Nefiind, parcă, îndeajuns că a început cu o zi de luni, săptămâna trecută ne-a adus grevă şi atât de multe pe cap încât nici avioanele nu mai puteau să zboare. Dacă o mai spunem şi p-aia cum că nivelul de trai şi veniturile românilor au ajuns la nivelul celor din Botswana, credem că am spus totul. Nu de alta, dar prin redacţie cam nimeni nu vrea să fie plătit ca-n ţara aia de ne tot compară unii prin sondaje şi statistici!
Sfatul săptămânii
După ce prim-solista Operei române şi încă o pacientă s-au îmbolnăvit în spitalul CFR 2 din Bucureşti (în cea mai modernă secţie de ginecologie din România), sfatul săptămânii e următorul: „Dacă vreţi zile multe în România, ar fi bine să nu vă îmbolnăviţi!”
A râgâit vulcanul? S-a apucat de fumat? Sau Chuck Norris a făcut un grătar?
Unii se întreabă dacă vulcanul cu numele imposibil de citit de oricine de pe lumea asta (desigur, în afară de islandezii care l-au botezat aşa) s-a apucat de fumat. Alţii spun că l-ar fi văzut pe Chuck Norris prin zonă, cu un grătărel, niscaiva fleici, copănele şi burgeri. Una peste alta Asociaţia Internaţionala a Transportatorilor Aerieni (IATA) a estimat că impactul economic cauzat de norul de cenuşă vulcanică asupra companiilor aeriene a fost mai grav decat cel provocat de atentatele de la 11 septembrie 2001. Chuck, în numele lui Dumnezeu, te rugăm, opreşte-te!
Vulcanul care n-a auzit de Boc. Dar o să vadă el. Vulcanul!
Premierul Emil Boc a început destul de rău săptămâna. Cu o dilemă care a făcut deliciul presei. De ce n-or mai zbura şi avioanele prin norul de cenuşă vulcanică, aşa cum merg tancurile americane prin deşertul irakian pe timpul unor furtuni de nisip? Cum a fost lămurit că avioanele au prostul obicei să se dea cu cu burta de pământ, mai ales când nu le funcţionează motoarele, premierul a cugetat adânc. Apoi a luat decizia ca traficul aerian al României să mai rămână închis încă o zi şi o noapte. Nenorocitul ăla de vulcan chiar crede că dacă se pune cu Boc ar avea o fărâmiţă de şansă?!
Captura secolului la Ploieşti
A vuit presa, au fost convocate serviciile speciale, au fost censemnaţi militarii în unităţi, jandarmii au băgat cartuşul pe ţeavă… Ce mai, alertă generală! Nu, nicidecum pentru vulcanul islandez, ci pentru că la Ploieşti hoardele de ciorditori dădeau iama în florile ADPP-ului. După activităţi specifice de pândă, tupilaţi prin boscheţi, urmăriri ca-n filme cu James Bond (adică pălării pe ochii şi gulerul pardesiului ridicat), “organele” au reţinut, capturat şi depistat, amendat, apostrofat, certat etc pe cei care distrugeau panseluţele - pardon lalele - din Ploieşti. Cine credeţi că au fost eroii acestei acţiuni? Cine oare decât agenţii Poliţiei Comunitare Ploieşti. Ei au amendat două femei care furaseră lalele din spaţiul amenajat în sensul giratoriu din Bariera Bucureşti. Cele care distrugeau frumuseţile oraşului erau R.L., în vârstă de 24 de ani, şi C.I., în vârstă de 22 de ani. Ele au fost prinse pe strada Gheorghe Petrescu şi sancţionate cu amenzi de câte de 250 lei fiecare. Ca să simtă şi ele că este un adevăr în proverbiala întrebare “Cine-a-nfipt laleaua-n brânză!”.
Planul de amenzi s-a făcut. Dar şi poliţişti îşi fac datoria. Faţă de buget şi mai ales faţă de Plan
Să nu creadă cineva că pe şoselele sau drumurile ţării ar circula numai îngeri, cu aripioare, cu cerculeţ deasupra capului. Nici nu cutezăm a spune că organul de poliţie are un Plan. Sfântul Plan, adică chestia aia de care depinde evaluarea, calificativul, promovarea şi, în fine… chenzina, leafa şi indemnizaţia sau cum s-o chema solda – simbria poliţailor. Poliţiştii rutieri s-au dat mari şi tari că au dat aproape 400 de amenzi. În 10 ore. Procesele verbale înstituite ar trebui să aducă bugetului de stat cam 600 de milioane de lei vechi. Răstimpul celor zece ore pare mult, nu-i aşa? Cu pauză de cafea, hamburger, gogoşi, de citit ziarele, un somnic, budă, scărpinat în nas, după ureche, şapte (hai opt!) telefoane la soacră, nevastă, amantă, profa şi diriga copiilor, două integrame – mai uşurele – şi... cam atât
Mulţi au cerut, puţini au primit
De la începutul acestui an, peste 8.400 de pensionari au depus cereri la Casa de Pensii Prahova, pentru a pleca la tratament. Bravo. e semn că pensionarii ţin la sănătatea lor, dar se pare că nu prea înţeleg că sănătatea-i scumpă foc şi că ea costă amarnic de mult. Dar ei refuză să creadă că nu-i mai bagă nimeni în seamă – păi, mai sunt ceva alegeri anul acesta? – aşa că, până acum, doar 900 dintre ei au reuşit să obţină multvisatele bilete.
Doar la Chişinău? De ce nu la Viena, Paris ori Washington DC?
Tare triste-s vremurile de le trăim. Un om între oameni, un far călăuzitor, un cârmaci temerar precum Mircea Cosma altul în lume nu-i. Cu toate astea, lumea nu prea are habar de ce pierde! Undeva, pe planeta Pământ, Europa, România, Prahova există un mare şef. Singurul care poate să salveze Prahova şi să o aducă acolo unde n-a fost niciodată. La un nivel maxim al succesului deplin. Adică în sapă de lemn! Un asemenea talent n-are cum să fie nerecunoscut de contemporani sau de urmaşi. Este drept că geniile nu-s recunoscute atâta timp cât plătesc cotizaţie la partid, diriguiesc treburile raionului – pardon! - judeţului. Ei bine, trebuie să recunoaştem dăruirea, dedicarea, devotamentul unora care din astfel de funcţii de conducere se sacrifică pentru noi şi pentru fericirea noastră. Din întâmplare – doar ca efect al stresului cotidian – acestor sacrificaţi li se întâmplă să le crească averile: câte-o vilă pe la munte şi la mare, limuzine-n garaje, piscine în curte sau conturi prin bănci. Mama lui de stres! Cu toate acestea, ei continuă marşul spre victorie. Iar pe acasă, unii mai răi de fire nu vor să-i aprecieze. Bine că mai sunt, pe afară, oameni care respectă valoarea. Credem că acestea au fost gândurile marelui preşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, cu ocazia prilejului când a fost premiat la Chişinău. Da-I luăm prin învăluire. Ca mâine, la Uppsala, poimâine la Viena şi, apoi, la Berlin, Tokyo ş.c.l.! Păi nu?!
Renovatu-i gata. De luat cu găleata şi lopata
La Câmpina, fostul cinematograf – renovat mai an, desigur cu un hârdău de bănet – are şi el o mică problemă. Îi cam cade tencuiala! Să fie de la filmele cu Jackie Chan? Că dacă erau cu Van Damme sau Arnold sigur nu mai rămânea nici temelia. Iar dacă s-ar fi dat un film cu Chuck Norris, sigur, acolo, acum, ar fi crescut zambile, ar fi fost un lac plin cu peşti şi lebăduţe!
Ochelari pentru orbi de gelozie aveţi?
Este clar. Savanţii nu mai caută cine ştie ce invenţii, ci descos firea umană. Iaca poznă: doi profesori de psihologie de la Universitatea Delaware au descoperit, desigur că în urma unui studiu - dacă plătit sau nu, încă nu ştim, dar nici muncă patriotică nu credem că fac ei pe acolo -, că expresia “orbit de gelozie" nu este numai o figură de stil, ci este cât se poate de reală şi verificabilă. Acum credem că ei cercetează asiduu dacă este adevărat sau nu faptul că un orb – din gelozie desigur – poate să nimerească Brăila!
La vremuri noi, tot el?
Tot savanţii o spun - că atâta timp cât zâmbetul vă rămâne mai mult timp pe buze şi este mai accentuat, cu atât cresc şansele să duceţi o viaţă lungă. Va să zică acesta-i secretul lui… nea Nelu?!
Din datorie-n datorie, până la poprire
În scriptele celor de la Casa Judeţeană de Pensii ar exista cam 253.000 de pensionari. Oameni care au şi ei nevoile lor, necazuri şi tot felul de probleme. Prin urmare, au recurs la credite, CAR-uri sau au alte daraveri cu amenzile sau statul. Aşa se face că un număr de 1.928 – mai mulţi cu aproape 400, decât erau la sfârşitul anului 2008 – îşi primesc pensia şi flutuaşii cu oarecare surprize. Deloc de genul celor din oul de ciocolată. Cu proprire! Păi şi asta este o măsură de economie. Că prea se îmbuibau şi nu se mai săturau!
Aceste plombe care ne… “doare”!
Drumurile judeţene merg la dentist, adică, aşa cum ne-am obişnuit, vor intra la plombat. O cârpeală adică. Cu lopăţica, târnul şi găleata de bitum sau roabă. În funcţie de dotarea firmei agreate sau mai puţin agreate. Termenul dat de CJ Prahova pentru ca plombagiii să dea cu lopeţile în craterele de pe şoselele judeţului a fost stabilit la maximum 30 de zile! Voinicii asfaltatori vor presta acoperirea crevaselor de pe o suprafaţă de 108.600 metri pătraţi. Dar pentru munca lor, casieria CJ va scoate de la saltea 2,19 milioane de lei. Asta în cazul în care nu vor exista contestaţii, fapt care va duce la o întârziere de circa trei luni de zile. Adică pe la sfârşitul lunii august, poate septembrie. Că din octombrie – noiembrie va ninge, iar zăpada are ea defectele sale, dar şi calitatea de a astupa… cariile din asfaltul patriei.
Banul n-are mamă, n-are tată. Dar trage spre buget!
Fiscul ploieştean a aplicat, de la începutul acestui an, peste 1.300 de popriri asupra veniturilor băneşti ale contribuabililor ploieşteni. Măsura respectivă, bună pentru bugetul local, dar înjurată de datornici, a fost aplicată pentru că datornicii “uitaseră” de faptul că mai aveau nişte dări de achitat.
Mama FNI a intrat în graţiile judecătorilor prahoveni
Judecătorii Tribunalului Prahova au admis cererea de contopire a pedepselor formulată de avocaţii mamei FNI, Ioana Maria Vlas. Timp de o săptămână, judecătorii prahoveni au tot studiat, întors şi pe faţă şi pe dos, documentele din dosarul mamei FNI şi, în cele din urmă, au decis. Era şi de aşteptat răspunsul acestora. Că nu se făcea ca ditamai mama FNI să stea atâta amar de ani la pripon. Aşa că au decis, că d-aia-s judecători, că femeia va rămâne după gratii doar 10 ani. Mult a fost, puţin a rămas!
Sănătate!
Ceche (desigur că nu se scrie aşa) a comis-o. O fi el bine intenţionat, dar nu prea-i ies treburile. Dacă n-ar fi necazul cu dotarea spitalelor, aparatura acestora, plata personalului medical şi starea jalnică a spiţerilor şi felcerilor, chiar ar putea să spună că-i merge bine. Iată un semn clar că unii de pe la minister habar n-au de ce există în teritoriu. La transferul spitalelor şi centrelor de sănătate către consiliile locale ale localităţilor pe raza cărora se află unităţile medicale am aflat că avem o comună-oraş-unitate administrativă despre care nu ştiam. Nimeni din judeţ nu avea habar de ea. Nici măcar nea Mircea! Preventoriul TBC Poiana Ţapului, potrivit Ministerului Sănătăţii, va fi transferat către Consiliul Local... Poiana Ţapului. Ce noroc pe cei de acolo! Dacă ar fi lucrat la Spitalul din Gura Beliei, unde ar fi urmat să fie transferaţi?
Nu vă săturaţi? Mai avem…
Vizita secretă la Ploieşti a secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, nu a trecut neobservată. Acesta s-a întâlnit cu managerii spitalelor prahovene, cu reprezentantii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, dar şi cu unii dintre şefii judeţului. Doar cu unii, nu cu toţi. Că nu a trebuit să se ştie că urma să se discute despre “modul în care sistemul sanitar prahovean o să fie reorganizat”. Unii spun că “reorganizarea” discutată cu acel prilej ar fi însemnat musai desfiinţarea unor spitale şi reducerea numărului de paturi din cele care vor rămâne. Bine ar fi de ştiut dacă s-a discutat şi despre suprafeţele cimitirelor.
Un pod aici, o vilă dincolo!
Telega este un loc despre care unii spun că are parte de o minune a naturii: izvoarele de apă sărată. Care ar fi bune pentru tratarea unor boli. Aşa zice lumea, dar motiv suficient pentru edilii din Telega să se mai spargă în figuri. În consecinţă, ei au decis că este cazul să mai reabiliteze nişte poduri prin zonă. Desigur că fiecare punte şi podeţ, o ştim cu toţii, nu-i deloc ieftină. Un pod aici, o vilă dincolo!
Social-izing. De nevoie
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, în unele secţii, pacienţii stau şi socializează. Câte doi sau trei în pat. Dacă nici bolnavii nu se ajută între ei… cine s-o mai facă?
Prahova pleacă. La vale
Ar fi culmea ca ploieştenii să se trezească, dimineaţa, în curtea casei ori a blocului, cu primarul din Breaza, cu Savin de la Buşteni sau mai ştiu eu cine! Aceştia să fie, şi ei, tot în curtea caselor, vilelor sau buildingurilor din proprietatea personală, a soacrelor sau mătuşilor. Asta pentru că alunecările de teren au devenit pentru 26 de comune şi oraşe din judeţ un duşman de neînchipuit. Cică ar fi inamicul public numărul unu. Totul este pus pe seama dezgheţului şi a ploilor care au căzut în această primăvară. Motiv suficient, pentru unii, care să spună că d-aia a crescut numărul drumurilor, caselor, podurilor şi altor acareturi care au alunecat. Şi se tot duc. La vale!
Aha! Radem alte hectare de pădure
Consiliul Judeţean Prahova s-a asociat cu mai multe localităţi din judeţ pentru “promovarea proiectului de reabilitare a sistemelor de apă şi de canalizare”. Motiv suficient de bun pentru scoaterea din fondul forestier şi punerea la pământ a unor păduri. Una de “doar” 1,9 hectare, pe raza Ocolului Silvic Sinaia, iar alta, şi ea destul de “micuţă”, de doar 2,6 hectare, situată în Ocolul Silvic Slănic. Tocaţi băieţi! Că aveţi de unde! Nici nu mai comentăm despre unde vor ajunge “surcelele” din pădurile care încurcă planurile zmeilor de prin judeţul nostru.
Porumbelul de Mizil
Ştire proastă. Mai ales pentru unii care mai repede şi-ar tăia o mână decât să se despartă de un porumbel! Da, există şi astfel de oameni! La Mizil, columbofilii dar şi cei care nu mai puteau răbda de foame au putut admira 200 de porumbei voiajori în cadrul unei expoziţii cu vânzare. Expoziţia a fost găzduită de sala de sport din localitate. Fomiştii nici nu au trecut pe acolo, pentru că un împenat cică “bate” cam la 1500–2000 de euroi. Păi ce ciulama este aia de trebuie să dai 1500–2000 de euroi? Poate că Adelu şi-ar fi permis, dar era ocupat cu altele.
N-avem bani, dar avem proiecte
Câmpinenii ştiu prea bine că în anul 2010 centrul municipiului Câmpina nu va fi asfaltat. Cică nu sunt banii necesari. Ca să le mai treacă dorul de asfalt, edilii câmpineni au organizat un concurs. Unul de arhitectură. În urma căruia, chipurile, ar trebui să se decidă cum va arăta în viitor bulevardul central. Care viitor nu prea l-a văzut nimeni la faţă!
Liber. De la Năstase, fără număr!
Adrian Nastase a anunţat că va depune un proiect de lege referitor la liberul acces al cetăţenilor în spaţiile deţinute de autorităţi şi instituţii publice. Şi noi care credeam că ar putea fi vorba despre ferma de la Cornu sau termopane sau racla aia cu broboada mătuşii Tamara!
Rupere-n figuri
Sindicatul “Şcoala Prahovei" anunţă că oferă concedii la mare pentru cadrele didactice. Nu mai spune cum se vor alege din peste 7.500 de dascăli cei 54 de fericiţi care pot merge într-un sejur la mare. Sau greva se va întinde până când va veni rândul fiecăruia dintre ei?
Oprea este curios: Cine a avut curajul să-i spargă mail-ul? Curajosul să fie Savin?
“Primarul oraşului Sinaia are plăcerea de a vă invita duminică, 25.04.2010, la concursul «Mister Gay Romania 2010», care se va desfăşura în Sinaia. În calitate de coorganizator (împreună cu «Mr Gay Europe», fundaţia «Eu sunt! Tu?» şi Asociaţia «Be An Angel»), Primăria Sinaia s-a implicat activ în buna desfăşurare a concursului şi a reuşit, datorită eforturilor domnului primar Vlad Oprea, să modifice locaţia şi data iniţială (Predeal, 1 mai 2010)”. Este o ştire care a răsturant oraşul Sinaia cu fundul în sus. Sau mai degrabă unele redacţii prahovene care ar fi primit o asemenea informare. Curiozitatea ziariştilor s-a terminat repede. Primarul Vlad Oprea a negat organizarea vreunui eveniment de acest fel. A spus că ar fi o glumă proastă şi că ar fi depus deja o plângere la organe (nu-i nicio aluzie, măgar este acela care se gândeşte la aşa ceva). Mai mult, a anunţat că cineva i-ar fi spaaaaart (aoleu, ce oare? Zi, tu, nu ne mai face atît de curioşi!)… mail-ul! Spărgătorul de mail ar fi, după cum ar fi declarat presei furiosul edil sinăian, un alt edil, Emanoil Savin, de la Buşteni!
Şi unii care credeau că Mr Gay ar fi o persoană oarecare şi nu un festival serios care nu poate fi dat la spate din cine ştie ce motive de râcă între primari.
Mircea gazeificatorul
Să mai spuneţi că la conducerea judeţului nu se face nimic pentru propăşirea Prahovei. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a avut o întâlnire pe tema dezvoltării reţelelor de gaze în parcurile industriale de la Ciorani şi Mizil, precum şi în localităţile Gura Vadului, Baba Ana, Fulga, Cocorăştii Colţ. Au mai avut loc discuţii referitoare la magistrala de gaze Butimanu-Brazi, reţeaua de gaze naturale pentru alimentarea zonei de Sud a judeţului Prahova, convenindu-se asupra termenului de racord - 15 iulie 2010 - în punctul Şirna. Dacă vrea, le aduce cu elicopterul, că avionul nu mai zboară din cauza vulcanului. Sau cu limuzina lui ăla micu, alesul, ca să fie poporul fericit! Că nu se sparie don’ Mircea d-un nor sau d-un vulcan!
Aeroport mititel. La Băneşti
La Băneşti, cam pe unde era coaja de avion vechi, o să răsară, cică foarte curând, un aeroport. Terenul, în suprafaţă de 20 de hectare, a fost deja intabulat şi urmează licitaţia pentru construirea aerodromului, care va avea o lungime de 1,5 kilometri şi o lăţime de 60 de metri. Cum să pui un Boeing pe aşa ceva? Nu se poate nici c-un bătrân de MIG 21! Dar atunci pentru cine? Pentru Zlin-uri, pentru girocopterul lui Honorius şi alte chestii d-astea. Care-s oricum mai ieftine decât un Ferarri sau alte limuzine de fiţe, dar care n-au şosele pentru ele. Aşa că fuga la market. Poate prindem vreo promoţie, ceva acolo. Măcar un elicopter cu pedale.