Senatorul Augustin Mitu a postat un mesaj pe Facebook în care recunoaşte că este "copleşit" de activitatea sa de parlamentar, iar când vine vorba despre regionalizare şi descentralizare este cuprins de energii nebănuite ca să mai vină la muncă şi săptămâna următoare. Senatorul vorbeşte, printre altele, despre un "colosal travaliu", referindu-se la proiectul de lege al descentralizării asumat de guvernul Ponta, simţindu-se, după cum recunoaşte, în "vârtejul" acestor evenimente. Mitu încheie apoteotic, spunând că prin proiectul reformei administrative în forma promovată de actualul guvern omul şi-a depăşit limitările.
Iată mesajul integral, fără alte comentarii.
Ieri, noi cei din Parlamentul României am trăit un moment cu adevărat istoric și când spun acest lucru mă refer, desigur, la prezentarea proiectului de lege a descentralizării țării.
Indiscutabil, complexitatea acestui act cu implicații atât de profunde la toate nivelurile societății române ne pune pe noi, parlamentarii, în fața unei provocări, dar și a unei conștientizări care se va reflecta în cel mai scurt timp în regionalizarea statului român.
Responsabilitățile noastre sunt cu atât mai mari cu cât, alături de profesionalismul pe care orice parlamentar ca reprezentant al forului legiuitor al țării îl are în raport cu cetățenii și cu statul, ne revine sarcina, deloc ușoară, de a corela efortul nostru cu acela al Guvernului și al tuturor instituțiilor statului, atât la nivel central, cât mai ales la nivel local, pentru ca rezultatele să devină palpabile și benefice în termenele fixate.
Personal, ca parlamentar aflat la primul mandat, vă declar cu cea mai mare sinceritate că, de multe ori, toate aceste responsabilități și această mare provocare pe care aș numi-o unică mă fac să mă simt copleșit, dar, în același timp, mă motivează și mă determină să mă prezint în fiecare săptămână la lucru, aici, în Parlament, cu o nouă energie și cu dorința de a mă alătura dumneavoastră pentru ca, împreună, să concretizăm această mare realizare.
Gândind din perspectivă umană, a regionaliza o țară reprezintă un colosal travaliu care, raportat în timp, la evenimente și oameni, poate părea neverosimil, însă, faptul că istoria ne așază într-un moment în care suntem prinși în vârtejul acestor evenimente și mai aproape ca oricând de finalizarea lor și de conturarea unei noi perspective a unei noi Românii îmi dovedește că omul se poate ridica deasupra propriilor limitări!
De aceea, dragi colegi, dincolo de orice ar putea părea patetic, poetic sau filozofic în cele spuse mai sus de mine, aș vrea să cred și știu că majoritatea dintre dumneavoastră înțelege importanța și greutatea acestui moment.
Așadar, haideți ca împreună, noi cei aflați aici, să ne alăturăm premierului nostru și oamenilor din echipa sa, acelora care și-au asumat descentralizarea și regionalizarea țării pentru ca, pe 31 decembrie anul acesta, să putem sărbători, odată cu trecere în noul an, și hotarul dintre actuala Românie și viitoarea Românie: aceea a unor noi regiuni și a unei noi viziuni administrative.