Prezent vineri în Ploieşti, candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, a vorbit într-o conferinţă de presă despre şansele de a intra în turul II, despre contracandidaţii săi şi despre clasa politică, societatea românească şi rolul unui preşedinte, afirmând că îşi doreşte o "Românie previzibilă şi cu meritocraţie, iar pentru meritocraţie e nevoie de educaţie şi gândire pe termen lung". Într-un discurs în nota obişnuită, elegant şi încărcat de umor şi ironie, Paleologu a făcut un apel la oprirea "păcănelizării" societăţii şi a clasei politice.
Metafora păcănelelor a plecat de la o constatare făcută în drum spre sediul PMP Prahova, care are în imediata vecinătate mai multe filiale de partid, dar şi câteva cazinouri şi agenţii de jocuri de noroc. "Ce ciudăţenie, să ai pe strada care poartă numele unui apostol al învăţământului în România (n.r Gheorghe Lazăr) acest simbol al decăderii naţionale, care sunt păcănelele unele lângă altele şi ce reprezintă ele de fapt, ca mizerie socială, lipsă de etică a muncii, credinţa în banul care pică din cer, nemuncit! Asocierea cu partidele politice ne spune multe, pentru că foarte multă lume face politică în România ca şi cum ar juca poker, la ruletă sau păcănele. Tocmai asta vreau să denunţ, aş vrea să schimb în viitor, pentru că avem nevoie de un stat în primul rând predictibil. Nu avem nevoie să continuăm a face politică precum pokerul, ruleta sau păcănelele. Vreau să punem stop acestei păcănelizări a societăţii româneşti. Nu ştiu dacă aţi văzut sloganul PSD-ului, «împreună totul devine posibil». Da, totul devine posibil la păcănele, e posibil ca Dăncilă să devină prim-ministru, e posibil ca Nicolicea să fie absolvent de Drept, este posibil ca Teodorovici să fie ministru de Finanţe, este posibil ca Breaz să fie profesor universitar şi ministru al Culturii, adică totul e posibil, ţara lui Papură Vodă efectiv, ţara păcănelelor şi a jocurilor de noroc", a declarat Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii şi deputat.
Acesta a vorbit şi despre ceilalţi candidaţi la alegerile prezidenţiale, începând cu o remarcă despre Mircea Diaconu, pe care l-a etichetat ca "omul unei fracţiuni din PSD", afirmând că acesta şi-a câştigat mandatul de europarlamentar tot cu sprijinul social-democraţilor. Mai departe, discuţia a ajuns la Klaus Iohannis şi Dan Barna. "Nu îmi place să vorbesc despre mine, dar eu chiar am identitate de dreapta consistentă. Iohannis n-are legătură cu liberalismul, Iohannis a fost un import conjunctural, a fost o lipeală, a fost ceva gen păcănele. Au jucat la poker, la ruletă şi a ieşit, numai că s-au potcovit. Eu cred că Iohannis nu a fost deloc bun pentru PNL, nu i-a adus nici o singură zi la guvernare, i-a făcut să piardă în 2016 şi el n-are legătură cu liberalismul. Cât despre Barna, nu are o identitate ideologică asumată. Întrebaţi-l şi pe el, nu prea ştie ce să răspundă, el spune că e dincolo de ideologii. Eu nu cred în genul ăsta de discurs, adevărul e că în interiorul USR-ului sunt curente foarte diferite, există un curent ultra-stângist în interiorul USR, minoritar dar destul de vocal, majoritatea aş spune că e mai degrabă de orientare vag liberală, plus o componentă conservatoare există şi acolo, cu Clotilde Armand şi persoane de genul acesta. E un partid în care sunt foarte multe curente prezente, fără un numitor comun din punct de vedere ideologic. Practic, eu sunt singurul candidat de dreapta pe bune şi sunt singurul care - cred - poate federa toate aceste curente din dreapta românească. Pe de altă parte, sunt singurul dintre oamenii aceştia care îşi câştigă viaţa din munca lui pe cont propriu, ştiţi bine că de câţiva ani predau aproape în fiecare zi, din asta îmi câştig viaţa", a răspuns Theodor Paleologu, întrebat ce îl diferenţiază de ceilalţi candidaţi de dreapta.
"Nu vă lăsaţi înşelaţi de procentele care apar acum la Iohannis, pentru că nu avea concurent până nu demult, părea că a făcut referendumul şi multă lume a votat la referendum ca să trimită un mesaj colorat către Dragnea şi PSD, nu folosesc respectiva sintagmă dar aţi înţeles despre ce e vorba. Nu vă lăsaţi înşelaţi de cifre, pentru că lucrurile se pot schimba dramatic!", a adăugat Theodor Paleologu, în timpul conferinţei de presă susţinute vineri în Ploieşti, alături de preşedintele PMP Prahova, Cătălina Bozianu, şi preşedintele PMP, Eugen Tomac. Referitor la şansele formaţiunii la alegerile prezidenţiale programate spre finalul acestui an, Tomac s-a arătat încrezător în intrarea lui Paleologu în turul II, afirmând că diferenţele din sondaje între candidaţi sunt mici şi dând exemplul alegerilor pentru Primăria Bucureşti din 2000, câştigate de Traian Băsescu deşi sondajele dinaintea primului tur dădeau alt favorit.