Deputatul de Prahova Roberta Anastase se numără prin semnatarii proiectului de lege privind modificarea unor acte normative în domeniul justiţiei, respectiv a ordonanței de urgență privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutul Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari. De asemenea, inițiativa legislativă semnată și de parlamentarul de Prahova propune modificări la statutul judecătorilor şi procurorilor, legea privind organizarea judiciară şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Proiectul de lege prezentat, la finalul lunii noiembrie, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și a primit deja aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social. În prezent, inițiativa este în dezbaterea comisiilor.
Proiectul se referă, printre altele, la modificarea normei privind judecarea recursurilor și apelurilor, în sensul amânării cu un an a dispozițiilor potrivit cărora acestea ar trebui judecate de complet format din 3, nu din 2 judecători, cum se întâmplă în prezent. În favoarea amânării, inițiatorii aduc drept argumente problema numărul prea mic de judecători. Aplicarea noilor norme ar însemna, potrivit inițiatorilor, "dublarea volumului de muncă la nivelul tribunalelor și al curților de apel, în condițiile în care oricum numărul judecătorilor este infim, raportat la numărul dosarelor existente pe rolul instanțelor."
"De departe, impactul cel mai mare asupra problemei deja existente, referitoare la numărul insuficient de magistrați, îl vor avea dispozițiile privind formarea inițială a acestora, care este una mult mai complexă, respectiv de 4 ani (în loc de 2), urmată de un stagiu de 2 ani (în loc de 1). Guvernul a adoptat deja pentru 2019 o ordonanță prin care amână cu un an intrarea în vigoare a prevederilor, însă nu este suficient", arată inițiatorii, care propun prorogarea intrării în vigoare a normelor cu încă un an.
Întreaga propunere legislativă și argumentele inițiatorilor pot fi consultate AICI și AICI.