Deputatul PMP de Prahova Cătălina Bozianu susține modificarea actualei forme a legii electorale, argumentând cu fenomenele observate cu prilejul campaniei care a precedat alegerile locale parțiale de duminică, 11 iunie.
În declarația susținută în fața colegilor parlamentari, Cătălina Bozianu a susținut cp forma actuală a legislației electorale este una "absurdă și antidemocratică". "Modificările din 2015 au ca efecte obstrucționarea, de facto, a campaniei electorale, prin limitarea mijloacelor de comunicare publică pe care le au candidații în cele 15 sau 30 de zile ale campaniei, și, mai grav, reducerea gradului de informare a opiniei publice cu privire la însuși faptul că în localitățile lor se organizează alegeri. În acest mod se explică faptul că prezența la alegerile de duminică a fost foarte mică la nivel național (doar 33%), cu precădere, în mediul urban".
Potrivit parlamentarului, mulți dintre cetățenii întâlniți în campanie nici nu știau că pe 11 iunie ar fi trebuit să meargă la urne, pentru a-și vota primarul, iar dintre cei care aflaseră de scrutin puțin știau măcar cine sunt candidații. "Nici nu aveau cum sau de unde să știe, din moment ce, în actualele condiții stabilite de lege, informația ajunge foarte greu la cetățean. Limitarea excesivă a plafonului pentru sumele pe care un candidat sau un partid politic le pot cheltui în campania electorală, stabilirea unor procente arbitrare pentru fiecare tip de cheltuieli permise, precum și interzicerea publicității stradale pe perioada campaniei sunt prevederi specifice, mai degrabă, unei țări bananiere, decât unei țări cu o democrație dezvoltată. Aceste anomalii ne aduc în situația absurdă de a fi singura țară din lume în care campania electorală se termină în ziua în care, potrivit legii, începe. Fiindcă, așa cum văzut cu toții anul trecut, partidele și candidații tind să înceapă campania cu cel puțin două luni înaintea zilei votului, umplu orașele cu corturi și bannere și distribuie materiale pe care legea le interzice pe perioada campaniei electorale propriu-zise", a spus Cătălina Bozianu.
Deputatul PMP a arătat, în declarația sa, că aceste prevederi care se presupune că ar limita decalajul de resurse dintre partidele mari, aflate la putere la nivel național sau la nivel local, și partidele mici, ]n fapt nu fac decât să avantajeze "partidele mari, care au mai mulți primari în funcție și care pot furniza mai mulți candidați cu notorietate. Partidele mari au mai puțină nevoie de publicitate. În schimb, le convine de minune limitarea prezenței la vot. Fiindcă o prezență limitată înseamnă o șansă în plus pentru ca alegerile să fie câștigate de către politicienii care continuă, nestingheriți, vechile practici de influențare și chiar de fraudare a votului".
"Stimați colegi, în forma actuală, legea electorală este o ipocrizie antidemocratică. Ea nu generează egalitate de șanse între partide sau candidați și nici nu elimină metodele de campanie electorală cu conotație penală. Singurul lucru pe care îl generează este limitarea accesului la informație al alegătorului român. Pe aceste considerente, am convingerea că este de datoria noastră să o modificăm, astfel încât procesul electoral în România să se apropie cu adevărat de normalitate" este apelul lansat de deputatul Cătălina Bozianu, către colegii săi din Parlament.