoperiş şi a ajuns pe pereţii interiori ai clădirii. Umezeala, mucegaiul şi problemele au apărut în cabinetele viceprimarului şi primarului. Este clar! Trebuie făcut ceva!
Abia peste 120 de ani vom avea blocurile căptuşite
În prezent autorităţile au capacitatea de a investi în reabilitarea a doar 25.000 de apartamente pe an. Cu viteza, ritmul şi banii aceştia blocurile din Romania vor fi reabilitate peste 120 de ani! Tot este bine, măcar strănepoţii noştri vor avea parte de ele.
Mai bine-n Prahova. Dar pentru cine?
Dosarele fostului şef al Gărzii Financiare Argeş şi al lui Penescu au fost strămutate la Tribunalul Prahova. Cei care au cerut strămutarea n-or fi aflat că Bombonel nu mai este magistrat p-aici? Sau au găsit un înlocuitor?
Mama FNI cică le are cu… condeiul
Ioana Maria Vlas, despre care ştim că a nenorocit câteva zeci de mii de oameni prin FNI-ul ei de suflet, s-a aflat printre câştigătorii concursului de creaţie "Poezie de puşcărie". Versurile sunt cam de clasa a VII-a, dar nici ea nu mai este mama F.N.I. să aibă acces la bani pentru a cumpăra câteva zeci de scriitori care să-i compună versuri de genul “Dragă frate… dormi liniştit, FNI veghează pentru tine!”.
Premiu sau consolare?
Consiliul Local al oraşului Buşteni a aprobat acordarea din bugetul pe anul 2010 a câte 1.000 de lei, drept premii de fidelitate, pentru cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Aleşii locali s-au gândit şi la persoanele care au rămas văduve şi care nu s-au recăsătorit, dar anul acesta ar fi împlinit 50 de ani de căsnicie. Păi, cum să se recăsătorească? Nu văd în jurul lor destule războaie casnice, în bucătărie, la piaţă, la întreţinere şi cine mai ştie pe unde…
Arzi miriştea… te-ai ars la buzunar
Arderea nesupravegheată a vegetaţiei a reînceput să dea de lucru pompierilor prahoveni. Focul a mistuit, la Jugureni şi la Ceptura, peste 100 de hectare de mirişte. Nişte nenea care se cred fermieri, dar n-au chef, n-au timp şi nici bani să facă pe agricultorii, pregătindu-şi ei, aşa plini de dragoste faţă de câmpuri, noile recolte, cred că dacă le dau foc au şi rezolvat problema. Pompierii sting flăcările dar îi mai ard şi pe isteţii care recurg la asemenea metode de curăţare a câmpurilor.
Furau motorină de la autostradă
În sfârşit, avem dovada şi adevăratul motiv pentru care nu se finalizează autostrada Bucureşti–Braşov. După două săptămâni de pânde şi supravegheri, jandarmii au reuşit să pună mâna pe hoţii de motorină care acţionau în zona comunei Gherghiţa. Ei furau din rezervorul unui utilaj folosit la construcţia Autostrăzii Bucureşti–Ploieşti. Unul dintre hoţi era conducătorul utilajului, iar ceilalţi doi, ce puteau să fie altceva decât paznici la şantier?! Uite, de acum, Berceanu poate să ne spună oricând că ar fi terminat tare demult absolut toate autostrăzişle mult aşteptate şi promise. Dar dacă se fură aşa de mult… cum să le mai termine?!
Muncă, muncă – fără număr de la pălmaşi
Prahovenii trag din greu la şaibă de teama disponibilizărilor şi muncesc suplimentar cât de mult sunt în stare. Nici vorbă să se mai aştepte ca pentru asta să fie plătiţi suplimentar. Bine că mai au un loc de muncă. Parcă o să vedem peste câteva luni că patronii vor tăia bilete pentru cei care vin la muncă. Cum să-ţi laşi angajatul să se apuce de treabă dacă nu a plătit pentru asta?!
Dascălii câmpineni au – mai – văzut şi ei câte o leţcaie
Reprezentanţii Primăriei Câmpina au anunţat că vor achita toate restanţele salariale ale întregului personal care lucrează în învăţământul local. Nu toate odată, ci pe bucăţele şi cam până la sfârşitul acestei luni. Aşa vor avea şi ei motive de bucurie. Inclusiv câte ceva de-ale gurii pe masa de Paşte.
Tristeţe mare. Pentru bugetari
Ce vremuri, ce timpuri mai erau altădată şi pentru cei care lucrau în instituţii bugetare. Acum, pe praful ăsta, au devenit amintiri nepreţuite zilele când la CJ, la Primărie sau prin cine ştie ce servicii se ridicau nişte prime destul de barosane. Nici funcţionarii Consiliului Judeţean Prahova, nici cei ai Primăriei Ploieşti, dar nici cei din instituţiile subordonate acestor autorităţi locale nu vor mai avea, de aceasta dată, bani pentru a-şi mai ostoi necazurile şi să-şi vadă mesele cât mai îmbelşugate.
Aha, deci procurorii lucrează. Unde, când, cum?
Aflăm cu neprecupeţită mândrie că procurorii din România şi-ar fi făcut planul la numărul de dosare şi alte chiţibuşuri d-ale lor. Acuma să nu credeţi că au cam stârpit corupţia, hoţia şi cine ştie ce alte găşti de interlopi. Fură unii de sting, fac tot felul de măgării penale şi nu prea au motive de jenă. Măcar faţă de lege sau de procurori. Dar cum a crescut şi numărul găinăriilor, iată că a crescut şi numărul de dosare. Ministerul Public anunţă că a soluţionat cel mai mare număr de dosare din întreaga sa istorie – 497.119 cauze, dintre care 38.109 au reprezentat trimiteri în judecată. Asta nu înseamnă că au şi fost condamnări!
Corupţia? Este bine mersi!
Raportul interimar privind justiţia română, care a fost publicat de Comisia Europeană, arată că rezultatele obţinute în reforma justiţiei sunt limitate, iar cazurile de mare corupţie la nivel înalt în continuare sunt tergiversate sau soluţionate prin achitări controversate. Câtă răutate şi pe tanti Comisia Europeană… Avem şi noi niscava corupţi, nişte tunari şi taman pe ei i-a picat pata. Că sărmanii corupţi nu or cotiza şi ei pe unii şi alţii, că nu susţin şi încurajează tot felul de “proiecte” pentru mai marii ţării?! Numai corupt să nu fii acum!
Florin Anghel are o problemă. Cu nişte bani
Curtea de Conturi n-are altă grijă decât să spună unora şi altora cam ce giumbuşlucuri a făcut Florin Anghel cu banii de la Consiliul Judeţean Prahova. Povestea este una care, dacă o fi adevărată, miroase a puşcărie. Cică douăzeci de comisari au lucrat, timp de peste un an, pe raza mai multor judeţe, la reconstituirea iţelor afacerilor, considerate necurate, legate de subevaluarea activelor de la Brazi. Prejudiciul estimat se ridică la peste 7,1 milioane de lei. În raportul public al Curţii de Conturi pe anul 2008 se spune că au fost găsite multe nereguli, în special la folosirea banilor proveniţi din împrumutul contractat de la Banca Comercială Română, în valoare de 39.500.000 de lei, bani pentru reabilitarea drumurilor judeţene. Conducerea CJ din mandatul lui Anghel ar fi acceptat la plată decontarea unor lucrări neefectuate. Camera de Conturi spune că paguba ar fi de 13 miliarde de lei vechi şi că s-ar fi recurs şi la plata de două ori a unor lucrări.
Jaful de la Parcul Industrial Brazi este o altă acuzaţie adusă lui Florin Anghel. Fierul vechi de la Parcul Industrial Brazi ar fi fost valorificat ilegal, din moment ce firmele desemnate cu dezmembrarea şi cu vânzarea unor utilaje şi instalaţii nu au putut fi găsite la sediile sociale declarate la Oficiul Registrului Comerţului.
Poliţiştii au dat pixuri la popor
800 de pliante şi 300 de pixuri au fost împărţite de poliţiştii câmpineni în centrul municipiului trecătorilor cu ocazia Zilei Poliţiei. De a doua zi şi-au scos pârleala - ştiu ei cum, nu trebuie să-i învăţăm noi -, că doar nu erau să rămână organele fără minunantele lor instrumente de tortură (proprie).
Scoşi la pădure
Ca să mai aibă şi urmaşii noştrii ce să taie, să culce la pământ, mai marii de la Direcţia Silvică au anunţat că vor să împădurească 100 de hectare de teren. O suprafaţă cam micuţă faţă de pretenţiile unora care vor să tundă şi să chelească mii de hectare de păduri – doar pentru a le creşte lor conturile. Zilele trecute, în pădurea de lângă Crângul lui Bot, peste 150 de elevi, dar şi pădurari, au ieşit la plantat de copaci. Tot este ceva. Măcar să planteze ei cât pot să taie alţii. Alţii pe care desigur nu o să-i vedeţi niciodată că vor planta măcar un pomişor. Poate din cei denumiţi popular al “banilor”!
Drumurile o iau la vale
În perioada februarie-martie 2010 mai multe drumuri au fost prăpădite de calamităţi naturale. Cum ele înseamnă destul de mult pentru cei care au ghinionul să locuiască prin zonele respective, iată că mai marii de la ISU şi de la CJ se arată îngrijoraţi de situaţie. Să sperăm că le vor reface. Altminteri degeaba au discutat mai marii judeţului despre ele. Cei care locuiesc în Chiojdeanca, Bertea pot să-şi rupă gâtul liniştiţi deoarece problema drumurilor din zonă a ajuns la nivelul şefilor judeţului. Tot liniştiţi pot să stea şi cei din Poseşti, Sângeru, Matiţa, Tătaru, Salcia, Lapoş ori Secăria.
Lukoil şi ecologia. Un vis prea îndepărtat
Aflăm că ruşii de la Lukoil vor trebui să investească 44 de milioane de dolari în rafinăria Petrotel de la Ploieşti. Asta dacă vor ca unitatea să ajungă să funcţioneze la standarde europene. Şi dacă nu vor, ce? Nu-şi pot lua jucăriile şi să se mute prin alt colţ de lume? Pot şi… nici capul n-o să-i doară. Pe ploieşteni oricum îi doare de prea mulţi ani.
Greu cu biblioteca asta
Mare scandal mare prin comuna Şirna. Totul a început când oamenii au aflat că bibliotecara comunală (care, atunci când nu oferă cărţi şirnenilor, ar trebui să facă menajul unui consilier local, care este, întâmplător, preşedintele Comisiei de Buget) are o leafă de de 3.154 de lei. O fi cumva Biblioteca Universitară ori a Academiei? Parcă l-am văzut şi pe maestrul Cristoiu, deunăzi, pe acolo, sau era Cărtărescu?
Şmecherie a la Breaza
Alexandru Cazan este… cum, nu aţi auzit de domnia sa? Păi, este fostul dar şi actualul director al Casei de Cultură din Breaza. El a avut, recent, de trecut o mare cumpănă. Trebuia să aleagă între pensie şi salariu. După o zbatere cumplită, după angoase existenţiale el a ales pensia şi a lăsat postul liber. Mai marii brezeni au organizat un concurs de proiecte de management pentru ocuparea postului rămas liber. S-a dat concursul şi a câştigat… Alexandru Cazan. Cum care Alexandru Cazan? Tot acelaşi, fostul „ex”! Diferenţa este că acum Alexandru Cazan este persoană juridică. Care este!, vorba unui clasic în viaţă. El şi-a făcut o firmă, a concurat, a câştigat, statul va plăti firmei lui, iar el va fi plătit de firmă. Nu va mai fi plătit de stat şi nu va mai cumula pensia cu salariul de bugetar. Vedeţi cât este de simplu?!