- Marele Iuliu Maniu, jurist, președinte al Partidului Național Român (PNR), președinte al Partidului Național Țărănesc, fost prim-ministru al României, s-a născut la 8 ianuarie 1873, la Bădăcin/Șimleu Silvaniei, și a murit, pe jumătate paralizat fiind, la 5 februarie 1953, în închisoarea Sighet.
- Românii nu au unde să aprindă o lumânare, deoarece trupul său a fost aruncat într-o groapă comună de la marginea Cimitirului săracilor.
După o strălucită carieră politică, Maniu a fost arestat pe 14 iulie 1947, în urma înscenării de la Tămădău. Prin sentinţa dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viaţă. A fost trimis la penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. După şase ani de detenţie, starea de sănătate a lui Iuliu Maniu s-a deteriorat foarte grav. Deoarece ajunsese în starea în care nu mai putea merge şi mânca singur, a fost adus pentru a-l îngriji Nicolae Carandino. Unificatorul şi creatorul statului naţional modern, fost prim ministru al României, fost şef al PNŢ şi al Partidului Naţional Român din Transilvania, fost membru în Parlamentele din Bucureşti şi din Budapesta, fost şef al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, lider al Opoziţiei democratice, apropiat al regelului Mihai, s-a sfârşit în chinuri cumplite, la 5 februarie 1953, la vârsta de 80 de ani. Regimului s-a temut şi de moartea lui Maniu. Conducerea închisorii a comunicat la București, conform arhivelor,doar atât: „În celula nr…s-a stins lumina”.
Marele om politic a fost aruncat într-o groapă din cimitirul săracilor. Nici astăzi nu se știe unde este exact locul. Fosta închisoare de la Sighet a fost transformată în muzeu memorial în anii 90 și are mii de vizitatori în fiecare an.
Citește și IULIU MANIU: A ADUS TRANSILVANIA ACASĂ ȘI A MURIT ÎN TEMNIȚELE COMUNISTE
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actalitatea Prahoveană