Coaliţia pentru o Românie Curată, ai cărei parteneri sunt GDS, Freedom House, Academia Advocacy, SAR, CJI, Cartel Alfa, Societatea Timişoara, Alianţa Civică, a lansat, la începutul săptămânii, portalul anticorupţie www.romaniacurata.ro. Cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, prahovenii pot studia listele alcătuite de reprezentanţii societăţii civile pentru a afla care sunt politicienii cu... pete în CV-uri. Şi chiar dacă pare surprinzător, Prahova vine tare în urma Bucureştiului în topul politicienilor.
Judeţul Prahova are 11 candidaţi pe lista „dalmaţienilor”. Cei mai mulţi - şase - sunt în ograda PSD+PC, trei sunt de la PNL şi doi de la PRM. Deputatul Marian Săniuţă, candidat în Colegiul 4 Deputaţi, este tras de urechi pentru modul în care a votat amendamentele la Legea privind sancţionarea faptelor de corupţie, amendamente prin care s-au eliminat din rândul faptelor penale acordarea creditelor cu încălcarea normelor de creditare şi folosirea lor în alt scop decât cel declarat şi pentru votul de la proiectului de lege prin care procurorii şefi sunt propuşi de CSM, nu de ministrul Justiţiei (2006).
Colegul său de partid, fostul premier Adrian Năstase, candidat în Colegiul 8 de Deputaţi Mizil, a votat şi el aceleaşi legi ca şi Săniuţă, dar mai este şi „proprietarul” a patru dosare în care este cercetat de procurorii anticorupţie: Zambaccian I, Mătuşa Tamara, Zambaccian II şi Trofeul Calităţii. Principalele acuzaţii: luare de mită, spălare de bani, şantaj şi obţinerea de foloase necuvenite. Adrian Năstase ocupă, de altfel, şi primul loc în clasamentul candidaţilor penali ai PSD+PC.
Nici senatorul PSD Daniel Savu nu a scăpat de lista neagră a Coaliţiei pentru un Parlament curat. Candidatul în Colegiul 5 Deputaţi este învinuit de faptul că nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008. Aceeaşi problemă o are şi deputatul de Brăila, Alin Teodorescu, cel care doreşte acum să fie senator în Prahova, în Colegiul 2 Ploieşti Nord-Valea Slănicului. Schimbăm partidul, dar rămânem tot în rândul celor care nu sunt prea bine văzuţi pe scena politică.
Liberalii Graţiela Gavrilescu (Colegiul 3 Deputaţi) şi colegii săi senatorul Teodor Meleşcanu (Colegiul 3 Senat) şi Horia Toma (Colegiul 10 Deputaţi) nu au semnat nici ei Pactul pentru Statul de Drept 2008. De asemenea, fostul viceprimar al Ploieştiului ocupă pe locul nouă pe lista candidaţilor migratori prin două partide, poziţia următoare fiind adjudecată de fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu, aspirantă la un mandat de deputat în Colegiul 7 Urlaţi. Senatorul Teodor Meleşcanu, ministrul Apărării, este prezent în clasamentul traseiştilor cu peste trei partide la activ.
Şi senatorul PRM Constantin Găucan, candidat în Colegiul 5 Deputaţi, este pe lista celor cu probleme de CV. Găucan a votat împotriva transformării Parchetului Naţional Anticorupţie în Departamentul Naţional Anticorupţie, ceea ce a dus la crearea premiselor dispariţiei unei instituţii pe care CE ne-o ceruse, şi nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008.
Aspirantul PSD+PC la un mandat de deputat în Colegiul 2 Câmpina, Horaţiu Zăgan, este cel care se află pe locul 11 pe lista candidaţilor traseişti cu peste trei partide la activ. Premiant în topul traseiştilor este actualul democrat-liberal Florin Anghel, candidat în Colegiul 2 Deputaţi Câmpina. Acesta a trecut, pe rând, prin PNL, PUR, PC, PNDC, din nou PNL, iar acum se regăseşte printre candidaţii PD-L la alegerile parlamentare.