Senatorul prahovean Sorin Chivu a lansat, astăzi, o declaraţie politică ocazionată de aniversarea Zilei Internaţionale a Rromilor. Declaraţia integrală, în rândurile ce urmează.
„Stimaţi colegi,
Acum 40 de ani, în 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, s-a hotărât ca, în fiecare an, la începutul lunii aprilie, să se stabilească o zi în care rromii să se sărbătorească şi să fie sărbătoriţi.
Astfel, în fiecare an, pe data de 8 aprilie, Ziua Internaţională a Rromilor, devenită şi ziua memoriei rromilor asasinaţi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este celebrată prin diverse evenimente care promovează etnia rromă. Ziua Internaţională a Rromilor marchează deschiderea societăţii noastre, cât şi importanţa pe care trebuie să o acordăm fiecărei etnii, în spiritul solidarităţii şi respectării valorilor UMANITĂŢII.
Mă bucur că asemenea evenimente sunt marcate şi în România. Cu toţii trebuie să învăţăm că prejudecăţile nu reprezintă altceva decât un balast dăunător, fiind piedici în calea egalităţii şi solidarităţii.
De aceea, gestul Parlamentului din 2006, de adoptare a initiativei deputatului rromilor, Nicolae Păun, prin Legea 66/ 22 martie 2006, consider a fi unul salutar, de deschidere şi recunoaştere a drepturilor şi valorilor acestei minorităţi.
În toţi, trebuie să recunoaştem valoarea şi menirea, aşa cum trebuie să fim conştienţi de specificitatea, dar şi de problemele fiecărei minorităţi. Faţă de ei, avem responsabilitatea de a îi respecta, de a le respecta şi valorifica tradiţiile, limba şi obiceiurile. Să nu uităm că, la Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, s-a oficializat de către Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Rromilor alfabetul internaţional standardizat al limbii rromani, avizat de către 17 specialişti în domeniu în prezenţa unui observator UNESCO.
Un pas înainte deosebit de important pentru această etnie care, în 2002, a marcat atestarea a 1000 de ani de existenţă în bătrâna Europă.
Mi-aş dori ca, măcar pe data de 8 aprilie, să nu uităm importanţa acestui moment şi să ne gândim şi la problemele pe care le întâmpină minoritatea rromă. Totodată, este un prilej de a comemora numeroasele victime de etnie rromă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Ştiu că rromii se confruntă cu situaţii dificile şi ştiu că este nevoie de strategii mult mai elaborate şi susţinute pentru a le veni în ajutor, tinând cont de adaptarea acestora la esenţa minorităţii rrome şi la condiţiile şi nevoile lor de viaţă. Scopul nostru trebuie să fie acela de a-i integra, nicidecum de a-i asimila, aceasta fiind singura cale de contribui la valorificarea corectă a tezaurului nativ pe care fiecare minoritate îl deţine.
De aceea, astfel de zile sunt atât de importante pentru a-i cunoaşte mai bine pe rromii de lângă noi, de a le cunoaşte tradiţiile şi obiceiurile, de a susţine integrarea acestora, precum şi rezolvarea problemelor. Pe această cale, le urez şi eu tuturor reprezentanţilor etniei rrome la Mulţi Ani, odată cu asigurarea respectului faţă de tot ceea ce ei reprezintă în România, dar şi în lume.
4 aprilie 2011
Senator,
Sorin Serioja Chivu