- Un proiect de lege pentru copii și mame s-a aflat în dezbatere, la Senat, chiar de Ziua Femeii.
- Parlamentarul de Prahova Laura Moagher este inițiatorul modificărilor menite să faciliteze procedura adopției.
“Prezența unei mame în viața noastră este cea mai mare binecuvântare, suntem cine suntem numai datorită iubirii și sacrificiului său necondiționat”, spune inițiatorul proiectului, Laura Moagher.
„În aceasta zi dedicată tuturor femeilor, mame și viitoare mame, vin în sprijinul dumneavoastră cu un dar sufletesc. Astăzi la Senatul României a fost dezbătută Legea 71/2023, lege care a fost inițiata de mine, care are ca scop principal, facilitarea procedurii adopției. Am urmărit asigurarea respectării, în cursul procesului adopției, a principiului interesului superior al copilului și, subsecvent, a principiului celerității în îndeplinirea oricăror acte referitoare la procedura adopției”, a subliniat parlamentarul de Prahova.
Laura Moagher a punctat principalele propuneri pe acest subiect:
“La decesul unuia dintre membrii familiei sau prin divorț, am avut în vedere omisiunea circumstanțierii situațiilor în care se modifică configurația familiei atestate.
Modificarea legislativă pe care am propus-o are în vedere dinamica actuală a societății, în România, dar nu numai, în care copiii se pot naște în familii în care tatăl și mama nu sunt căsătoriți legal, deși locuiesc împreună, ori sunt crescuți efectiv de un singur părinte, biologic sau adoptiv, sau de o altă rudă - în special în situația în care cel puțin unul dintre părinți lucrează în străinătate.
De asemenea, am menționat că sunt multe femei care apelează la tehnologii medicale de reproducere asistată, indiferent de situația familială efectivă. Pe de altă parte, sunt numeroase situații de infertilitate, constatate medical, care determină accesarea altor opțiuni atât de către cupluri, cât și de către mame singure, pentru a putea avea un copil.
Pe parcursul procedurii adopției, direcția de la domiciliul adoptatorului sau familiei adoptatoare urmărește evoluția copilului și a relațiilor dintre acesta și persoana sau familia căreia i-a fost încredințat.
Prin urmare, ținând cont de realitățile sociale, nu se justifică condiția obligatorie a menținerii configurației familiale de la momentul emiterii atestatului pentru păstrarea valabilității atestatului.
O altă modificare propusă este în sensul clarificării procedurii de citare în cazul încuviințării adopției copilului de către soțul părintelui adoptiv – se vor cita părintele adoptiv și soțul acestuia - adoptatorul. Numai în cazul adopției copilului de către soțul părintelui firesc judecarea cererii de încuviințare a adopției se va face cu citarea adoptatorului și a părinților firești ai adoptatului”.
Citiți și: LAURA MOAGHER, SENATOR DE PRAHOVA, SUSȚINE MODIFICAREA LEGII EDUCAȚIEI, PENTRU SPRIJINIREA COPIILOR VICTIME ALE VIOLENȚEI ÎN FAMILIE
Votul final va fi dat pe 13 martie, urmând ca proiectul să fie transmis apoi Camerei Deputaților.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană