Prima etapă a uneia dintre cele mai murdare campanii electorale s-a încheiat, duminică seară, după închiderea urnelor primului tur al alegerilor prezidenţiale 2009. În Prahova, nebunia a început chiar în seara de dinaintea alegerilor, când o încurcătură a pus în pericol desfăşurarea întregului tur de scrutin: mai multe ştampile au ajuns în alte secţii decât în cele la care ar fi trebuit. Nu au lipsit nici „filajele”, ameninţările, bătăile, „mita” sau suspiciunile de turism electoral. Una dintre victimele la propriu ale alegerilor prezidenţiale prahovene a fost primarul din Lipăneşti, Robert Nica, care a fost agresat şi înjurat de un interlop.
Duminică, până la ora 11.30, mai multe incidente au fost semnalate Biroului Electoral Judeţean Prahova. Cel mai grav a fost legat de faptul că PSD ar fi mobilizat aproximativ 100 de autoturisme în care se aflau membri ai lumii interlope şi persoane cu antecedente penale. Conform mai multor surse ale Partidului Democrat-Liberal, aceştia ar fi primit sume cuprinse între 300 şi 1000 de lei pentru a patrula prin tot judeţul, având ca principală sarcină intimidarea membrilor şi simpatizanţilor PD-L. Tot democrat liberalii s-au mai plâns de faptul că un autoturism cu numărul B-87-UKB, proprietatea primarului liberal din Bălţeşti, Radu Ion, ar transporta cetăţeni din satul Popeşti (comuna Podenii Noi), la secţiile de vot din comuna sa.
De asemenea, primarii PSD din Blejoi, Vărbilău, Ariceştii Rahtivani şi Dumbrăveşti ar fi încercat să se implice în procesul electoral prin intimidarea simpatizanţilor şi membrilor PD-L. Nu în ultimul rând, la Valea Călugărească, preşedinţii secţiilor de votare nu ar fi permis de la început accesul observatorilor din partea Asociaţiei Tineretului Român pentru Naţiunile Unite în două secţii de votare, în Poienarii Burchii, doi dintre observatori ar fi încercat să influenţeze alegătorii în favoarea PSD, iar la Sinaia, trei consilieri locali ai PNL, însoţiţi de tineri minori, ar fi continuat campania electorală în favoarea lui Crin Antonescu, împărţind crini şi sugerând că singurul candidat care merită votat este cel susţinut de liberali. Tot liberalii au mai fost acuzaţi de PDL că ar împărţi pachete cu alimente cetăţenilor, ei deplasându-se cu un Logan PH.47.PDT. În ceea ce priveşte această ultimă acuzaţie, liberalii au anunţat că este vorba strict despre pachetele cu sandwich-uri destinate oamenilor lor din secţiile de votare.
"Bombe” printre buletine
La ora 11.20, Dispeceratul I.P.J. Prahova a fost sesizat prin intermediul apelului unic de urgenţă „112”, cu privire la amplasarea unei bombe la Secţia de votare numărul 17. Anunţul a fost făcut de către o persoană cu voce de copil, iar verificările au dovedit că apelul a fost iniţiat din zona Sălciile-Ciorani. Investigaţiile poliţiştilor au relevat că în localitatea Sălciile există Secţia de votare nr. 617, însă în urma evaluării riscurilor s-au verificat atât Secţia 617 din Sălciile, cât şi 17 din Ploieşti. Suspiciunile au fost infirmate imediat, cu atât mai mult cu cât toate secţiile aveau asigurată paza, iar în zonele respective nu au fost identificate persoane sau colete suspecte.
Bătaie la Lipăneşti şi Păcureţi
Organizaţia PD-L Prahova a sesizat Biroul Electoral Judeţean şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie cu privire la un incident deosebit de grav petrecut în comuna Lipăneşti. "Primarul Robert Nica a fost agresat şi ameninţat cu moartea de către o persoană din anturajul fiului preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Vlad Cosma.
În momentul agresiunii, primarul Nica se afla în exerciţiul funcţiunii, având grijă de buna funcţionare a procesului electoral. Robert Nica a depus o plângere la Inspectoratul Judeţean de Poliţie”, a anunţat PDL. Primarul din Lipăneşti a fost şocat de această întâmplare, spunând că "dacă politica în România a ajuns să fie echivalentă cu agresiunea fizică înseamnă că ţara noastră îşi merită soarta”. Ulterior acestui eveniment, victimă a lovirilor a căzut primarul din Păcureţi. Grigore Andreescu, a fost înjurat şi ameninţat de către doi indivizi chiar în faţa unei secţii de votare. Agresiunea s-a petrecut de faţă cu soţia primarului, precum şi a mai multor cetăţeni din localitate.
În urma unor prime informaţii, cei doi erau prietenii unuia dintre observatorii acreditaţi în secţia de votare, Iancu Ştefan (observator acreditat al Fundaţiei United Europe). După incidentul cu primarul, cei doi au pătruns în secţia de votare şi au trecut la jigniri şi ameninţări împortiva tuturor celor prezenţi în secţie.
Incidente în valuri
Până la ora 17.00, în Prahova au fost sesizate cinci incidente, trei dintre ele fiind infracţiuni. S-au aplicat şi două amenzi, care au însumat 2500 de lei. Primul dintre incidente l-a vizat pe primarul din Lipăneşti. Cel de-al doilea s-a produs la Bălţeşti, unde un alegător nervos a vrut să-i smulgă observatorului care-l filma telefonul mobil. Aparatul a fost scăpat, spărgându-se. La Ploieşti, o membră a unei comisii de votare a înmânat unei alegătoare două buletine de vot pentru alegerea preşedintelui şi alte două pentru referendum. Alegătoarea a intrat în cabina de vot, a ieşit şi a pus buletinele pe o urnă în vederea împăturirii acestora şi introducerii în urna respectivă, însă un membru al comisiei a sesizat existenţa unui buletin de vot în plus.
De asemenea, la Drajna a dispărut o ştampilă de vot, ea fiind luată de unul dintre alegători. În intervalul orar 17.00 - 21.00, în Prahova au mai fost semnalate două incidente. Primul l-a vizat pe un tânăr din Ciorani, care a votat în numele său, după care a intrat în cabina de vot unde se afla mama sa şi a aplicat ştampilele de vot şi pe buletinele de vot înmânate acesteia de către comisia de vot. Şi cel de-al doilea s-a produs tot în Ciorani, unde un observator electoral dintr-o secţie de votare a îndemnat o alegătoare să ia de la comisia de vot doar două buletine de vot: unul pentru alegerea preşedintelui şi unul pentru referendum. Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil, care efectuează cercetări sub aspectul încălcării prevederilor legislaţiei electorale.
Filtre împotriva turismului electoral
Poliţia Prahova a instituit 16 filtre rutiere care au vizat principalele căi de acces în judeţ. Activităţile celor 64 de poliţiştişti mobilizaţi au urmărit prevenirea fraudelor electorale prin practicarea „turismului electoral” şi au însumat 115 autovehicule controlate, 1.020 persoane legitimate şi 17 sancţiuni aplicate. S-au reţinut 3 permise de conducere, din cauza faptului că şoferii opriţi pentru control consumaseră alcool.
La închiderea ediţiei
Potrivit numărătorii paralele, actualul şef al statului a obţinut cel mai mare scor, el urmând să intre în turul al doilea al prezidenţialelor cu social-democratul Mircea Geoană. Astfel, Traian Băsescu a obţinut 32% din voturi, preşedintele PSD, Mircea Geoană - 29%, iar liderul PNL, Crin Antonescu - 20%.