Roberta Anastase, preşedintele PD-L Prahova şi Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sunt singurii politicieni care au obţinut peste 50 la sută plus unu din voturile prahovenilor din colegiile în care au candidat la alegerile parlamentare. Democrat-liberalii sunt cei care au câştigat alegerile atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor.
Democrat-liberalii au fost urmaţi de PSD şi PNL iar, în ceea ce priveşte mandatele de parlamentari, PD-L a câştigat doi senatori şi cinci deputaţi, PSD doi senatori şi patru deputaţi, iar PNL - un senator şi trei deputaţi.
La Senat, cele mai multe voturi în Colegiul 1 Valea Prahovei, Câmpina, Băicoi au fost câştigate de PD-L, cu Georgică Severin - 38,90%, Colegiul 2 Slănic, Ploieşti Nord tot de democrat-liberali, prin Iulian Bădescu - 42,61%, iar primul loc în Colegiul 3 Vălenii de Munte, Boldeşti Scăieni, Urlaţi i-a revenit liberalului Teodor Meleşcanu, cu 34,61% din voturi. În Colegiul 4 Senat Mizil, Filipeştii de Târg-Gorgota cele mai multe voturi au fost câştigate de PSD, prin Sorin Chivu - 45,25%, iar în Colegiul 5 Ploieşti cele mai multe sufragii au fost obţinute de Gabriel Sandu, PD-L, 45,24%.
În ceea ce priveşte mandatele pentru Camera Deputaţilor, singurii care au câştigat 50%+1 din voturile prahovenilor sunt Adrian Năstase (PSD) - în Colegiul 8 Mizil şi Roberta Anastase (PD-L) - Colegiul 11 Ploieşti, cu 60,99% şi, respectiv, 53,57%. În Colegiul 1 Valea Prahovei, cele mai multe procente le-a adunat Gheorghe Nastasia, de la PD-L, 40,60, în Colegiul 2 Câmpina pe primul loc se situează Florin Anghel, tot PD-L, cu 41,64% din voturi, iar în Colegiul 3 Băicoi-Floreşti cele mai multe voturri le-au revenit liberalilor, prin persoana Graţielei Gavrilescu, cea care a adunat 34,81% din sufragii. Marian Săniuţă, candidat PSD în Colegiul 4 Slănic a câştigat cele mai multe voturi - 48,29%, iar în Colegiul 5 Vălenii de Munte cel mai bun scor a fost obţinut tot de un pesedist - Mihai Apostolache, cu 31,43%. În Colegiul 6 Boldeşti-Scăieni pe primul loc se află Răzvan Ţurea, care a adunat 36,65% din voturi, iar Adriana Săftoiu de la PNL a câştigat cele mai multe voturi în Colegiul 7 Urlaţi - 39,46%. La Filipeştii de Târg-Gorgota, în colegiul 9, cele mai multe voturi au adunat democrat-liberalii, prin George Ionescu, 47,46% şi tot PD-L a obţinut cele mai multe voturi pentru Camera Deputaţilor în municipiul Ploieşti: pe lângă preşedintele filialei judeţene, Roberta Anastase (53,57%), Sever Voinescu a obţinut 40,34%, iar Andrei Sava - 43,54%.
Cine pleacă în Parlament la uninominale
Foarte puţini politicieni prahoveni au reuşit să îşi păstreze mandatul de parlamentar. Practic doar Graţiela Gavrilescu (PNL-Colegiul 3 Deputaţi Floreşti), Adrian Năstase (PSD-Colegiul 8 Mizil), Teodor Meleşcanu (Colegiul 3 Senat), Mihai Apostolache (PSD Colegiul 5 Deputaţi Vălenii de Munte), Marian Săniuţă (Colegiul 4 Deputaţi Slănic) au mai fost în Parlament şi ştiu, cât de cât, cu ce se mănâncă meseria de parlamentar. E drept că şi Roberta Anastase a mai fost în Camera Deputaţilor înainte să opteze pentru Parlamentul European. Daniel Savu are 99% în buzunar un nou mandat de senator, deşi a pierdut în Colegiul 5 în care a candidat. Graţie legii proaste a uninominalului, deşi a obţinut peste 19.000 de voturi Gabriel Sandu va rămâne acasă deoarece partidul său a obţinut doar aproximativ 2,5 mandate de senator. În aceeaşi situaţie se află şi George Nastasia, care a câştigat alegerile în Colegiul 1 Deputaţi Valea Prahovei dar se vede nevoit să îi cedeze locul liberalului Cristian Burlacu.
Tinerii au bătut sondajele şi au ofticat gurile rele
Dincolo de aceste imperfecţiuni ale legii votului uninominal nu puteam să nu amintim de victoria tinerilor pedelişti în faţa unor adevăraţi titani ai politicii din România. Iulian Bădescu a reuşit performanţa de a câştiga un mandat de senator (deşi nimeni nu-i dădea vreo şansă la debutul campaniei electorale) şi de a-l face să rămână un simplu pensionar pe Alin Teodorescu, strategul PSD şi omul din spatele sondajelor IMAS. De altfel, eşecul lui Teodorescu l-ar putea costa pe Marian Săniuţă, preşedintele PSD Prahova, fotoliul de lider al organizaţiei judeţene.
Nici victoria junelui Andrei Sava în faţa „greului” Emil Calotă nu poate fi trecută cu vederea. Tânărul politician, privit cu ironie de Calotă, a reuşit să ia zece procente în plus faţă de fostul edil al Ploieştiului. Plecat cu şansa a doua în campania electorală, Sava a reuşit să demonstreze că ploieştenii vor altceva şi s-au săturat de politicieni cu aere de vedetă şi cu imagine de atotştiutori.
De altfel cel mai bătrân din cei 17 noi parlamentari prahoveni este Teodor Meleşcanu, majoritatea aleşilor având sub 40 de ani. Nu putem să nu remarcăm faptul că PNL Prahova a reuşit să trimită la Bucureşti două femei (Graţiela Gavrilescu şi Adriana Săftoiu) în timp ce liberalii cu vechime (Horia Toma, Ioan Luchian, Alexandri Nicolae) vor rămâne pentru următorii patru ani acasă. Şi PSD se poate lăuda cu ceva premiere, Sorin Chivu reuşind să câştige un mandat de senator fără prea mari probleme, iar anonimul Răzvan Ţurea şi-a adjudecat Colegiul 6 deputaţi-Boldeşti-Scăieni. Scoruri slabe au obţinut filialele PRM şi PNG-CD, care abia au reuşit să adune 3% din voturile prahovenilor. Interesant a fost şi votul ploieştenilor care au arătat, prin votul lor, că au încredere în democrat-liberali. Toate colegiile din municipiul reşedinţă de judeţ au fost câştigate de pedelişti.
Unii calculează ministere, alţii patru ani de şomaj politic
Între câştigătorii PDL sunt şi doi posibili miniştri: Roberta Anastase este în cărţi pentru şefia Ministerului Muncii, iar Sever Voinescu ar putea deveni viitorul ministru de Externe al României. În timp ce filiala PD-L a gustat din nou din nectarul victoriei, PSD Prahova stă pe un butoi de pulbere. Marian Săniuţă va trrebui să îi explice lui Mircea Geoană cum a fost posibil ca politicieni cu trecere la conducerea centrala (Alin Teodorescu, Emil Calotă, Georgică Diaconu) să piardă alegerile, iar pesedişti neagreaţi de Bucureşti (Sorin Chivu, Mihai Apostolache, Daniel Savu) să reuşească să acceadă la mandate de parlamentari. Una peste alta, primele alegeri în sistem uninominal au demonstrat că prahovenii vor altceva şi mai ales că nu doresc să fie reprezentanţi de politicieni de carieră ci de oameni tineri care nu promit nici călătorii în Cosmos şi nici salarii uriaşe.
Au votat cu buletine noi
Aproape 800 de prahoveni au primit cărţi de identitate noi sâmbătă şi duminică, peste 19.000 de persoane aflându-se în bazele de date ale SEIP ca având actele de identitate expirate. Ghişeele SEIP Ploieşti, precum şi toate punctele de lucru ale acestuia din judeţ, au fost deschise lucrului cu publicul atât sâmbătă, cât şi duminică. Sâmbătă, au fost eliberate 382 de cărţi de identiate, respectiv 21 de cărţi de identitate provizorii. În plus, duminică dimineaţă, alte 407 cărţi de identitate şi cinci provizorii au fost eliberate în vederea prezentării la urne. "Conform numărului de solicitări, cea mai mare pondere a fost la nivelul SEIP Ploieşti, urmat de Câmpina, Băicoi, Breaza şi Mizil. Actele au foste eliberate în maximum două ore de la depunerea solicitării", a declarat comisarul Ornella Zecheru, şef SEIP Prahova.