Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că, potrivit documentelor existente la dosar, fostul lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost colaborator al fostei Securităţi. Tototdată, instanţa a respins ca fiind neîntemeiată acţiunea lui Dan Voiculescu şi a admis cererile de intervenţie în interesul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii făcute de verişoarele fostului lider PC, Paraschiva Silaghi şi Mikaela Kallbery. Cele două au făcut cereri de intervenţie în proces împotriva vărului lor. Respectiva decizie poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dan Voiculescu neagă totul şi spune că are încredere în justiţia românească şi că se va face dreptate.
Dan Voiculescu şi verişoara sa, Paraschiva Silaghi, au răspuns săptămâna trecută interogatoriului instanţei. Silaghi a scris o notă care să fie comparată cu un document depus de avocaţii lui Dan Voiculescu. Acesta ar sugera un posibil şantaj al lui Dan Voiculescu. Silaghi a fost de acord să rescrie conţinutul respectivului bilet după ce a declarat instanţei că scrisul nu-i aparţine.
De cealaltă parte, Dan Voiculescu a spus că a înaintat note informative doar conducerii întreprinderii la care lucra şi care i le solicita în temeiul legilor vremii. Mai exact, el trebuia să declare dacă are rude în afara graniţelor României. Cerere de intervenţie a făcut şi o altă verişoară a fostului lider conservator, Mikaela Kallbery, sora Parashivei Silaghi. Cererea sa, de a fi parte în proces alături de soţul ei, a fost admisă. Mikaela Kallbery susţinea că, prin legăturile cu fosta Securitate, Dan Voiculescu a afectat întreaga familie. Kallbery spune că din cauza acestuia părinţii ei au fost arestaţi, după ce în casa lor a fost găsită o bancnotă străină foarte uzată.
Felix vs CNSAS
CNSAS l-a acuzat pe Dan Voiculescu, încă din 2006, că ar fi colaborat cu fosta Securitate, sub numele de Felix. Decizia în cauză a fost contestată la Curtea de Apel. Şef al Departamentului Comerţ Exterior - Vitrocim, (în perioada 1970-1982) şi general manager al Biroului Bucureşti şi coordonator al proiectelor Internaţionale - Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus (în perioada 1982-1992), Voiculescu a arătat că nu a făcut poliţie politică şi nu a fost informator.
"Aveţi încredere în mine”
"Tuturor, dar mai cu seamă celor din urmă, aş vrea să le spun: aveţi încredere în mine. Într-o persoană reală (cu plusuri şi minusuri, dar reală) nu într-o fantomă mediatică realizată din decupaje, calomnii şi rivalităţi politice”, scrie Dan Voiculescu pe blogul său. El subliniază faptul că nu a făcut poliţie politică şi nu a avut vreun angajament cu Securitatea.
"Acesta este, de altfel, primul verdict venit de la CNSAS, înainte de a deveni inamicul declarat al preşedintelui Traian Băsescu. A fost darul acestei inamiciţii publice să schimbe radical, peste noapte, optica unor instituţii. Ceea ce era ”alb” a devenit ”negru”. În arhive au început să apară tot soiul de documente bizare, care nu corespund uzanţelor de îndosariere. Oameni care se declarau în scris prieteni şi-au dat seama că, de fapt, în urmă cu zeci de ani au fost persecutaţi (de parcă persecuţia e un act pe care-l întelegi retroactiv). Bucăţi din declaraţiile celor care mă urmăreau au fost extrase ”obiectiv” şi ”deontologic” din dosar, fiind folosite, culmea, tot împotriva mea”, se disculpă fostul lider conservator.