Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Reportaj

În perioada 11-16 octombrie 2008, o delegaţie a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” din România, compusă din colonel (rtr.) Constantin Chiper, locotenent-colonel Nicolae Moise şi locotenent-colonel Valeriu Severin, a vizitat Republica Moldova.

După trecerea graniţei pe la Punctul de Control Frontieră Oancea-Kahul, unde am fost trataţi în mod civilizat, ne-am îndreptat spre localitatea Roşu, raionul Kahul. Aici l-am vizitat pe parohul Bisericii Ortodoxe din localitate, preotul Gheorghe Untilă, care oficia trei cununii religioase. Preotul ne-a prezentat cu multă mândrie biserica, pe care a pictat-o în interior împreună cu soţia sa, Maria, ambii având şi calificarea de pictori. Familia Untilă ne-a asigurat cazarea pentru o noapte. După cină am discutat despre situaţia actuală din Basarabia, soţii Untilă impresionându-ne prin cunoştinţele pe care le posedă în domeniile istoriei şi literaturii române. Ei şi-au exprimat dorinţa să încheie un acord de colaborare a şcolii gimnaziale din localitatea Roşu cu şcoala gimnazială nr. 31 din Galaţi, unde lucrează, în calitate de învăţător, soţia locotenentului-colonel Valeriu Severin.

A doua zi, 12 octombrie 2008, ne-am continuat drumul spre nord, oprindu-ne la Cimitirul Eroilor Români de la Ţiganca căzuţi în luptele desfăşurate în perioada 22 iunie-26 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei. Am încercat un sentiment de stupefacţie când am văzut că pe plăcile de marmură aşezate pe cele nouă gropi comune extremiştii rusofoni au aruncat smoală, împiedecând vizitatorii să citească numele eroilor. L-am contactat pe preotul Hristodom, care locuieşte într-o chilie situată lângă biserica destinată slujbelor de pomenire a eroilor, la circa 100 de metri de gardul împrejmuitor al cimitirului, şi am primit asigurări că se va ocupa de curăţarea plăcilor. Apoi l-am contactat telefonic şi pe preotul Untilă, care a hotărât să discute cu preotul Vasile Burduja, parohul de la mănăstirea Cania, pentru rezolvarea situaţiei. Am comunicat această problemă gravă şi domnului director al Oficiului Naţional „Cultul Eroilor” din România, Cristian Scarlat.
Traversând raionul Cantemir şi teritoriul Găgăuzia, prin Komrat, am ajuns la Cimişlia reşedinţa raionului Cimişlia, a cărei populaţie sărbătorea Ziua Vinului într-o atmosferă de bună-dispoziţie şi belşug.

Am fost întâmpinaţi călduros de medicul Gheorghe Răileanu, primarul oraşului, Andrei Bargan, redactorul şef al postului de radio-televiziune locală, Ioan Ciumeică, redactorul ziarului Bussines Info, de cadre didactice pe care le cunoaştem din cadrul unor întâlniri anterioare. Am contactat conducerea Liceului „Mihai Viteazul”, care şi-a exprimat dorinţa să încheie un acord de colaborare cu Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti. Am fost cazaţi o noapte la familia Andrei şi Zina Bargan, redactori la studioul de radio-televiziune Cimişlia. În oraş, ca şi în raionul Cimişlia, se constată uşor o bună înţelegere a locuitorilor, indiferent de etnii, precum şi buna colaborare a conducerii raionului şi primăriei cu conducerile Consiliului Judeţean Prahova şi a Consiliului Municipal Vălenii de Munte. Am discutat cu factorii de răspundere din raion, adresându-le rugămintea să identifice şi să îngrijească cu atenţie locurile de înhumare a ostaşilor români căzuţi în zonă, în luptele desfăşurate în anii 1941 şi 1944.

Ne-am continuat drumul spre nord ajungând, în ziua de 13 octombrie, la Hânceşti. Aici l-am vizitat, la spital, pe medicul ortoped Dumitru Mahu, un bun prieten care, în calitate de consilier la Primăria din Hânceşti, se implică în îngrijirea monumentelor eroilor din oraş şi din raionul Hânceşti. Ploieştenii au trainice acorduri de colaborare cu hânceştenii.

La ora 11:00 am fost întâmpinaţi, în Chişinău, de domnul avocat Gheorghe Viţă, preşedintele Asociaţiei Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. Împreună cu dânsul am vizitat Liceul de Artă „Mihai Berezovschi” din Chişinău, condus de directorul Valentin Berezovschi. Liceul, cu profil real şi de arte (muzică, pictură, sculptură şi dans), are 2.100 de elevi şi a primit multe distincţii interne şi internaţionale. Patriot convins, iubitor al istoriei, directorul Valentin Berezovschi, dar şi adjuncţii săi, doresc să li se înlesnească colaborarea cu Liceul „Alexandru Ioan Cuza” şi Liceul de Artă şi Muzică din Ploieşti. Am transmis rugămintea dânşilor conducerilor celor două licee.

În aceeaşi zi am vizitat Liceul „Spiru Haret” din Chişinău, condus de directorul Victor Ambroce, care are 14 clase gimnaziale (clasele V-IX) şi 13 clase liceale (clasele X-XII). Directorul şi cei patru adjuncţi şi-au exprimat dorinţa să încheie un acord de colaborare cu Colegiul „Spiru Haret” din Ploieşti, pe care am transmis-o domnului director Mihail Sandu.

La cina din 13 octombrie ne-am întreţinut cu domnul avocat Gheorghe Viţă şi profesorul doctor Ştefan Urâtu, preşedinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, cu care ne-am împrietenit la Cursurile de Vară ale Universităţii „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte. Noaptea ne-am odihnit la familia Gheorghe şi Viorica Viţă.

Ziua de 14 octombrie, dedicată zilei Chişinăului, am început-o cu depunerea de jerbe de flori la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Apoi ne-am întâlnit, la sediul Uniunii Scriitorilor, cu academicienii Nicolae Dabija şi Ioan Dediu, care au desfăşurat o conferinţă pe teme de ecologie. Ne-a făcut plăcere să ne întâlnim şi cu preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, Ion Negrei, care ne-a oferit în dar o bogată documentaţie dedicată unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, şi o situaţie cu locurile în care au fost înhumaţi ostaşii români căzuţi în lupte pe teritoriul Basarabiei în 1941 şi 1944. De asemenea, ne-am întâlnit cu domnii maior Valeriu Dărăban, locotenent-colonel Valeriu Lapsân şi plutonier-major Vitalie Beghiu, participanţi la conflictul militar din Transnistria, din anii 1991-1992. Dânşii sunt constituiţi în Asociaţia de Susţinere a Poliţiştilor şi a Familiilor Poliţiştilor căzuţi la datorie. Banii obţinuţi din danii şi sponsorizări sunt dăruiţi celor aflaţi în suferinţă.

Împreună am aprins lumânări de pomenire a eroilor la Catedrala Ortodoxă din Chişinău. Tot împreună am vizionat spectacolele susţinute de formaţii de amatori şi profesioniste, dirijate de maestrul Botgros, şi am audiat şi concertele susţinute de Gheorghe Zamfir, Irina Loghin şi Fuego (Paul Surugiu).

Seara ne-am deplasat în comuna Ciucieni, raionul Sângerei, la familia Mihai şi Anastasia Coca, rudele doamnei Mariana Moise, soţia locotenent-colonelului Nicolae Moise. După cină, am vizitat şcoala gimnazială din Ciuciueni, în care lucrează doamna Anastasia Coca, şi am acceptat, imediat, solicitarea conducerii şcolii de a transmite rugămintea pentru încheierea unui acord de colaborare cu o şcoală din Vălenii de Munte. În ziua de 15 octombrie am vizitat Cimitirul ostaşilor germani, unde ne-am întâlnit cu pritenul Vitalie Beghiu şi soţia sa, medic pediatru. Călătoria noastră în Basarabia a fost cat se poate de binevenită, aici acumulând frumoase impresii de frăţie şi prietenie din partea populaţiei şi dorinţa de colaborare permanentă în domeniul învăţământului şi culturii. 

col. (rtr.) Constantin Chiper

Vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale "Cultul Eroilor"

 

Back To Top