- Vintilă Corbul s-a născut pe 26 mai 1916, părinții săi deținând acțiuni la un studio de film din Statele Unite, motiv pentru care familia mergea frecvent în America.
- Băiatul a fost înfiat de cel de-al doilea soț al mamei, generalul Constantin Popescu Corbul, care provenea dintr-o familie boierească, deținea multe proprietăți în București, avea o podgorie la Drăgășani și mai mulți cai de curse.
Pasionat de literatură, Vintilă citește cu nesaț cărțile din biblioteca familiei și, la doar 18 ani, publică “Babel Palace (Lumea de ieri)” și mai târziu “Sclavii pământului”, ambele la Editura Contemporană. Tânărul urmează cursurile Facultății de Drept, devine magistrat, și, în paralel, se înscrie la secția de istorie a Facultății de Litere și Filozofie din București. La doar 23 de ani, Vintilă Corbul devine judecător, este apoi încorporat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și încheie războiul cu gradul de locotenent de artilerie antiaeriană, iar la scurt timp se căsătorește cu Ana Stoenescu.
După instaurarea regimului comunist, toate proprietățile familiei, inclusiv reședința din București, sunt confiscate, iar Vintilă, soția și mama sa vor locui în bucătăria unui imobil care le aparținuse, în timp ce în casă au fost repartizate alte familii. Tatăl său adoptiv fusese între timp arestat, iar Vintilă Corbul este exclus din magistratură din cauza originii burghezo-moșierești.
Muncitor necalificat la Apă și Canal
Scriitorul reușește să obțină un post de bibliotecar, dar după șase luni își pierde postul și ajunge muncitor necalificat la ICAB (Întreprinderea Canal și Apă București), unde va lucra timp de aproape 15 ani. Soția sa, Ana Stoenescu, divorțează în acea perioadă și emigrează în America, iar el se recăsătorește cu Ioana Sân-Giorgiu, care era cu 20 de ani mai tânără decât el. Tânăra era muncitoare necalificată la o fabrică din București, slujbă pe care reușise să o obțină după ce fusese exmatriculată de la Conservatorul de Artă Dramatică din cauza originii nesănătoase. Tatăl ei, scriitorul și profesorul Ion Sân-Giorgiu, care predase literatura germană la Universitatea din București și era unul dintre cei mai cunoscuți traducători ai lui Goethe, fusese redactor șef al revistei legionare Chemarea vremii, fugise din țară în anii ‘40 și a fost judecat și condamnat la moarte în lipsă de regimul comunist.
Pentru a-și completa venirile, Ioana și Vintilă Corbul au început să facă traduceri din franceză și engleză, dar, din cauza condițiilor grele de muncă de la ICAB, Vintilă Corbul se îmbolnăvește de tuberculoză oculară, intră în concediu medical și în următorii doi ani lucrează la trilogia “Idolii de aur – Dinastia Sunderland-Beauclair”, pe care o publică între 1967 și 1969 și care va avea un mare succes la public. Soția sa, Ioana, se îmbolnăvește de cancer uterin în acea perioadă și moare în 1969, după o suferință cumplită, la doar 33 de ani.
Răpus de durere, Vintilă Corbul se cufundă în muncă și publică o serie de cărți extrem de cunoscute și astăzi: Căderea Constantinopolului, “Cenusă și orhidee la New York”, „Moarte și portocale la Palermo”, „Uragan asupra Europei” și mai târziu “Asediul Romei 1527”, “Cavalcadă în iad”, “Iubirile imposibile ale lui Petronius”, “Hollywood – infernul viselor” „Plângi, plângi, balalaikă”, „Extaz, moarte și rock’n roll”, multe dintre ele semnate alături de Mircea Eugen Burada.
Prieteni apropiați, Vintilă Corbul și Eugen Burada semnează scenariile filmelor “Un comisar acuză”, “Revanșa”, “Nea Mărin miliardar” și “Duelul” și în 1979 decid împreună să fugă din țară. S-au stabilit într-un mic orășel lângă Paris, unde Vintilă Corbul a locuit până la moartea sa. A revenit în țară de mai multe ori după 1989, încercând să-și recupereze proprietățile confiscate de comuniști. Scriitorul a murit la vârsta de 92 de ani, pe 30 ianuarie 2008, și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București, alături de soția sa, Ioana Sân-Giorgiu.
Citește și Pacepa, securist, spion, trădător sau doar un corupt
Sursă: dosaresecrete.ro
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană