Criza politică s-a adâncit şi mai mult săptămâna trecută, când PSD, PNL şi UDMR au respins Cabinetul Croitoru. Formula de guvern propusă de premierul desemnat Lucian Croitoru a fost respinsă cu 250 de voturi (189 „pentru” şi o abţinere), în condiţiile în care, pentru a trece de Parlament i-ar fi trebuit 236 de voturi favorabile. „A fost un vot politic, iar cei care l-au dat trebuie să şi-l asume”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Aceasta din urmă a mai subliniat faptul că parlamentarii majorităţii au anunţat, cu puţin timp în urmă, că actualul guvern poate să-şi asume proiectul de buget pentru 2010, ascunzând, astfel, votul pe care urmau să-l acorde şi recurgând la un gest politic făcut împotriva românilor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat, la scurt timp după votul negativ acordat de parlament lui Lucian Croitoru, că PDL va merge, din nou, la consultări cu preşedintele, acesta din urmă fiind singurul, potrivit Constituţiei, care poate face o nouă nominalizare. Lucru care s-a şi întâmplat, preşedintele Traian Băsescu desemnându-l pe Liviu Negoiţă (primarul Sectorului 3 al Capitalei) să-şi concentreze eforturile pentru constituirea unui nou cabinet.
Vreţi primar cu 80 la sută? Poftiţi!
Băsescu a spus că nominalizarea lui Negoiţă vine în sprijinul pretenţiilor majorităţii, care îl prefera pe Klaus Johannis pentru că fusese ales cu 80% şi a fost apreciat drept un bun gospodar. „Însuşiri” pe care le are şi Liviu Negoiţă şi care, în plus, are şi o altă calitate: răspunderea politică, atu de care Iohannis nu se putea bucura, el preferând un guvern de tehnocraţi.
Neînţelegeri între UDMR, PNL şi PSD
Cu alte cuvinte, PNL şi PSD îşi doresc un guvern de tehnicieni şi nu de politicieni, condus de Johannis, în vreme ce UDMR susţinea un guvern Johannis, dar format din politiceni. Cu toate acestea, Traian Băsescu a spus că unele partide au fost de acord ca actualul guvern să rămână în activitate până după prezidenţiale, însă, pentru că în interiorul acestora nu a existat unanimitate, formaţiunile politice nu au fost nominalizate. Preşedintele în exerciţiu a mai spus, de asemenea, că independenţii au anunţat că vor susţine orice guvern capabil că gestioneze „treburile ţării”, însă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de opţiunea majorităţii, care s-a ambiţionat în a cere un guvern de tehnocraţi.
Negoiţă: „Cu cine să discut, dacă ei nu au venit la discuţii?”
În ceea ce-l priveşte pe Liviu Negoiţă, acesta şi-a făcut publică nemulţumirea legată de faptul că a transmis invitaţii scrise, la care a primit refuzuri de asemenea scrise, alături de recomandarea de depunere a mandatului. „Cu cine să discut, dacă ei nu au venit”?, a spus Negoiţă. Liviu Negoiţă nu a ascuns faptul că s-a gândit la o formulă PDL-PNL, însă liberalii s-au dovedit cei mai vehemenţi în decizia de a nu participa la discuţii. Îngrijorător este faptul că FMI a avertizat România că nu va primi cea de-a treia tranşă din împrumut, dacă până pe 10 decembrie ţara noastră nu va avea un guvern.