Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Reportaj

Românii au convins de nenumărate ori că se pot face lucruri frumoase cu forţe proprii şi resurse puţine. Unii chiar au demonstrat că pot face performanţă şi în lipsa acestor resurse. Elevii Şcolii generale cu clasele I-VIII, din satul Nedelea, comuna Ariceştii-Rahtivani, judeţul Prahova, sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Şcoala în care studiază nu deţine nici sală de festivităţi şi nici sală de sport. Cu toate acestea succesele nu s-au lăsat aşteptate.

Sălile de sport lipsesc cu desăvârşire în şcolile celor patru sate: Târgşorul Nou, Stoieneşti, Ariceştii-Rahtivani şi Nedelea din comuna Aricestii-Rahtivani. Problema cea mai gravă însă, este cea a şcolii din satul Nedelea, care, spre deosebire de celelalte, nu deţine nici măcar o sală de festivităţi în care să poată desfăşura activităţi culturale sau chiar activităţi sportive.

Orele de Educație fizică și activități culturale?

Aparent un imobil modern şi curat, şcoala pare să fie pregătită pentru tot ce înseamnă proces de invăţământ. Aceeaşi impresie, plăcută de altfel, te întâmpină şi în interiorul instituţiei. Amenajată modern, cu mobilier nou, geamuri şi uşi cu termopan, sistem de încălzire centrală, te face să crezi că elevii din această şcoală sunt cei mai norocoşi şi că au cele mai bune condiţii pentru a studia. Da, este adevarat. Au condiţii pentru a învăţa, dar nu putem spune acelaşi lucru despre orele de educaţie fizică şi sport sau despre organizarea activităţilor culturale. Chiar dacă şcoala este asigurată şi cu echipament pentru amenajarea unei săli de sport, acesta nu poate fi utilizat din lipsa spaţiului.

Echipament DA! - Spaţiu NU!

Lazăr Dana, directorul şcolii, împreună cu profesorul de educaţie fizică şi autorităţile locale, a căutat în permanenţă soluţii pentru această problemă. „Am efectuat mai multe demersuri către autorităţile locale, dar ni s-a spus că nu există fonduri pentru construcţia unei asemenea săli. Nu ne-am descurajat şi am încercat să găsim o alternativă. Astfel, am convenit cu autorităţile locale să folosim sala de sport a fostului Grup Special, din Nedelea. Nu este o soluţie prea bună, dar nu avem de ales. Deţinem echipament pentru o sală de sport, dar nu avem spaţiu pentru a-l folosi. Le ţinem depozitate în şcoală”, a declarat directorul.
În prezent, în edificiul fostului Grup Special funcţionează un azil de bătrâni şi câteva clase pentru copiii cu deficienţe mintale. Sala sportivă de aici pe care sunt nevoiţi să o folosească elevii din Nedelea arată jalnic. Nu a mai fost reparată de mulţi ani, are geamurile sparte, tavanul este deteriorat şi nu întruneşte condiţiile necesare desfăşurării orelor de educaţie fizică. Drept vestiar serveşte un hol amenajat cu câteva dulapuri vechi, unde se presupune că elevii ar trebui să-şi pună echipamentul sportiv. Elevii însă evită să-l folosească. Dacă sunt întrebaţi despre cum se desfăşoară orele de educaţie fizică, elevii spun cu dezamăgire că de multe ori, din lipsa unui spaţiu adecvat, sunt nevoiţi să renunţe la orele care le plac atât de mult. „Este neplăcut să facem ore acolo, dar acceptăm situaţia aşa cum este. Sperăm că în viitor va fi mai bine şi vom avea o sală de sport modernă”, ne-a spus Andrei Alexandru, elev în clasa a VII-a.

Radu Marinescu, profesorul de educaţie fizică la şcoala din Nedelea, spune că problema devine mult mai gravă în perioada iernii, deoarece sala nu are încălzire. „Iarna, nici terenul de lângă şcoală şi nici sala de sport nu pot fi folosite. Este aproape imposibil să desfăşori ore de educaţie fizică. De multe ori, suntem nevoiţi să facem ore pe hol sau chiar să renunţăm la ore. Elevilor însă le place foarte mult sportul. Uneori preferă să joace volei sau fotbal în hainele groase de iarnă. Tocmai datorită ambiţiei lor, am reuşit să facem performanţă” a mai spus Radu Marinescu.


În ciuda faptului că nu au condiţii, elevii şcolii din satul Nedelea se ambiţionează să facă sport de calitate. Şi acest lucru i se datorează în special profesorului de educaţie fizică, care-şi motivează discipolii îndemnându-i să participe la diferite competiţii. Diplomele câştigate la aceste competiţii pot fi admirate pe unul din pereţii holului de la intrare. „Am reuşit performanţe importante: echipa de fete a şcolii a obţinut titlul de vicecampioană naţională la volei doi ani consecutiv, 2004-2005, anul acesta echipa de fotbal s-a calificat la faza judeţeană. Mai mult decât atât, şcoala noastră a dat fotbalului românesc nume importante precum: Nicolae Constantin - în prezent jucător al echipei FCM Braşov, Fraţii Rohat, care au jucat la diferite echipe din ţară, şi alţi tineri care au demonstrat că se poate face performanţă şi în condiţii mai proaste sau chiar în lipsa acestora”, a mai adăugat inimosul profesor.

Proiectul „Verde de Nedelea” a curăţat satul de gunoi

Elevii din Nedelea nu sunt ambiţioşi doar când este vorba de sport. Iniţiativa şi dorinţa de implicare îi caracterizează. Sunt mereu interesaţi de ceea ce li se întâmplă şi vor să se implice în viaţa comunităţii locale pentru a o schimba în bine. Tocmai de aceea au iniţiat şi desfăşurat pe parcursul anului 2006-2007 un proiect ecologic numit „Verde de Nedelea” al cărui scop a fost curăţarea satului de gunoi şi educarea populaţiei în acest scop. Proiectele de viitor ale elevilor nu se opresc aici. Ei intenţionează să înfiinţeze o revistă a şcolii prin care să poată face cunoscute comunităţii locale performanţele lor.

Liderul comunităţii locale, primarul comunei Ariceştii-Rahtivani, Cristea Alexandru Marian, a recunoscut că lipsa sălilor de sport este o problemă importantă, dar ne-a asigurat că, anul viitor, autorităţile locale vor desfăşura un proiect ce presupune amenajarea în comună a unei baze sportive cu teren de fotbal, volei, handbal, tenis şi un spaţiu de recreare pe o suprafaţă de 4 ha. În opinia primarului, problema asigurării şcolilor cu săli de sport a fost amânată deoarece autorităţile de atunci au avut alte priorităţi: „s-a investit mult în infrastructura şcolară şi a fost furnizată apă potabilă în satele Ariceştii-Rahtivani şi Stoeneşti”.

Back To Top