Fost ministru al Finanțelor, senatorul PNL de Prahova Alexandru Nazare a anunțat că s-a abținut, miercuri, la votul din Senat, privind obligativitatea Certificatului verde la locului de muncă.
Senatorii au dezbătut și votat, miercuri, proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă.
Comisiile reunite Juridică şi de Sănătate din cadrul Senatului României au aprobat, marţi seara, raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul verde digital privind COVID-19. La o zi distanță, însă proiectul nu a strâns suficiente voturi pentru a fi adoptat.
Senatorul PNL de Prahova Alexandru Nazare a fost unul dintre cei doi senatori liberași care s-au abținut la votul de miercuri, explicând ulterior, într-o postare pe Facebook, de ce a luat această decizie.
Nazare: “Există soluţii prin care măsurile adoptate să nu implice falimente”
„M-am abţinut la votul privind adoptarea certificatului verde la locul de muncă din anumite motive punctuale, aşa cum nu am susţinut achiziţionarea unui număr de doze de vaccin în exces. Vaccinarea este necesară, aşa cum şi dozele aferente sunt necesare, dar proporţional cu populaţia României. Susţin campania de vaccinare, dar cred că aceasta trebuie să fie dusă cu argumente şi nu cu forţa.
Cred că PNL este obligat să genereze credibilitate, mesaje publice coerente care să convingă fără utilizarea în pripă a unor măsuri excesive, care nu ne caracterizează că partid şi pe care să le regretăm mai târziu.
Spre exemplu, nu cred că tot antreprenorii, cei care au susţinut surplusul de venituri din acest an, trebuie să fie cei obligaţi să suspende pe termen nedeterminat raporturile de muncă cu angajaţii nevaccinaţi, în contextul în care ne confruntăm cu o criză a forţei de muncă.
Campania de vaccinare are nevoie de resurse, care provin din taxe şi impozite. Cred că există soluţii prin care măsurile adoptate să nu implice falimente şi închideri de companii. În execuţia lunii septembrie, veniturile totale şi fondurile europene încep să scadă. Veniturile per total au decelerat la 9 luni faţă de 8 luni cumulat cu 0.9 pp pe dinamică (de la 19,6% în aug la 18,7% în sep), în principal datorită încetinirii dinamicii veniturilor fiscale cu 0,4 pp şi sumelor din fonduri europene cu 15,7pp. De asemenea, pe cheltuieli, investiţiile scad cu 11,6pp (de la 25% în august la 13,4% an/an în Septembrie) şi cheltuielile de capital cu 6,8%, respectiv 1,2 miliarde. Sunt semnale de îngrijorare care nu ar trebui ignorate”, a argumentat Alexandru Nazare.