Scandalul dintre prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, ia amploare. După ce l-a acuzat pe Cosma că şi-a expropriat fiii, în anul 2009, pentru construirea unui drum judeţean, şi a pierdut procesul prin care contesta în contencios administrativ hotărârea de expropriere, prefectul a făcut recurs. Şi asta nu e tot. Adrian Dobre a „informat” Agenţia Naţională de Integritate asupra acestei situaţii. Prefectul spune că aşteptă ca funcţionarii ANI să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă în acest caz.
Povestea unui proces deschis prea târziu
Povestea scandalului dintre prefectul Adrian Dobre şi şeful CJ, Mircea Cosma, a început în luna martie a acestui an, când prefectul a anunţat public că a atacat în contencios administrativ o hotărâre adoptată de Consiliul Judeţean în 2009, hotărâre prin care Vlad Cosma şi Andreea Cosma, fiii preşedintelui CJ Prahova, erau expropriaţi de o suprafaţă de teren de 529 de metri pătraţi, pe care o cumpăraseră cu trei ani înainte, în anul 2006 exproprierea fiind făcută pentru construirea, din fonduri europene, a unui drum judeţean care ar urma să facă legătura între DN 1 A şi DN 1, în zona de nord a municipiului Ploieşti. La acea dată, prefectul îl acuza pe Mircea Cosma că a votat hotărârea prin care fiii săi, alături de alte peste 60 de persoane, erau expropriaţi, spunând că „Mircea Cosma nu ar fi trebuit să voteze întrucât avea un interes patrimonial direct”. Prefectul a atacat în contencios administrativ hotărârea privind exproprierea, iar în 10 mai Tribunalul Prahova a decis să respingă acţiunea, pe motiv că aceasta a fost introdusă prea târziu, la aproximativ de doi ani de la adoptarea hotărârii.
Prefectul a făcut recurs
Nemulţumit de hotărârea instanţei de judecată, prefectul de Prahova a decis să facă recurs. Adrian Dobre spune că nu a văzut deocamdată motivarea instanţei şi că ştie doar că judecătorii au admis excepţia de tardivitate invocată de juriştii care au apărat Consiliul Judeţean în acest proces. Prefectul spune însă că instanţa a luat în calcul doar faptul că hotărârea a fost atacată prea târziu, fără a ţine cont de „fondul problemei”.
„Această hotărâre a Consiliului Judeţean este un act normativ care produce efecte. Instanţa a admis excepţia tardivităţii, fără a ţine cont de fondul problemei. Este posibil ca, dacă acel drum judeţean se construieşte pe bani europeni, în condiţiile în care preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi-a expropriat familia, să fim nevoiţi să returnăm banii”, a afirmat Adrian Dobre.
„Informare” către ANI
Prefectul nu s-a mulţumit doar cu recursul. Adrian Dobre a făcut o „informare” scrisă către Agenţia Naţională de Integritate, în care aduce la cunoştinţă cazul şefului CJ Prahova, Mircea Cosma. Prefectul spune că nu este vorba despre o reclamaţie sau o sesizare şi că aşteaptă ca angajaţii Agenţiei Naţionale de Integritate să ia măsurile pe care le consideră necesare în acest caz. Adrian Dobre spune că hotărârea privind exproprierea este „nulă de drept” şi că, în cazul în care acel drum judeţean va fi construit din fonduri europene, autorităţile riscă să dea banii înapoi către Uniunea Europeană dacă hotărârea privind exproprierile rămâne în vigoare.
Cosma se aştepta să fie reclamat la ANI
Reporterii APH au încercat să-l contacteze pe preşedintele CJ, Mircea Cosma, însă nu au putut lua legătura cu acesta. Un lucru este cert: Mircea Cosma se aştepta să fie reclamat la ANI, el afirmând acest lucru într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o luni, 16 martie. Cu acea ocazie Comsa şi-a susţinut cauza, spunând că nu el a luat hotărârea de expropriere a celor 65 de proprietari şi că hotărârea prin care se aprobă traseul drumului judeţean a fost adoptată în anul 2007, moment în care funcţia de preşedinte al CJ Prahova era deţinută de actualul deputat PDL Florin Anghel.
Iulian Bădescu (PSD): ANI e o unealtă folosită pentru a-i linişti pe parlamentari
Agenţia Naţională de Integritate este ţinta criticilor senatorului prahovean Iulian Bădescu (PSD). Bădescu acuză că ANI este folosită drept unealtă pentru a-i „linişti” pe parlamentarii care au gânduri de răzvrătire şi susţine că, înaintea alegerilor interne din PDL, zeci de senatori şi deputaţi care-l susţineau pe Vasile Blaga pentru şefia PDL au fost ameninţaţi că „vor avea de dat explicaţii la ANI”.
„ANI este folosită pentru a-i linişti pe parlamentari şi pentru a le anihila toate eventualele gânduri de răzvrătire. Această armă numită ANI va fi folosită în următoarele lupte politice”, a spus Iulian Bădescu.