În scenariul în care legea fundamentală va fi revizuită - or aici PSD are, dacă vrea, capacitatea de a pune în mişcare maşinăria de vot a primarilor, stimulată de la Guvern, pentru a valida referendumul cu 50%+1 - din ''revoluţia antibăsistă'' a lui Crin Antonescu nu se va alege decât o lungă perioadă de odihnă, scrie jurnalista Clarice Dinu, într-o analiză publicată pe gandul.info.
Pentru că noua Constituţie scrisă în părţile esenţiale de juriştii PSD nu face, în acest moment, decât să asigure social-democraţilor o guvernare fără emoţii cel puţin încă un mandat din 2016 încolo şi lui Victor Ponta o poziţie la care Adrian Năstase doar visa. Instituţia prezidenţială este golită de conţinut, din fişa postului de şef de statul rămânând doar o obligaţie, aceea de a semna ce majoritatea parlamentară/guvernul îi pune pe masă.
Luate pe rând articolele din noua Constituţie a USL:
Din textul constituţional a dispărut consultarea cu partidele parlamentare, în lipsa unei majorităţi absolute obţinute de un partid. În acest moment, în avantaj este PSD în cazul căruia este puţin probabil, ca la alegerile din 2016, să piardă locul întâi la mandate.
Art.85.- (3') Preşedintele României nu poate refuza propunerea primului-ministru de revocare şi numire a unor membri ai Guvernului.
Practic, indiferent de calitatea şi mapa profesională a ministeriabilului, acesta este are funcţia asigurată.
Preşedintele nu mai poate convoca referendum pe teme de interes naţional dacă acest lucru nu este acceptat şi de majoritatea parlamentară. Practic, un preşedinte ales din altă tabără politică decât majoritatea va avea şanse minime, dacă nu nule, de a convoca referendum.
Preşedintele îşi păstrează teoretic prerogativa de a dizolva Parlamentul, însă practic o poate face dacă şi acesta vrea. Această prevedere gândită pentru a evita o situaţie de tipul celei Iohannis - premier poate fi extinsă tuturor situaţiilor, prin ambiguitatea formulării.
Chiar dacă în noua Constituţie preşedintele reprezintă statul român, în viziunea USL o poate face doar în anumite situaţii.
Un al doilea scenariu al ofertei electorale anunţate pentru 2014 de USL ar fi acela în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu va fi validat. Şi într-o astfel de ipoteză singurul care are de pierdut ar fi tot Crin Antonescu, pentru că e greu de imaginat că PSD mai poate coabita cu preşedinte care ar avea instrumentele pe care acum le are Traian Băsescu şi, de ce nu, să fie dispus să piardă guvernarea în favoarea unui aranjament de conjunctură. Singura soluţie ar fi lansarea propriului candidat la prezidenţiale.
Textul integral, pe gandul.info